EkonomiDoğru yalıtım ile 15 milyar dolar cepte kalır

Doğru yalıtım ile 15 milyar dolar cepte kalır

Paylaş
Doğru yalıtım ile 15 milyar dolar cepte kalır

Türkiye’de 10 milyondan fazla bina, 30 milyonu aşan hane bulunuyor. Bu binaların sadece yüzde 25’i yalıtımlı iken yüzde 75’lik büyük bir bölümü yalıtımsızlık nedeni ile gereğinden fazla enerji tüketiyor. Enerjimizin yaklaşık yüzde 70’ini, doğalgazımızın ise yüzde 99’unu ithal ediyoruz. Ülkemizde kullanılan toplam enerjinin yüzde 32.7’si binalarda tüketilirken bunun da yüzde 80’ini kışın ısınma, yazın ise soğutma için kullanıyoruz. 2023 yılında enerji ithalatı faturamız yaklaşık 70 milyar dolar oldu.

YARI YARIYA AZALIR

Haberin Devamı

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Emrullah Eruslu, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Tablo böyleyken mevcut binalarımızda yaptıracağımız yalıtım uygulaması ile enerji giderlerinde yarı yarıya bir tasarruf mümkün… Ülkemizdeki tüm binaların doğru uygulanmış bir yalıtıma sahip olması durumunda yıllık tasarruf potansiyelimiz 12-15 milyar dolar civarında diyebiliyoruz. Neredeyse sıfır enerji tüketimi anlayışı ile inşa edilen binalar yaygınlaşırsa enerji tüketimi çok daha azalacaktır” diye konuştu.

YENİ DÖNEM YENİ YILDA BAŞLIYOR

Eruslu, İZODER’in hayata geçirdiği, ısı yalıtımının enerji verimliliği ve çevrenin korunmasındaki rolüne dikkat çeken “Tek Yol U Dönüşü” kampanyasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 19 Şubat 2022 tarihinde Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (nSEB) konsepti ile ilgili tanımlamaların mevzuatlara eklendiğini hatırlattı. Eruslu, “Ülkemizde 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren nSEB binalara geçiş başladı” dedi.

Haberin Devamı

2 BİN METREKARE ŞARTI

Emrullah Eruslu, asgari enerji performansı ‘B’ olan nSEB binalar hakkında şu bilgileri verdi: “Diğer binalara göre cephelerde en az 2-3 cm, çatılarda en az 4-6 cm, döşemelerde en az 2 cm daha kalın yalıtıma ve ısı yalıtım değerleri iyileştirilmiş pencerelere sahip olduklarından yakıt faturalarında yüksek oranda tasarruf sağlıyor. Sürdürülebilir ve güvenli yapılaşmada nSEB binalar kilit rol üstleniyor. Şu anda 5 bin metrekareden büyük binalar için zorunlu olsa da 2025 yılı itibari ile 2 bin metrekareden büyük binalar nSEB konseptiyle yapılmak zorunda olacak.”

AİLE BÜTÇESİ KAZANACAK

Türkiye’nin “2053 net sıfır emisyon” hedefi ve enerjide bağımsızlık çalışmaları doğrultusunda tüm yeni yapılan binaların nSEB konseptinde inşa edilmelerinin çok önemli olduğunu söyleyen Eruslu, “Daha az enerji harcayan yapılar sayesinde bir yandan insanlarımızın yaşam konforu artarken diğer yandan ülke ve aile bütçesi kazanacaktır” dedi.

Haberin Devamı