Dev gemiler Galataport için sıraya girdi
Galataport İstanbul, dünya kruvaziyer turizminin önemli uğrak noktalarından biri oldu. Bu yılı 200 kruvaziyer gemisi ve 500 bin yolcuyla kapatmayı planladıklarını söyleyen Galataport İstanbul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Erdem Tavas, “2024 için şimdiden 250 gemi rezervasyon yaptırdı” dedi. Tavas, İstanbul’a gelen her 4 turistten 1’inin Galataport’u gezdiğini de söyledi.
BİLAL EMİN TURAN
Türkiye, pandemiden sonra kruvaziyer turizmi açısından önemli destinasyonlardan biri haline geldi. Ülkemize gelen gemi sayısı da rekordan rekora koşuyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre; 2021 yılında Türkiye’ye sadece 78 kruvaziyer gemisiyle 45 bin 362 yolcu gelirken, 2022’de gemi sayısı 12 kat artarak 993’e çıktı. Geçen yıl gemilerle gelen yolcu sayısı 1 milyonu aştı. Bu yıl ise hedef daha büyük. İlk 8 ayda toplam 719 gemi limanlara yaklaşırken bu gemilerle gelen turist sayısı şimdiden 906 bini aştı.
İLKİ EKİM 2021’DE GELMİŞTİ
Dev gemilerin rotasında ise dünya turizminin başkenti İstanbul önemli bir yere sahip. İstanbul’da ise gemilerin demir attığı nokta Galataport. İhalesi 2013 yılında Doğuş Grubu tarafından alınan Galataport (1.7 milyar dolarlık proje), ilk gemi kabulünü 1 Ekim 2021’de gerçekleştirdi. Turistler için önemli bir ziyaret noktası haline gelen bu tarihi bölgedeki son durumu öğrenmek için Galataport İstanbul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Erdem Tavas’la bir araya geldik.
TURİZME HAREKETLİLİK GETİRDİ
Eylül ve ekim aylarının kruvaziyer sektörü için en dinamik sezon olduğunu belirten Erdem Tavas, “Bu yıl sonuna kadar 200 gemi ve 500 bin yolcu gelmiş olacak. 2024 yılı için de hazırlıklar aralıksız sürüyor. Şimdiden 250 geminin rezervasyonu yapıldı” dedi. Gemi yolculuğu yapan turistlerin İstanbul’da ortalama 2 gece kaldığına ve günlük 500-600 dolar harcadığına dikkat çeken Tavas, bu tutarın standart bir turistin harcamasından 6-7 kat fazla olduğunu söyledi. Tavas, ana liman konumunda olan Galataport İstanbul’un Akdeniz çanağından Karadeniz’e kadar geniş bir coğrafyada kruvaziyer turizmine büyük bir hareketlilik getirerek bölge ve ülke turizmi ile ekonomisine önemli bir katkı sağladığını vurguladı.
THY İLE YAKIN İŞBİRLİĞİ
Ülke turizmi açısından Türk Hava Yolları (THY) ile İstanbul Havalimanı’nın önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Erdem Tavas, şunları söyledi: “THY sayesinde İstanbul doğal bir indi bindi/homeport limanı konumunda. Bu anlamda THY ile çok yakın temasta çalışıyoruz, Akdeniz Kruvaziyer Limanları Birliği MedCruise’a üye olmalarını çok önemsiyoruz. Bu işbirliklerimiz ve THY’nin kruvaziyer sektörüne yönelik güçlü pazarlamasının katkıları çok önemli. Bu işbirliklerimiz ile indi bindi yapan gemi firmalarının İstanbul’a ciddi bir ekonomik katkısı oluyor.”
4 TURİSTTEN 1’İ GEZMEDEN GİTMİYOR
Alışveriş ve yeme içme birimleri için ayrılan kiralanabilir alan toplamı yaklaşık 52 bin metrekare olan Galataport İstanbul’da 230’a yakın mağaza olduğunu belirten Erdem Tavas, “Burayı haftasonu günde 50 bin kişi ziyaret ediyor. Geçen yıl 1 yıl boyunca 13.5 milyon ziyaretçi aldık. İstanbul’a gelen her 4 turistten 1’i Galataport İstanbul’u geziyor. İçeri giren 3 kişiden 1’i ise turist. Önümüzdeki senelerde ise ziyaretçi hedefimiz 25 milyon, bunun 7.5 milyonunun ise turist olmasını öngörüyoruz. Bu 7.5 milyon içinde de 1.5 milyonun kruvaziyer yolcusu olmasını öngörüyoruz” dedi.
YER ALTINDAKİ TERMİNALİN ÖRNEĞİ YOK
Galataport’ta sahil şeridinin şubat ayında açılan The Peninsula’ya kadar 1.2 kilometre olduğunu belirten Tavas, şunları söyledi: “Bu sahil şeridi 200 yıldır halkın erişimine kapalıydı. Dünyada ilk olan yer altı kruvaziyer terminaliyle bu alanın halka açılmasını sağladık. Bu terminalin önünde kapak sistemi var. Bu kapaklar (177 adet var) gemi geldiğinde açılıyor. Bu kapakların altına rampalar sakladık. Bu alan engelliler için de uygun. Böylece turistler kolaylıkla gemiden terminal alanına geçiyor. Terminal alanı 30 bin metrekare. Bu projede dünyada büyük ses getirdi. Burayı açar açmaz, 2022 yılında İngiliz ve ABD limanlarını geride bırakarak ‘Yılın Limanı Ödülü’nü aldık. Seatrade Cruise Awards tarafından bu ödül bize verildi. Çok prestijli bir ödül.”
DENİZ DOLMUŞLAR FUL ÇEKİYOR
Galataport’tan mart itibarıyla Şehir Hatları ile yapılan işbirliği kapsamında farklı lokasyonlara ‘deniz dolmuş’ seferleri başlatıldığını söyleyen Erdem Tavas, şu bilgileri paylaştı: “28 kişilik olan deniz dolmuşlar, Galataport İstanbul İskele alanından Kadıköy-Üsküdar ve Bebek-Arnavutköy- Ortaköy-Beşiktaş Şehir hatları iskelelerinden her gün iki saatte bir hareket ediyor. 2 adet deniz dolmuşumuz var ve ileride mevcut seferlerin artmasını planlıyoruz. Misafirlerimiz seferlerde kredi kartı ile ödeme yapabiliyorlar. Mart ayından bu yana toplam yolcu sayımız 50 bine ulaştı. Deniz dolmuş seferleri en çok Bebek iskelesinden rağbet görüyor. Galataport’tan giderken deniz dolmuşu kullanan misafirlerimiz ise en çok Kadıköy, Üsküdar ve Bebek iskelelerinde iniyor. Kadıköy kullanıcıları, daha ziyade gündüz gezme ve alışveriş odaklı olarak deniz dolmuşları kullanırken, Bebek kullanıcılarının ise ağırlıklı olarak akşam yemeği ve eğlencesi için dolmuşları kullandıklarını öngörüyoruz.”
ETKİNLİKLERE RAĞBET ÇOK
“Beyoğlu Kültür Yolu’nun da başlangıç noktasıyız” diyen Erdem Tavas, kültürel etkinliklere de değinerek, “Kültür Yolu kapsamında konserlere 30 bin kişinin geldiği oluyor. Bizim yaptığımız sanat etkinlikleri bu bölgede sanatı yüzde 72 oranında artırdı, bu da ciddi bir artış bölge için. Kültür sanat etkinliklerimize şimdiye kadar 500 binden fazla kişi katıldı. Etkinliklerimiz ücretsiz” diye konuştu. Galataport İstanbul Pazarlama ve iletişim Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bali ise “Burası, İstanbulluları birleştiren bir yer oldu. Buraya gelen turistlerin de Galataport İstanbul çok hoşlarına gidiyor. Lokal kültürümüzü de görmüş oluyorlar” dedi.
THE PENINSULA’NIN 11’İNCİSİ İSTANBUL’DA
Galataport’ta yer alan The Peninsula İstanbul oteli ile yurt dışından 150 milyon doğrudan yatırım girişi olduğunu belirten Tavas, şunları aktardı: “Bu otel dünyada sadece 10 seçkin lokasyonda var. Galataport 11’incisi oldu. 300 milyon Euro’luk bir yatırımla 14 Şubat’ta açıldı. 177 odalı otel Tarihi Yarımada’nın tam karşısında yer alıyor. The Peninsula İstanbul, lüks ve deneyimsel seyahat konusunda uzmanlaşmış lider küresel acente ağı Virtuoso tarafından 2023 yılının ‘En İyi Yeni Oteli’ ödülüne layık görüldü.”
- MSB duyurdu! 4 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
- Yenidoğan çetesi davasında dikkat çeken itiraf! 'Fırat Sarı'ya hasta yönlendirip para aldım'
- İstanbul'da şehre inen kurt köpeklerle oynadı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerjide hedef tam bağımsız Türkiye!
- Bakan Göktaş: Şehit öğretmenlerimizin hatıraları gelecek nesillere aktarılacak