Döviz açığı 46 milyar dolar azaldı
Eylül 2024 itibarıyla toplam mal ticareti 256.3 milyar dolar, toplam ithalat ise 311.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece dış ticaret dengesi 55.4 milyar dolara geriledi.
Gazete haberi
TÜRKİYE’NIN YUMUŞAK KARNIYDI
Cari açık (döviz açığı), Türkiye’nin yumuşak karnı olarak biliniyor. Yüksek cari açık nedeniyle kurda olağanüstü oynamalar meydana gelirken, ekonomideki kırılganlıklar artıyor. İstikrarsızlıkların temelinde de yüksek cari açık yani dış kırılganlık yatıyor. 2022 yılında 48.8 milyar dolar, 2023 yılında ise 45.2 milyar dolarlık cari açık rakamı oluşmuştu. Ancak son dönemde devreye alınan ekonomi programıyla açıkta hızlı bir geri çekilme yaşandı.
ÜST ÜSTE 4 AY FAZLA VERDİ
Merkez Bankası’nın dün açıkladığı eylül ayına ilişkin verilere göre, cari denge eylülde 2 milyar 988 milyon dolar fazla verdi. Böylece cari işlemler hesabında yaklaşık son 3 yıldır ilk kez üst üste dört ay fazla oluştu. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 7 milyar 734 milyon dolarlık fazla oluştu. Yıllık hesapla cari açık 10 milyar doların altına geriledi. Geçen yılın mayıs ayına göre 46 milyar dolar azalan yıllık cari açık 33 ayın en düşük seviyesine geriledi.
PROGRAM ETKİSİNİ GÖSTERDİ
Cari işlemler dengesindeki olumlu görünümün, ekonomik ve finansal istikrarı güçlendirerek dezenflasyon sürecine katkı sağlamaya devam ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, cari işlemler dengesinin haziran, temmuz, ağustos aylarından sonra eylülde de yaklaşık 3 milyar dolar fazla verdiğini ifade etti. Yılmaz, eylül itibarıyla yıllıklandırılmış cari açığın 9.7 milyar dolara gerilediğini, bu yılın ilk 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre dış ticaret açığındaki iyileşmenin 30.9 milyar dolara ulaştığını belirtti.
DIŞ KAYNAK İHTİYACI AZALIYOR
Yılmaz, açıklamalarına şöyle devam etti: “Cari dengedeki iyileşme ile beraber dış finansmana olan ihtiyaç hızla azalırken, risk göstergelerimiz iyileşmekte ve dış borçlanma maliyeti düşmektedir. Makroekonomik göstergelerden aldığımız olumlu sonuçlar, uyguladığımız ekonomi programımızın etkinliğini göstermektedir. Yeniden dengelenme politikaları ve OVP kapsamında uygulayacağımız reformların etkisiyle 2024 yılı sonunda OVP’de yüzde 1.7 olması öngörülen cari işlemler açığının milli gelire oranının yüzde 1 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz.”
HİZMET GELİRİNDE REKOR KIRDI PORTFÖY GİRİŞİ DEVAM ETTİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise şu detayları paylaştı: “Daralan dış ticaret açığına hizmetler dengesinin olumlu seyri eşlik etti. Yıllık hizmetler geliri eylülde 112 milyar dolar oldu. Dış finansmanda güçlü görünüm sürüyor. Eylülde 2.9 milyar dolar, ilk 9 ayda ise 28 milyar dolar portföy girişi gerçekleşti. Bu dönemde banka ve reel sektörün dış borç çevirme oranları sırasıyla yüzde 166 ve yüzde 138’e ulaştı. İyileşen cari denge, azalan dış finansman ihtiyacı ve artan sermaye girişi rezerv birikimine katkı sağlıyor ve makro istikrarı destekliyor.”
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mardin'de temaslarda bulundu, valiliği ziyaret etti
- Tülay Dağaşan'ı katili ile ilgili şok eden detaylar ortaya çıktı! Cinayeti ve cezaevini araştırıp çanta hazırlamış
- Bakan Yumaklı: Üretime konsantre olduk, arttırmak için çabalıyoruz
- Meteoroloji 30 ili tehlikelere karşı uyardı: Kar yağışları ve sağanak yağışlar kuvvetli şekilde geliyor
- Yenidoğan çetesi kararı! 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı