EkonomiDesteği alan kadın girişimci hızla büyüyor

Desteği alan kadın girişimci hızla büyüyor

Paylaş
Desteği alan kadın girişimci hızla büyüyor

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için özel bir dosya hazırladı ve verdiği desteklerle işlerini büyüten üç kadının başarı hikayesini gün yüzüne çıkardı. / Murat Gülderen- Posta

Ekmeğini taştan çıkaran tüm kadınlara ilham olması ve özgüven aşılaması açısından önem taşıyan bu dosya, aynı zamanda katma değerli üretim için de rehber niteliği görüyor.

Haberin Devamı

YAKIT HÜCRELİ CİHAZ DÖNEMİ

GAMZE KARANFİL KAÇMAZ: 36 yaşındaki Kaçmaz, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde öğretim üyesi. Kaçmaz, yakıt hücreleri alanında araştırma yapmak üzere kendi şirketini kurduğunu belirterek hikayesini şöyle anlattı: “Deprem felaketinde powerbank gibi harici bataryalar, düşük kapasiteleri nedeniyle yetersiz kaldı. Hidrojen, etanol, metanol veya etilen glikol gibi birçok farklı yakıt kaynağı ile çalışabilen yakıt hücreleri, şarja gerek duymadan elektrik enerjisi sağlayabiliyor. Biz de yakıt hücresi sistemlerinin afet bölgelerinde aydınlatma, telefon şarj etme gibi düşük güç uygulamalarında kullanılması için çalışmalarımızı başlattık. Yakıt hücresi, hidrojen enerjisinden direkt elektrik ürettiğimiz bir sistem. Bir arabaya 100 birim benzin veya dizel koyduğunuzda maksimum yüzde 33-35 verim elde ediyoruz. Hidrojenle bu 60-65’lere çıkıyor. Yakıt hücresiyle ilgili cihaz geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bunun için de KOSGEB’den AR-GE ve ÜR-GE desteği aldık.”

Haberin Devamı

ATIL TAŞLARDAN KATMA DEĞER

HANDAN AT: 43 yaşındaki Handan At ise Afyon Üniversitesi Taş İşlemeciliği bölümünden mezun. KOSGEB’in İleri Girişimcilik Programı’na katılan Handan At, taşlardan mozaik üretimine başladığını belirterek, “Kesim yaparken kenarı köşesi bozulmuş ya da renk seleksiyonunda sıkıntı olan yani onların kullanmadığı taşları biz daha küçük ölçülerde keserek yeniden kazanıyoruz. Yaptığımız ürünler otellerin girişinde zeminde desen olarak da kullanılabiliyor, ayrıca portre çalışması da yapabiliyoruz” diyor. KOSGEB’ten nitelikli eleman ve makine ekipman desteği alan Handan At, “Mermer piyasasında kadınlar üretimin her alanında var” diye konuştu.

4 KİŞİYE İŞ VERDİ

SİNEM ERKILINÇ TÜRETKEN: İstanbul’da 15 yıl kurumsal hayatta çalıştıktan sonra eşiyle birlikte Bodrum’a taşınmış. Burada evinde seramik işine hobi olarak başlayan Türetken, kurduğu seramik atölyesiyle başka kadınlara da iş imkanı sağlıyor. Evde seramikten ürettiği nazar boncuklarını Instagram’dan satmaya başlayan Türetken, “Atölyemiz de var. KOSGEB’ten ileri girişimcilik eğitimi aldım ve Ocak 2022’de şirketi kurdum. Yanımda 4 kadın çalışıyor. Biri temizlik işlerimizi yapıyordu, kendisine ‘mesleğin olsun gel sana işi öğreteyim dedim, şimdi o da çalışıyor. KOSGEB’den aldığım hibe makine desteği olmasaydı bu işe girmeye çekinebilirdim. Benden sonra aynı sitede yaşadığım 6 arkadaşım seramik atölyesi kurdu ve 2’si fırınını KOSGEB desteğiyle aldı” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı