Depremzedelere istihdam seferberliği
Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında etkilenen 10 ildeki vatandaşlara yardımlar çığ gibi büyüdü.
Depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için bölgeye TIR’lar dolusu yardımlar sevk edilirken, barınma ihtiyacına yönelik de çadır ve konteyner kentler kuruluyor, depremzedelere farklı illerde barınma imkanları sunuluyor. Depremzedelerin hayatının bir an önce normale dönebilmesi için de çalışmalar hızlandı. Bu kapsamda önceliklerden biri de iş sağlamak. Bundan sonraki süreçte yaraların sarılması için istihdam çok daha kritik hale gelecek. Bu kapsamda bir çok kurum ve firma, depremzedeleri istihdam edeceğini açıkladı. İş dünyasının önde gelen kuruluşları istihdam çağrısı yaparken, işveren ve çalışanı buluşturan platformlar da depremzede ve firmaları buluşturmak için harekete geçti. Depremzede gençlerin istihdam edilmesine de öncelik veriliyor.
İstihdam seferberliğinin detayları….
2000 yılından bu yana iş arayanlar ile işverenleri bir araya getiren Yenibiriş. com, yayınladığı ‘afet gönüllüleri’ ilanı ile Kızılay yetkilileri ve iş makinesi-vinç operatörü, hemşire, aşçı gibi gönüllü teknik çalışanları buluştururken, uzun vadede ise bölge halkından iş arayanlarla bölgedeki işverenleri ‘öncelikli istihdam ihtiyacı’ alarmıyla bir araya getirdiğini açıkladı. Depremzede vatandaşların özgeçmişleri ile işverenleri bir araya getirecek öncelikli istihdam ihtiyacı alarmına işverenlerin ilanları bekleniyor.
GENÇLERE ÖZEL OLANAK
Youthall, deprem bölgesinde ailesini, evini veya işini kaybetmiş 18-35 yaş arası gençler ile bu gençlerin istihdamına katkı sağlamak isteyen şirketleri ve kurumları bir araya getiren bir seferberlik hareketi başlattığını duyurdu. Bu kapsamda Youthall’da oluşturdukları CV’de depremden etkilendiklerini beyan eden ve Youthall ekibi tarafından beyanı teyit edilen gençler, onları istihdam etmek isteyen şirketler ile bedelsiz olarak buluşturulacak. youthall.com/seninleyiz web sitesi üzerinden; depremden etkilenen gençler ile istihdam sağlamak isteyen şirket ve kurumlar taleplerini iletebilecek.
BAŞVURULAR ALINIYOR
Kariyer.net, Deprem İstihdam Seferberliği projesi ile depremzedeleri, onlara istihdam sağlamak isteyen kurumlarla buluşturacağını açıkladı. Kullanıcılar, ‘iş arıyorum’ sekmesinden depremden etkilenenler için genel başvuru ilanlarına ulaşabiliyor. ‘İstihdam sağlayacağım’ sekmesinde ise şirketler, depremden etkilenen vatandaşları istihdam etmek için başvuruda bulunabiliyor. Buna ek olarak Deprem İstihdam Seferberliği sayfası üzerinden gönüllü destek sunmak isteyenler ile gönüllü desteği ihtiyacı olanların da formları toplanıyor.
İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, tasnif ettikleri yardımların bugüne kadar 82 TIR ve 8 uçak ile bölge illerinde ihtiyaç sahiplerine ulaştığını, güncel ihtiyaçları anbean takip ettiklerini belirterek, depremzedeler için istihdam çağrısı yaptı. Bölgede hem deprem sürecinde hem de deprem sonrasında gerekenlerin yapılması için seferber olduklarını belirten Avdagiç, “İş dünyası olarak üzerimize bir görev daha düşüyor. Üyelerimizi, depremde zarar gören ve İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerimize yerleştirilen depremzedelere istihdamda öncelik vermeye çağırıyoruz” dedi.
1000 AİLEDEN BİRER KİŞİYİ ALACAK
Türk Hava Yolları (THY), depremden etkilenen 1000 aileden birer kişiye THY ve iştirak şirketlerinde iş verecek. THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, “Her yıl ihtiyacımıza binaen istihdam ettiğimiz çalışma arkadaşlarımızı, bu bölgelerden başvuran vatandaşlarımıza öncelik vererek istihdam edeceğiz. Kabin memurluğuna alacağımız arkadaşlarımıza da üç ay İngilizce eğitimini ücretsiz vererek, pozitif ayrımcılık yapacağız. Bunun gibi detayları olgunlaştırarak kısa zamanda resmi olarak ilan edeceğiz” diye konuştu.
BELEDİYELER, ODALAR, DERNEKLER HAREKETE GEÇTİ
İnegöl Belediyesi İstihdam Merkezi, deprem bölgelerinden şehre gelen depremzedelerin istihdamı için bir seferberlik başlatıldığını duyurarak işverenlere çağrıda bulundu.
Keçiören Belediyesi, deprem bölgelerinden Ankara’ya gelen ve iş arayan depremzede vatandaşlara talep etmeleri durumunda istihdam platformu “Kariyer Ofisi” üzerinden öncelik ve kolaylık tanınacağını duyurdu.
Körfez Ticaret Odası tarafından ilçeye gelecek depremzedeler için istihdam komisyonu kuruldu.
Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Kutlu, “Mersin’e yönlendirilen vatandaşlara yönelik başta işe yerleştirme, danışmanlık, aktif ve pasif işgücü hizmetleri konularında olmak üzere tüm kurum faaliyetleriyle hizmete hazır olduklarını belirtti.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şubesi Başkanı Atilla Sinacı, “Şehrimize gelen depremzedelerin yerleştirilmesine öncülük ediyoruz. Çalışmak isteyenler www.askonkonya. org.tr/istihdam/ adresinden başvuruda bulunacak. Kendilerine uygun mesleklerde istihdam edilecek. Yine istihdam etmek isteyen işverenlerimizde web portalımızdan alım yapabilecek” dedi.
OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Depremden etkilenen ve hayatını yeniden kurmaya çalışan vatandaşlarımızın iş bulabilmeleri için OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü insan Kaynaklar İstihdam Ofisi kanallarıyla destek oluyoruz” denildi. İş arayan depremzedeler, www.ostimistihdam.com adresinden ya da 0312 385 50 90 telefonundan kayıt yaptırabilecek.
Eleman.net, istihdam sağlamak isteyen kurumlarla depremzedeleri özel bir havuzda buluştururken diğer yandan da depremin yaşandığı illerde kurulan tüm şirketlerin ücretsiz ilan vermesini sağlayacak (depremzede.eleman.net).
320 BİN İŞ YERİ, 20.1 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, bölge ekonomisine de ciddi zarar verdi. 10 ilde toplam 320 bin işyeri ve 300 bini aşkın esnaf bulunuyor. Depremden etkilenen 10 ilin ihracatı 20.1 milyar dolarla, toplam ihracatın yüzde 8’ine denk geliyor. Bu şehirlerin istihdamdaki payı ise yüzde 11 civarında. Deprem illerinin sanayi ve imalat sanayisindeki payı da yüzde 11.2 olarak gerçekleşiyor. Türkiye genelindeki 1.9 trilyon liralık sanayi ve 1.6 trilyon liralık imalat sanayi üretiminin sırasıyla 211.1 milyarı ve 181.4 milyarı bu bölgeden elde ediliyor. Gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerine göre, deprem illerinin milli gelirdeki payı yüzde 9.3’e ulaşıyor. 2021 yılında cari fiyatlarla 7.2 trilyon lira olan milli gelirin 675 milyar lirası on ilden elde edildi.
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz bütçe görüşmelerinde konuştu: Rezervimiz rekor seviyeye çıkmıştır
- Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 üniversiteye rektör atadı
- Aliyev’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a D-8 teşekkürü
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye halkına mektup: Zulme ve zalime asla boyun eğmediniz
- Polis Çerkez Cengiz'in villasına operasyon düzenledi! Nil timsahı ve anakonda yılanı ele geçirildi