Dolandırıcıların yeni oyununa dikkat!
Dolandırıcılar, vatandaşın numarasını bir şekilde ele geçirip tuzak mesajlar yollamaya devam ediyor. Son taktikleri ise ‘hesabınıza para yattı’, ‘sosyal medya gönderileriniz şikayet ediliyor’ gibi ciddi merak uyandıran bizzat kişiselleştirilmiş içerikler. Bu tuzaklara düşmemek için birkaç basit yöntem...
MURAT GÜLDEREN
Tüm uyarılara ve verilen cezalara rağmen cep telefonlarına dolandırıcılık mesajları gelmeye devam ediyor. Hatta bazı mesajlar öyle gerçekçi ki pek çok kişi bu tuzaklara ister istemez düşebiliyor. Şikayet platformlarına bu tür mağduriyetler nedeniyle her gün onlarca tepki yağıyor. Son dönemlerde en çok gönderilen mesajlar arasında ‘Finansal hesabın eklendi. Lütfen güvenli bir yerde saklayın’, ‘Hesabınızdaki bir gönderi, şikayet edilip sayfamızda paylaşılmıştır’, ‘Hakkınızda Cumhuriyet Başsavcılığı’na cinsel istismar suçundan dava açılacaktır. Dosyanız işleme alınmadan uzlaşma talebiniz var ise acil olarak tarafımıza dönüş sağlamanız rica olunur’ gibi ifadeler yer alıyor.
YANIT VERMEYİN YETER
Bu ve buna benzer onlarca tehdit ve dolandırıcılık mesajlarıyla kandırılan vatandaşlar, bu bildirimlere yanıt verdikleri an tuzağa düşürülüyor ve paraları gasp ediliyor. Her ne şekilde olursa olsun bu bildirimlere kesinlikle yanıt verilmemesi gerekiyor. Yanıtlamak, dolandırıcıya numaranızın aktif olduğunu doğrular ve sizi daha fazla hedef almalarına neden olabilir. Öte yandan dolandırıcılar genellikle mesajlara link eklerler. Bu linklere tıklamak, kötü amaçlı yazılımlar indirmenize veya kişisel bilgilerinizi paylaşmanıza yol açar. Bu rahatsız edici durumdan korunmak ve gelen spam mesajları engellemek için uygulayabileceğiniz birçok etkili yöntem mevcut. İşte yapmanız gerekenler...
ASLA YANIT VERMEYİN
Engelleme yapmayı tercih etmiyorsanız, tanımadığınız numaralara yanıt vermeyin. Yanıt vermek, numaranızın daha fazla istenmeyen mesaj almasına neden olabilir. Telefon numaranızı sosyal medyada, forumlarda veya genel kullanıma açık yerlerde paylaşmaktan kaçının.
ENGELLEMEK DE ÇOK BASİT
MESAJ FİLTRELEME: Artık tüm akıllı telefonlarda spam mesajları filtreleyen yerleşik özellikler bulunuyor. Örneğin, iPhone’da ‘Bilinmeyen Gönderenleri Filtrele’ seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz. Android’de de mesaj engelleme kuralları öğesine dokunmanız ve bilinmeyen numaraları engelle öğesini etkinleştirmeniz yeterli.
UYGULAMA DESTEĞİ: Google Play Store veya App Store’da birçok SMS engelleme uygulaması bulunuyor. Örneğin, Getcontact, Truecaller, Upcall gibi uygulamalar spam mesajları tespit eder ve engeller. Bu uygulamalar ayrıca düzenli olarak güncellenerek dolandırıcı numaralarına karşı sürekli bir koruma sağlar.
E-DEVLET’TEN ENGELLEME: E-Devlet platformu da bu tür dolandırıcılıklar için vatandaşı korumaya alıyor. Buradan İleti Yönetim Sistemi’ne (İYS) girerek, ticari elektronik ileti onaylarınızı yönetebilir ve istenmeyen mesajları engelleyebilirsiniz.
KELİME ENGELLEME: Bazı telefonlar, belirli kelime veya ifadeler içeren mesajları otomatik olarak engelleyebilme özelliğine sahip. Örneğin, ‘kampanya’, ‘indirim’, ‘kazandınız’ gibi kelimeleri içeren mesajlar alıyorsanız, bu kelimeleri engelleme listesine ekleyebilirsiniz.
NUMARALARA BLOKE: Telefonunuz Android ise ayarlardan ‘kötü amaçlı mesajları’ ve ‘numaraları ve spam’ı engelle’ seçeneklerinden de bu sorunu halledebilirsiniz. Cihazınız iPhone ise rehberinizde kayıtlı olmayan ve daha önce iletişim kurmadığınız numaraları otomatik olarak sessize alabilirsiniz. Bunun için ayarlar menüsünden ‘Bilinmeyen Arayanları Sessize Al’ seçeneğini etkinleştirin. Bu özellik aktif olduğunda, bilinmeyen numaralardan gelen aramalar doğrudan sesli mesaj kutusuna yönlendirilir ve bildirim almazsınız.
OPERATÖR DESTEĞİ: Operatörünüzün sunduğu istenmeyen mesaj engelleme servislerini de kullanabilirsiniz. Birçok mobil operatör, spam mesajlarını otomatik olarak tespit edip engelleyebilen hizmetler sunar. Bu hizmetleri etkinleştirmek için müşteri hizmetleriyle iletişime geçebilirsiniz.