Dünya ordularının ilgisi arttı! Türkiye SİHA pazarında lider ülke konumunda
Dünya ordularının Türk SİHA'ları olan TB2, Akıncı ve ANKA'ya olan ilgisi büyük bir hızla artış gösteriyor. Yapılan bir araştırma, Türkiye'nin 2021'den bu zaman silahlı insansız hava aracı sektöründe lider konumda olduğunu gözler önüne seriyor. İşte tüm detaylar...
AA
Türkiye'nin savunma sanayisindeki hızlı gelişimi, uluslararası arenada dikkat çekmeye devam ediyor. Baykar, TUSAŞ, Roketsan, Aselsan ve Havelsan gibi öncü şirketler, yerli ve milli silah sistemleri ile mühimmat üretiminde büyük başarılar elde ediyor. Özellikle Baykar ve TUSAŞ, Türk havacılık sektörünün en önemli aktörleri arasında yer alarak dünya gündeminde sıkça konuşuluyor. İşte ayrıntılar...
DÜNYA ORDULARI ENVANTERİNE KATMAK İSTİYOR
Baykar'ın ürettiği TB2 ve AKINCI gibi SİHA'lar tüm dünyada orduların en çok envanterine katmak istedikleri SİHA haline geldi. Baykar'ın uçuş testlerine devam ettiği TB3 ve jet motorlu SİHASI Kızılelma da seri üretime girmek için gün sayıyor. TUSAŞ'ın ANKA ve Aksungur SİHALARI da kendini bu sektörde kanıtlarken jet motorlu SİHA'sı ANKA 3'ün testleri devam ediyor.
AB ÜLKELERİNİN İLGİSİ ARTIYOR
Birçok ülke de Türk SİHA'larını envanterlerine katmaya devam ediyor. Birçok Asya, Afrika ve Avrupa ülkesi tercihlerini Türk SİHA'larından kullanıyor. Örneğin geçtiğimiz aylarda TB2'leri teslim alan Romanya, Polonya'dan sonra TB2 kullanan ikinci AB üyesi ülke oldu.
Türk SİHA'larına olan bu ilgi de Türkiye'yi en büyük SİHA ihracatçısı haline getirdi. Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi isimli bir kuruluş, askeri insansız hava araçları küresel pazarına dair bir çalışma yayımladı.
Çalışmada, Türkiye'nin yanı sıra Çin ve İran'ın düşük maliyetli askeri insansız hava araçları geliştirerek pazardaki yükselişine dikkat çekildi.Rapordaki verilere göre, son 10 yılda küresel çapta askeri İHA satışları hızla arttı. Çin'in pazardaki payı 2014'te zirve yaparken 2021 yılı itibarıyla Türkiye, Çin'i geride bıraktı.
Türkiye'nin en çok satış yaptığı yıl ise 2022. Rapora göre Türkiye 2022'de 16 SİHA teslim etti. Silahlı İHA'ların hızlı teslimat süreleri ve başarıları, Türkiye'yi liderliğe taşıdı. 2023 yılında Türkiye 8, 2021 yılında ise 14 SİHA ihraç etti. 2021'den bu yana küresel pazarda en büyük askeri İHA tedarikçisi olan Türkiye, 2018'den bu yana dünya genelindeki silahlı İHA satışlarının da yüzde 65'ini gerçekleştirdi.
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir
- Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Dara bölgesi görüntüleri incelenecek
- Bakan Memişoğlu'ndan Yenidoğan çetesi açıklaması: Görevimiz kötüleri ayıklamak ve gerekli cezayı vermektir
- Tahliye olması için cumhuriyet savcısının tehdit edilmişti: Sanık Tuğçe Toptemel savunma yaptı