Dolaplara ucuz palamut
Palamut bolluğu tezgahlarda kendini iyice göstermeye başladı. 1 kiloyu aşan palamutların tanesi marketlerde 100 liraya satılıyor. Yerel balıkçılarda bu, 75 liraya kadar düşebiliyor. Şu anda kırmızı etten ve tavuk etinden hesaplı olan palamutları ucuz ucuz alarak derin dondurucuda 5-6 ay saklayabilirsiniz.
Balıkçılar 1 Eylül itibarıyla av yasağının kalkmasıyla ‘vira bismillah’ deyip ağlarını denizlerle buluşturdu. Atılan her ağdan tonlarca palamut çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Eşi görülmemiş bir palamut bolluğu yaşanıyor. Bollaşan balık nedeniyle fiyatlar da vatandaşların ulaşabileceği seviyelere geriledi. 75-100 lira gibi tezgahlarda yer bulan palamutlar şu sıralar 1 kiloyu aşmış durumda. Vatandaş hem yağlanan hem lezzeti artan bu balığa yoğun ilgi gösteriyor.
BU SÜREYİ İYİ DEĞERLENDİRİN
Kırmızı et ve tavuk eti fiyatları düşünüldüğünde palamut şu sıralar tam bir bütçe dostu gıda durumunda. Palamut bereketinin ekim sonuna kadar devam edeceği öngörülüyor. Bol ve ucuz palamut yemek için 15-20 gün kaldı. Kış soğukları ve kötü hava şartlarının gelmesiyle balık sayısı azalacak ve balıkçılar da hava şartları nedeniyle balığa çıkamayacak. Dolayısıyla fiyatlarda artışlar söz konusu olacak. Bu nedenle şimdi ucuzken balık alıp dondurmak için fırsat var.
HEM DOYURUCU HEM EKONOMİK
Tıpkı mevsim sebzelerinde (domates, fasulye, barbunya, biber...) olduğu gibi, 5-6 ay içinde ihtiyaç duydukça tüketmek için palamut balığını dondurmak mümkün. Besin değeri yüksek, büyüklüğü ile doyurucu, pişirme kolaylığı ile pratik olan palamut, öğün başına daha ekonomik bir alternatif sunuyor. Palamutu buzdolabının buzluk bölümünde ve derin dondurucularda saklama işlemi ise çok basit.
TEMİZLEYEREK MUHAFAZA EDİN
Palamutun olduğu gibi iç organlarıyla birlikte dondurulması kulaktan kulağa yayılan bir öneri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak deneyimli balıkçılar özellikle büyük balıkların temizlenmesi gerektiğini, temizlenen balığın daha uzun süre dayandığını belirtiyor. Bunun da nedeni, balığın iç organlarının daha kısa sürede bozulması. Ayrıca balığın içinde denizdeyken besin olarak tükettiği başka balık kalıntıları varsa, bunlar da bozulmanın hızlanmasına neden oluyor.
TUZLAMAK DA BİR SEÇENEK
Balığı dondurucuya koymandan önce biraz tuzlamak gerektiğini de söyleyen deneyimli balıkçılar, böylece balığın tazeliğini ve diriliğini daha uzun süre koruduğunu belirtiyor. Yine balığı dondurmadan önce dolabın içinde 2-3 saat bekletilmesi gerektiği de tavsiye ediliyor. Balığı dondururken porsiyonlara tek seferde tüketeceğiniz kadar porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetlerine koyun. Poşetlerin üzerine balığı muhafaza ettiğiniz tarihi de yazmayı unutmayın.
5-6 AY DAYANIR
2 gün içinde tüketmeyi planladığınız balıkları buzdolabınızın alt raflarında saklayabilirsiniz. Daha uzun süreli bekletmeler için derin dondurucuda, (-18) derecede; hamsi, sardalya gibi küçük balıkları 3 ay; çipura, palamut, lüferi 5-6 ay; daha büyük balıkları ise 6-8 ay saklayabilirsiniz.
ÇÖZDÜRÜRKEN DİKKAT!
Balığı yiyeceğinizde, bir gün önce buzluktan veya derin dondurucudan çıkararak buzdolabının raflarında bekleterek çözülmesini bekleyin. Balığı saklarken porsiyonlar (fileto veya dilim) halinde parçalara ayırdıysanız çözülme işlemi daha kısa sürer. Balığı kesinlikle, sıcak su altında, oda sıcaklığında veya herhangi bir ısıtma-pişirme aracında çözdürmeyin. Çözülmüş balığı tekrar derin dondurucuda saklamayın!
TAZELİK TESTİ
Saklamak için mutlaka taze balık seçin. Taze balığın gözleri parlak olur. Gözleri buğulanmışsa bayattır. Solungaçları kırmızıysa taze balıktır. Ama bununla yetinmeyin. Parmağınızı balığın derisine bastırın. Oluşan çukur hemen eski haline geliyorsa tazedir. Bayat balıkta parmak izi kalır. Pullu balıkta pul çabuk kopuyorsa bayattır.
EKİMDE NE YENİR?
Ekim ayında; palamut, mezgit, levrek, çipura, zargana ve sardalya tüketilmesi öneriliyor.
- 179 yıllık gizemli tarih! Hepsi ilk günkü gibi duruyor
- İstanbul'da şoke eden anlar! Sipariş getiren kuryenin yaptığına inanamadılar
- Devlet Bahçeli: Cumhurbaşkanımızla bağımız sarsılmaz
- Türkiye'nin en büyük içme suyu rezervinde alarm! 4 metreye kadar düştü
- Demirören Yayınları Sultan Abdülmecid’e sunulan Ayasofya albümünün tıpkıbasımını yaptı