Dikkat, asansörünüz sigortalı mı?
Asansörlerde meydana gelen kazaların faturası bina yöneticilerine kesiliyor. Asansör sorumluluk sigortası ise yöneticilerin karşılaşacağı tazminat taleplerini teminat altına alıyor
13 Mart 2017 , Pazartesi 15:26
Düşme, aniden durma, kapılarının açılamaması sonucu içeride kalma gibi riskleri barındıran asansör kazalarının önü arkası kesilmiyor. Her geçen gün yeni bir kaza haberi işittiğimiz şu günlerde, hem kazazedeler hem de bina yöneticilerini sigorta ile risklerden korunuyor. Asansör kazaları asansörde mahsur kalan ya da aşağıya düşenlerin yanı sıra bina yöneticilerinin de canını yakabiliyor. Her ne kadar asansör ile ilgili teknik bakım gibi gerekli yükümlülükler yerine getirilmiş olsa da üçüncü şahısların uğrayacağı zararlardan yöneticiler
sorumlu tutuluyor.
Bakım şart!
Tek başına bu sorumluluğun altına girmek istemeyen yöneticiler ise konut, iş yeri, hastane, okul ya da alışveriş merkezlerindeki asansörlerin kullanımı sırasında, üçüncü şahısların uğrayacağı zararlar karşısında doğacak yükümlülüklerini “Asansör Kazaları Mali Sorumluluk Sigortası” ile güvence altına alıyor. Söz konusu sigorta, asansörde meydana gelebilecek bir kaza sonucu kişilerin uğrayacağı bedeni ve maddi zararları karşılıyor. Ayrıca bu sigorta ile ilgili olarak bir dava açılması halinde hükmolunan mahkeme masrafları ile avukatlık ücretleri de sigorta bedeli oranında ödeniyor. Fakat sigorta yaptırmadan önce mutlaka bakımların yaptırılması gerekiyor. Önlem alınmasına rağmen bir kaza gerçekleşirse işte o zaman sigorta devreye giriyor.
Ne kadar prim ödenir?
Asansör sorumluluk sigortası için ödenecek tutar, sigorta şirketinin saptadığı sorumluluk limitleri çerçevesinde belirleniyor. Prim, asansörün bulunduğu yere yani konut, işyeri, hastane, AVM gibi mekanlar ile poliçe kapsamında teminat sunulan asansör sayısına ve talep edilen teminat limitine göre değişiyor. Ödenecek prim de bu kriterlere göre farklılık gösteriyor.
Risklerden korunmak için iki önlem şart!
Vizyon Sigorta Genel Müdürü Hasan Ekmen: Asansör kazalarından teknik bakımları yaptırarak ve kaza olasılıklarına karşı sorumluluğumuzu sigorta ettirerek korunabiliriz. Asansör kazaları sonucunda çok ciddi maddi ve manevi taleplerle karşılaşabiliriz.
Asansör sorumluluk sigortası da ticari veya konutlarda bulunan asansörlerde meydana gelebilecek kazalar nedeniyle üçüncü kişiler tarafından ileri sürülebilecek tazminat taleplerini belirli limitlere kadar teminat altına alır. Ürün anlaşmazlıklar sonucunda açılacak davalarla ilgili mahkeme masrafları ve avukatlık ücretlerini de kapsar.
Kazalardan bilinçlendirme ile kaçınılabilir
Sigorta Eksperi Mustafa Nazlıer: Asansör kazalarını önlemek için öncelikle insanların bilinçlendirilmesi gerekir. Kullanıcılar bilinçlendirilirse denetim sıklığı artırılır, periyodik bakımlar yaptırılır ve bakım sorunu çözülür; mekanik ve elektronik sorunlar azalır. Sık denetimlerler sertifikasız malzeme kullanılmasının önüne geçilebilir ve tasarım/montaj hataları zamanında tespit edilebilir. Yönetmelikler her ne kadar yeterli olsa da bu yönetmeliklere uyulmuyor. İlgili kurumların bu konuda uzman personel istihdamını artırması ve denetim mekanizmasının güçlendirilmesi gerekiyor.
Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN
- Çelik: İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan dünya düzeni artık sona erdi
- Sipariş üzere uyuşturucu reçetesi yazan psikiyatrist itiraf etti! 360 bin dolar kazanmış
- Edirne'de Yunanistan'a kaçmaya çalışan PKK şüphelisi yakalandı
- Bakan Tekin'den 'Öğretmenler Günü' mesajı!
- 5 farklı suç örgütüne yönelik operasyonlarda 81 şüpheli gözaltına alındı