EkonomiDoğa evlerinde dijital dönüşüm

Doğa evlerinde dijital dönüşüm

Paylaş
Doğa evlerinde dijital dönüşüm

“Şehirden uzaklaşıp doğa ile iç içe yaşamak istiyorum, ancak oralarda teknolojik altyapı yetersiz olduğu için işimi sürdüremem” diyorsanız yanılıyorsunuz. İster tinyhouse, ister kütük ev olsun her neredeyseniz dijital dünya imdadınıza yetişiyor.

Deprem korkusu, yüksek enflasyon, fahiş konut fiyatları ve olası hastalıklardan uzak izole bir yaşam isteği, insanları büyük şehirlerden hızla uzaklaştırmaya devam ediyor. Özellikle doğa ile iç içe huzurlu bir yaşam hayali kuranlar, fiyatları yazlıklara göre çok daha erişilebilir olan tinyhouse, bungalov, prefabrik ev, ağaç ev, kütük ev, kapsül ev, çelik yapı ve konteyner evlere yöneliyor. Bu evlerin fiyatları da 500 bin ile 2 milyon TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı

CAZİBESİ ARTIYOR

Doğa evleri, sadece bireyler ve aileler için değil, aynı zamanda uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla profesyoneller için de cazip bir seçenek haline geliyor. Öte yandan araştırmalar da, doğayla iç içe olmanın stresi azalttığını ve zihinsel berraklığı artırdığını gösteriyor. Bu da daha fazla üretkenlik ve yaratıcılığı sağlıyor. Tabii doğa evlerine artan bu talep, bunların dijital dönüşümünü de kaçınılmaz hale getiriyor. Biz de bu yazımızda her işinizi evinizden kolaylıkla ve güvenle yapmayı sağlayacak altyapı teknolojilerini sizler için araştırdık.

SANAL ASİSTAN

Özellikle bu tür evlerde Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Siri gibi sanal asistan donanımı kritik önem taşıyor. Işıklar, termostat, güvenlik kameraları, kapı kilitleri, duman dedektörleri gibi cihazları oturduğunuz yerden yönetme, acil durumda yardım çağırma gibi önemli işlemleri, bu asistanlar sayesinde kolaylıkla yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

İNTERNET

Sabit internet altyapısının olmadığı yerlerde mobil internet çözümleri devreye giriyor. Örneğin Turkcell Superbox, Turkcell’in 4.5G (LTE) mobil ağını kullanır. Cihaz, aldığı mobil internet sinyalini Wi-Fi ağına dönüştürerek ev veya ofis içindeki cihazların internete bağlanmasını sağlar. Ayrıca Vodafone Taşınabilir İnternet (RedBox), Huawei 5G CPE Pro ve TP-Link M7350 gibi ürünler de altyapısız hizmet sağlayabiliyor.

GÜVENLİK

Herkesten uzak olmanın getirdiği bazı riskler göz önüne alındığında, güvenliği sağlamak için yapay zeka çözümlerinden faydalanmak önemli. Hareket algılama, yüz tanıma ve gece görüşü gibi özelliklere sahip akıllı kameralar, evinize ve çevresine 7/24 gözetim sağlıyor. Yine akıllı kilitler ve parmak izi tarayıcılar gibi kontrol sistemleri, yetkisiz girişleri engelleyerek evinize ekstra bir güvenlik katmanı ekliyor.

TASARRUFLU CİHAZLAR

Düşük güç tüketen cihazlar seçilmesinde fayda var. Örneğin LED ampuller kullanın. Bunlar klasik aydınlatmalara göre yüzde 80’e varan daha az enerji tüketir. Ayrıca programlanabilir termostatlar, ısıtma ve soğutma sisteminizi programlamanızı sağlar, böylece eviniz boştayken çalışmaz. Akıllı prizler de, elektronik cihazlarınızı uzaktan kontrol etmenize olanak tanır.

Haberin Devamı

KAÇAK SU SENSÖRÜ

Bu tarz evlerde su tesisatının çok iyi bağlandığından da emin olmanızda fayda var. Çünkü ev küçük olduğu için bir su basmasında tüm eşyalarınız kullanılamaz hale gelebilir. Böyle durumlarda kaçak su sensörleri hayat kurtarıyor. Bu akıllı cihazlar, en ufak bir sızıntı tespit ettiğinde direkt telefona bildirim gönderiyor. Bu cihazlar su vanasıyla da entegre olabiliyor. Yani uzaktan vanayı kapatabiliyorsunuz. Aqara, Tuya, Shenzhen, Kkmoon gibi modeller incelenebilir.

GÜNEŞ YA DA RÜZGAR

Elektrikli aletlerinizi ve internet bağlantınızı çalıştırmak için güneş enerjisi kullanabilirsiniz. Ortalama 40 bin TL’ye iyi bir panel alıp evinizin tüm enerjisini minimum maliyetlerle karşılayabilirsiniz. Rüzgarlı bir bölgede yaşıyorsanız, orta düzey bir rüzgar türbini kurarak yine elektrik üretebilirsiniz.