Dolardaki baskının nedeni belli oldu
24 Nisan tarihinden bu yana neredeyse soluksuz düşüş gösteren dolar/TL’deki aşağı yönlü baskı dikkat çekiyor. Geçen hafta borsa rekor üstüne rekor kırarken, altın fiyatları 3 hafta sonra ilk kez yükseliş göstermişti. Peki dolar/TL’deki baskının nedeni ne? Ekonomist Hikmet Baydar, kurdaki en kritik seviyeyi açıkladı.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımlarının yanı sıra Türkiye’nin gri listeden çıkacağına yönelik beklentiler ve kredi risk priminde meydana gelen düşüş piyasalarda olumlu fiyatlamalara yol açıyor. Borsada yükseliş dikkat çekerken, özellikle son haftalarda dolar/TL’deki aşağı yönlü seyir gözlerden kaçmadı.
Dolar/TL, 24 Nisan tarihinden itibaren düşüşe geçmeye başladı. Kur 32.60 seviyelerinden, 32.20’nin altına indi. Peki dolar/TL’deki aşağı yönlü baskının sebebi ne? Borsada 11 bin puan seviyesi görülür mü? Gram altın için yeni hedefler ne?
‘BORSAYI AYAKTA TUTAN EN ÖNEMLİ UNSUR’
Konuyla ilgili merak edilenleri Ekonomist Hikmet Baydar açıkladı. Milliyet.com.tr'nin haberine göre; Baydar konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gerek enflasyon hedeflerinin yukarı çekilmesi gerekse kredi derecelendirme kuruluşlarının not görünümünü yükseltmesinin ardından piyasalar gri liste gibi somut eylemlere yönelmiş durumda. Gri liste bitiminde yabancı yatırımcının Türkiye’ye gireceği düşünülüyor. Yabancı yatırımcı girişi beklentileri şu anda borsayı ayakta tutan en önemli unsur.
Ancak borsada teknik olarak aşağı sinyalleri gelmek üzere. Endekste yorulma görüntüsü var. Belki 10 bin puan seviyelerine kadar geri çekilme ve akabinde yeni bir haber ile yukarı yönelme olabilir. Bir yandan büyüme beklentileri yukarı çekiliyor, bir yandan kapasite kullanım oranları normal seviyesinde. Sanayici için olağanüstü bir durum yok ancak krediye ulaşım hala zor. Geleceğe yönelik yatırım yapmak, finansman bulmak zorlaşıyor. Bu da büyüme yönünde olumsuz etki yaratıyor.
‘KAR REALİZASYONU GELİRSE SÜRPRİZ OLMAZ’
Bugün ekonomi yönetimi kamuda tasarruf tedbirlerini açıklayacak. Piyasalar tasarruf tedbirlerinin ekonomiye etkisine bakacak. Borsada haziran ayına kadar kar realizasyonu gelirse sürpriz olmayacak. Borsada 9 bin 840 puan kritik. Bu destek çalıştığı sürece yön yukarı diyeceğiz. Pazartesiden itibaren kısa süreli bir kar realizasyonu görülebilir.
11 BİN PUAN GÖRÜLÜR MÜ?
11 bin puan seviyeleri mümkün. Şu anda ara bir dönem olarak kar realizasyonları görülebilir. Dolayısıyla 9800’lü seviyelere geri çekildikten sonra borsada tekrardan yukarı yönlü hareket görülebilir. Yabancı yatırımcı girişi artarsa endeks yeniden zirveleri deneyebilir.
ALTINDA YÖN YUKARI DÖNDÜ! YÜKSELİŞİN NEDENİ NE?
ABD’de iki kritik veri açıklandı. Birisi işsizlik başvurularıydı. Son birkaç ayın en yüksek seviyesine çıktı. ABD’de tarım dışı istihdam verisi de hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu iki veri faiz indiriminin gerekliliği konusundaki inancı artırdı. ABD tahvilleri düştü, doların zayıflaması hızlı bir şekilde ons altını yükseltti. Ons altın 2306’dan 2 gün içinde 2378 dolara kadar yükseldi. Ons altında önümüzdeki günlerde 2400 dolarları görme ihtimalimiz yüksek. Şu anda ons altında günlük bazda grafiklerde trendin yukarı döndüğünü söyleyebiliriz.
GRAM ALTINDA HEDEFLER NE?
Gram altında ons altına bağlı bir yukarı yönlü hareket söz konusu oldu. Gram altın orta vadeli yukarı sinyalleri verdi. Gram altında 2524 TL seviyelerinin test edilmesini bekliyoruz.
DOLARDAKİ GEVŞEMENİN SEBEBİ NE?
Enflasyon raporunda Merkez Bankası, TL likidite bolluğundan bahsetti. Piyasadaki fazla TL’yi çekmek için TL depo ihalelerini açtı. Bunun sebebi ülkeye giren yabancı paranın daha çok TL depo olarak likit TL’de kalıp burada getiri elde etmeye çalışmasıydı. Yabancı para TL’ye geçerken dövizde bir satış baskısı oluşuyor. Bu satışı Merkez Bankası net rezervdeki bozulmayı gidermek için alım yönünde kullanıyor. Şu anda Merkez Bankası net rezervlerini düzeltiyor. Orta vadeli göstergeler bir süredir aşağı sinyalleri vermeye devam ediyor.
DOLAR/TL’DE EN KRİTİK SEVİYE
25 Nisan’dan beri orta vadeli göstergeler aşağı sinyalleri veriyor. Bu sinyaller hala devam ediyor. Kritik olan seviye dolar/TL’de 31.90’dır. Bu seviyelere kadar bir kayma söz konusu olabilir. Bu seviyelerde tutunup tutunmadığını göreceğiz.
Yabancılardan gelen dövizi Merkez Bankası satın almasaydı dolar kuru 30 liranın altına gerileyebilirdi. Şu an için gelen parayı Merkez Bankası rezervlerini yükseltmek için kullanıyor. O yüzden dövizdeki düşüş biraz daha yumuşak gerçekleşiyor.
Dolar/TL’de yön hala aşağı, bu bir süre daha devam edebilir. Dolar/TL 32’nin altını deneyebilir. Şu an için 31.90 önemli bir seviye. O seviyenin denenmesini bekliyoruz. Trendin tekrar yukarı dönebilmesi için 32.80-32.90 seviyelerinde tutunması lazım. Bu şimdilik beklentiler dahilinde değil.”
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi