Doğal gaz ve elektrik faturasında hayalet kullanıcıya dikkat!
Havaların soğuması ile birlikte ısınma ihtiyacı arttı. Doğal gaz ve elektrik faturalarında doğru tasarruf yöntemleri ile yüzde 50 oranında bir düşüş mümkün. İşte doğal gaz ve elektrik faturalarını düşürecek tasarruf yöntemleri.
İpek Alemdar Göde/ Posta.com.tr - Doğal gaz ve elektrik faturalarını düşürme yöntemleri havaların soğuması ile birlikte tüketicilerin en çok konuştuğu konular arasına geldi. Enerji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş evlerde uygulanacak tasarruflar ile faturalarda düşüşün yollarını tek tek anlattı.
Binalardaki ısı kaybının önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Karataş, “Binalarda ısınma amaçlı kullanılan doğal gazın yaklaşık yüzde 30-50’si bina yalıtımsız olunca atmosfere yani havaya gidiyor. Soğutma maliyetinde de benzer oranlar söz konusu. Yalıtım kötü olursa hem ısıtma yönünden hem de soğutma yönünden harcanan elektrik enerjisinin bir kısmı boşa gitmiş oluyor. Yani yalıtım yapıldığı zaman yüzde 50’yi bulan tasarruflar elde etmek mümkün hale geliyor. Yalıtımın binada güç kaybını ve korozyonu önlemesi, sağlığa faydaları gibi etkenleri var” dedi.
Öte yandan binalar için ayrılan ısı yalıtımı maliyetinin düşük faizli Isı Yalıtımı Kredisi sayesinde en aza indirildiğini ifade eden Karataş, “Binalar için şu an yalıtım için finansmana da ulaşabiliyorlar. Devletin açıkladığı bir yalıtım kredisi var. Yüzde 0,99 gibi bir faizi var. Daire başına harcanacak yalıtım maliyetleri değişkenlik gösterebiliyor. Ödeme yöntemine göre düşük faiz nedeniyle vade süresi içinde önemli bir tasarruf söz konusu” şeklinde konuştu.
NALBURDAN ALABİLİRSİNİZ
Binalarda ortak karar çerçevesinde ısı yalıtımı konusunda adımlar atılamazsa bireysel olarak da tasarruf önlemleri alınabileceğini belirten Karataş, “Bina olarak bu işi yapamayanlar bireysel olarak da önlemler alabilir. İçten yapılan yalıtım ile ısı kaybı önlenebilir. Tabi bina yalıtımı kadar etkili olmasa da yine bir avantaj sağlar. Yüzde 50 olmasa da yüzde 10-15’lik bir enerji tasarrufu söz konusu. Bireysel de maliyetler bina seçeneğine göre daha fazla olur ama bu da önemli bir yöntemdir.
Bir diğer yöntem de petek ile duvar arasında konacak yalıtım malzemeleri de tasarrufa katkı sağlar. Enerji bu noktada dışarıya kaçacağına içeriye dönmüş olur. Pencere kenarları, ev kapıları hatta binanın dış kapısın da dahil nalburdan alınan yalıtım malzemeleri ile içeriye soğuk girişi engellenerek tasarruf sağlanabilir. Bu tür yalıtım malzemelerinin kullanılması öneriliyor. Pencere ve kapılardan gelen ısı kaybı evi ısıtmak için ekstra maliyetlere sebep oluyor. Binanın ana kapısının bile yalıtılması bina boşluğundan evlere girdiği için oranın yalıtımlı olması bile tasarruf sağlar” ifadelerini kullandı.
FİŞTEN ÇEKMEYİ UNUTMAYIN
Evlerdeki elektrikli aletlerin harcadıkları enerjilerin programlara göre değiştiğini belirten Karataş, “Eskiden evlerde en çok enerji tüketen cihaz buzdolapları olarak gösteriliyordu ama şu an evlerde kullanılan kurutma makineleri enerji tüketimi açısından ilk sıraya yerleşti. Yüksek maliyetli enerji nedeniyle kurutma makinelerinin az kullanılması tavsiye edilir. Örneğin çamaşırları evde serme şeklinde kurutma hem enerji harcamamış oluyorsunuz hem de kışın evin içi nemlendiği zaman daha sıcak hissedebiliyorsunuz. Evi 23 dereceye ısıtacağınıza 22 dereceye ısıttığınızda nemli ortamda daha sıcak hissedebilirsiniz. Evi 1 derece daha az ısıtmak bile size yüzde 7 oranında bir doğal gaz tasarrufu sağlar. Şu an Avrupa’da da benzer tedbirler alınıyor. Evde kışın şort ve tişörtle dolaşmak yerine daha kalın giysiler giyerek her bir santigrat derece düşüşte tasarruf başlamış olur. 2 derece düşük bir ısı bize yüzde 14’lük bir enerji tasarrufu olarak geri döner. Bu arada uluslararası standartlara göre salonlarda istenen sıcaklık 21-22 derecedir. Yatak odaları ve banyolar gibi alanlarda 19 derecedir. Ama biz Türkiye’de genelde 23-24 santigrat derecede evleri ısıtıp bir de üzerine camı açıp odaları havalandırıyoruz. Isı kaybına sebep oluyoruz. Onun için buradaki sıcaklığa da dikkat etmek lazım. Aynı şey klimalar için de geçerli. Klimalarda da bir derece daha fazla soğuttuğunuzda odayı 23 yerine 22 dereceye soğuttuğunuzda burada da yüzde 7 daha fazla elektrik harcıyorsunuz” dedi.
BUZDOLABINDA ENERJİ TASARRUFU
Evlerde en çok enerji tüketen aletlerini birisi olan buzdolabı için de tasarruf yöntemlerini sıralayan Karataş “Enerji tüketiminde ikinci sırada buzdolabı yer alıyor. Yüksek verimli buzdolapları kullanıldığında 20 yıllık bir buzdolabının tüketeceği elektrik yılda 700 kWh. Yeni A+ dediğimiz yüksek verimli bir buzdolabı bu bir anda 300-350 kWh'a kadar iniyor. Yıllık oranda yarı yarıya bir tasarruf söz konusu bu durumda. Buzdolabı kapısının sürekli açılıp kapanmaması, buzdolabına direk güneş ışığının vurmaması, sıcak yemeği dolaba koymamak gibi öneriler enerji tasarrufu için sıralanabilir. Ya da buzlukta donmuş bir gıdayı çözdürürken bir gün önceden çıkarıp buzdolabının normal rafında çözdürürsek ısısını dolap içine vereceği için bu noktada da bir tasarruf sağlayacaktır. Bu tip pratik önlemler de buzdolabındaki enerji tüketimini azaltacaktır.
Bir sonraki sırada çamaşır ve bulaşık makineleri geliyor. Bu makinelerde en yüksek enerji tüketimi su ısıtma sırasında yaşanıyor. Ekonomik programlar tercih edilmeli. Makineleri 45-50 derecede çalıştırdığınız zaman daha yüksek derecelere göre yüzde 30-35 oranında enerji tasarrufu elde edebilirsiniz. Makineleri tam dolu olarak çalıştırmak enerji tasarrufu konusunda önemli bir nokta. Örneğin yemek pişerken fırınların ve tencerelerin kapaklarını sık sık açmamak da önemli. Bir de maliyet anlamında su ısıtırken zamanla ilgili bir problem yoksa elektrik yerine doğal gaz kullanarak ocakta ısıtmak daha fazla tasarruf yapılmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.
HAYALET KULLANICILARA DİKKAT
Kullanılmayan elektronik aletlerin fişlerinin çekilmesi gerektiğini belirten Karataş, “Elektronik aletlerde tasarruf için 3’lü 5’li duylu prizler var üzerinde düğme olan unsurlar kullanılabilir. Elektronik aletler fişte kaldıkları süre içinde enerji tüketmeye devam ediyorlar. Yani hayalet kullanıcılık yapıyorlar. Bu aletler kullanılmadığında fişleri çekilmeli ya da üzerinde açma kapama düğmesi olan çoklu prizler kullanılabilir.
Saç kurutma makineleri 2.4 kWh enerji tüketir buzdolabı ise saatte 0.3- 0.4 kWh enerji tüketir. Saatlerce saç kurutulmuyor ama saçları önce iyi kurutup daha sonra kalan nemi kurutmak bu noktada tasarruf sağlayacaktır. Ütü için de aynı şey geçerli. Örneğin 2 gömlek için ütünün su haznesini tam doldurmamak gerekiyor. Ne kadar ütü yapılacaksa yetecek miktarda su kullanılmalı. Bu tür ufak noktalar genele vurulduğunda önemli bir enerji tasarrufu sağlar. Elektrik süpürgelerindeki toz haznelerinin kirli olması bile enerji tüketimini arttıran bir neden” dedi.
KOMBİYİ AÇ-KAPA YAPMAK TASARRUF SAĞLAR MI?
Doğal gaz kombilerinin sürekli açık olması ya da aç-kapa yapılmasının tasarruf anlamında anlamını anlatan Karataş, “Burada esas fark edecek nokta evin ısı kaybı. Aç-kapat yapılabilir bunda sorun yok. Burada evin yalıtımı önem kazanıyor. Evinizde ısı kaybı varsa sürekli düşükte de olsa doğal gaz ısı kaybınız devam eder. Boşa giden bir enerji söz konusu. Örneğin sadece akşamları eve geliniyorsa gündüzden bütün gün kombiyi açık bırakmak çok mantıklı değil. Burada önemli olan nokta yalıtım” şeklinde konuştu.
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz bütçe görüşmelerinde konuştu: Rezervimiz rekor seviyeye çıkmıştır
- Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 üniversiteye rektör atadı
- Aliyev’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a D-8 teşekkürü
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye halkına mektup: Zulme ve zalime asla boyun eğmediniz
- Polis Çerkez Cengiz'in villasına operasyon düzenledi! Nil timsahı ve anakonda yılanı ele geçirildi