Doğalgazda çifte müjde! İlk 1 ay fatura yok, 12 ay 25 metreküp bedava
Türkiye tarihinin en önemli enerji projelerinden Karadeniz gazının konutlarda ve sanayide kullanılmasına sayılı günler kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün ilk yerli gazın karaya ulaşması kapsamında düzenlenen törende milyonları ilgilendiren 2 müjdeli haber verdi: 1-Bir yıl boyunca aylık 25 metreküplük doğalgaz bedava olacak. 2-İlk 1 ay doğalgaz fatura bedeli tahsil edilmeyecek.
Karadeniz’de keşfedilen 710 milyar metreküplük dev doğalgaz rezervinin, vatandaşın kullanımına sunulması için kritik bir viraj daha aşıldı. Denizin 2 bin 200 metre altındaki Deniz Tabanı Üretim Tesisi’nden 170 kilometrelik boru hatlarıyla 30 saatlik yolculuk ve yüzlerce test aşamasından geçerek Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisi’ne ulaşan yerli gazın devreye alınması için dün saat 20.23’te Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde ‘Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni’ düzenlendi. Tören, Türkiye’nin 100’üncü yılını kutlaması sebebiyle 2023 yılına atıfta bulunmak için saat 20.23’te gerçekleşti.
DEVLET SÜBVANSE EDİYOR
Geçen yıl küresel salgın ve kriz nedeniyle artan enerji fiyatlarında doğalgazda yüzde 75 indirim uyguladıklarını, her 100 liralık doğalgaz faturasının 75 lirasını devlet olarak üstlendiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karadeniz gazının ilk keşfi yapıldığında milletimize müjdeler olsun demiştik. Türkiye’nin imkanlarını, milletimizin her ferdinin hayatına yansıyacak şekilde kullanma sözünü unutmuyoruz. Bugün bu sözümüzün gereğini yerine getiriyoruz” diyerek, 2 müjdeyi açıkladı:
CEPLERİ ISITACAK DESTEK
1-Vatandaşlarımızın evlerindeki mutfaklarında ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğalgazı 1 yıl süreyle ücretsiz veriyoruz. Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su için doğalgazın bedeli 1 yıl boyunca faturalardan düşülecektir. Bu aynı zamanda önümüzün yaz olduğunu dikkate alırsak pek çok hanenin neredeyse hiç doğalgaz faturası ödemeyeceği anlamına geliyor. Emeklisinden öğrencisine ücretsiz doğalgaz kullanımının tüm dar gelirli vatandaşlarımızın bütçesine önemli katkı yapacağına inanıyorum. Seçimlerden sonraki dönemde bunun benim vatandaşıma yansıması çok daha farklı olumlu şekilde tecelli edecektir. Aylık mutfak, sıcak su tüketimini karşılayacak bedava doğalgazınız hayırlı olsun.
2-1 ay boyunca Türkiye’nin tamamındaki konutların doğalgaz tüketiminden ücret almayacağız. Yani mutfağın ve sıcak suyun yanında ısınma dahil doğalgaz tüketiminin tamamını bir ay süreyle ücretsiz yapıyoruz.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına, “Filyos’ta ülkemizin iki bayramını kutlamak üzere bir aradayız” diyerek başladı. Önce Ramazan Bayramı’nı işaret eden Erdoğan, “İkinci bayramımız ülkemizin enerji bağımsızlığı yolunda tarihi bir adım olan Karadeniz gazının devreye alınmasıdır” dedi.
- Dünyanın diğer yerlerinde 6-7 yıl süren keşfedilen gazı kullanılabilir hale getirme süresini 3 yılın altına indirdik. Keşiften 32 ay sonda gazın devreye alınma töreniyle bu uzun ve meşakkatli yolculuğun en mutlu anına geldik.
- Sadece ülkemizin doğalgazdaki dışa bağımlılığı azaltmakla kalmıyor, Filyos ve Zonguldak bölgesini enerji, teknoloji, lojistik merkezi haline getiriyoruz.
- Kendi doğalgazını, kendi petrolünüzü, kendi kaynaklarınızı kullanmanız elbette önemli, hayatidir. Ama insanlarımızın aklına şu soru da mutlaka gelecektir; peki ülkemizin kendi gazına sahip olması benim günlük hayatıma ne fayda sağlayacak? Bu çok haklı bir sorudur.
- Bu arada madencilerimizle ilgili 1000 kişilik eleman alımı demiştik. Bunu 2 binle perçinliyoruz. 2 bin madenciyi de Allah’ın izniyle iş sahibi yapacağız.
İKİ FATURA AVANTAJ SAĞLAYACAK
Türkiye genelinde 18.5 milyon doğalgaz abonesi var. Evlerde aylık doğalgaz kullanımı ortalama 100-150 metreküp. 25 metreküp doğalgaz ücretinin 1 yıl alınmaması halinde yıllık 300 metreküplük bir gaz bedelinde indirim yapılmış olacak. Bu da 1 yıl içinde 2 faturanın bedavaya geleceğine işaret ediyor. Diğer bir ifadeyle İstanbul’daki vergiler dahil gaz fiyatları baz alınırsa yıllık 1.750-2 bin liralık bir indirim söz konusu olacak. Yine 1 aylık tüketimden ücret alınmayacak. Bunun da ortalama aylık tüketime göre karşılığı 600-850 lira arasında.
İTHALATI YÜZDE 25-30 DÜŞÜRECEK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli gazın ekonomiye sağlayacağı katkı hakkında şunları söyledi: “Proje tam kapasiteye ulaştığında Türkiye’nin mevcut ihtiyacının yüzde 30’unu tek başına karşılayacak. Keşfimiz tüm konutların 35 yıllık doğalgaz ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasiteye sahip.” Dönmez, ilk fazda günlük 10 milyon, ikinci fazda günde 40 milyon metreküp doğalgaz üretileceğini söyledi.
DİJİTAL ALTYAPI TURKCELL’DEN
Filyos Doğalgaz İşletme Tesisi’nde dijital altyapı Turkcell’e emanet. Turkcell’in tesisler için kurduğu iletişim altyapısı, yeni nesil teknolojilerle donatılmış bir sistem mimarisine sahip. Sistem günde 15 bin kullanıcıya yüksek hızda iletişim imkanı sunacak.
DIŞA BAĞIMLILIKTA ZİNCİRLER KIRILACAK
Yıllık yaklaşık 60 milyar metreküp gaz ithalatı yapan Türkiye için enerjide dışa bağımlılığının azalması ve ekonomik açıdan büyük katkı sunacak Karadeniz gazı, TPAO Filyos Münferit Yatırım Yeri’nde bulunan Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisi’nde işlenecek. Gazın içindeki muhtemel su ve yabancı maddeler burada ayrıştırılacak ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) standartlarına uygun hale getirilecek. Gaz akabinde BOTAŞ’a ait Ana Ölçüm İstasyonu’na ve ardından ulusal gaz şebekesine aktarılacak.
AŞAMA AŞAMA İLERLEYECEK
Yerli gazın mayısın ilk yarısında konutlara verilmesi bekleniyor. Doğalgazın çıkarılması süreci aşama aşama, fazlar halinde ilerleyecek. Faz-1 kapsamında planlanan 10 kuyunun 5’i dünkü törenin ardından devreye alındı. Kalan 5 kuyu ise eylül ayı sonunda devreye alınacak. Faz-2 üretimine 2026’da geçilmesi, Faz-3’e Amasra Sahası’nın da üretime dahil edilmesiyle 2028’de geçilmesi öngörülüyor. Günlük gaz üretimi Faz-1’de 10 milyon metreküp olacak, Faz-2’de 40 milyon metreküpe, Faz-3’te ise 60 milyon metreküp seviyelerine ulaşacak. Faz-2’de Türkiye’deki konutların tüm ihtiyacının yerli gazla karşılanması hedefleniyor.
320 MİLYAR METREKÜPTEN 710 MİLYAR METREKÜPE
YERLİ GAZIN KEŞFİNDE 2020-2022 YILLARI ARASINDA ŞU SÜREÇLER YAŞANDI:
1-Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Ağustos 2020’de Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküplük bir doğalgaz keşfi gerçekleştirdi.
2-Ekim 2020’de Tuna-1 kuyusundaki sondaj tamamlandığında, kuyudaki rezerv miktarı 85 milyar metreküplük revizyonla 405 milyar metreküp olarak güncellendi.
3-Haziran 2021’de Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi gerçekleştirildi. Yeni keşiflerle Karadeniz’deki toplam doğalgaz rezervi 540 milyar metreküpe ulaştı.
4-Aralık 2022’de ise söz konusu rezerv DeGolyer & MacNaughton adlı bağımsız kuruluşun yeniden değerlendirme çalışması sonucu 652 milyar metreküp olarak tekrar güncellendi.
5-Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfinin daha gerçekleştirildiği açıklandı.
6-Böylece Karadeniz’deki toplam rezerv miktarı Aralık 2022’de 710 milyar metreküpe ulaştı.
- Sinan Ateş'in ablası Selma Ateş'e saldırıyı azmettiren şüpheli, ev hapsinde eşi ve sevgilisini öldürdü
- MEB duyurdu: Beden eğitimi branşına atama yapılacak
- Sağanak yağışlar İstanbul'da etkili oldu! Trafik yoğunluğu yüzde 90'a ulaştı
- Hemşirenin ölümünde müebbet hapsi istenen doktorla ilgili şok detay! Yenidoğan çetesiyle telefon görüşmesi ortaya çıktı
- AK Parti Sözcüsü Çelik: Netanyahu ve Gallant hesap verecektir