Dünyanın en teknolojik yerli güneş paneli tesisi
İnşaat, işletme, sanayi ve enerji gibi alanlarda faaliyet gösteren Kalyon Holding, Ankara’da 500 milyon dolar yatırımla kurduğu Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın (Kalyon PV) ve Ar-Ge merkezlerinin kapılarını basına açtı.
MURAT GÜLDEREN
Güneş enerjisi panel üretimi alanında dört fabrika ve bir Ar-Ge merkeziyle Çin hariç dünyanın ilk ve tek entegre tesisi olan Kalyon PV, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla öne çıkıyor. Baştan sona endüstri 4.0 teknolojileriyle geliştirilen fabrika, net sıfır emisyon hedefliyor. Bu yıl fabrikaya teknoloji ağırlıklı olarak 100 milyon dolar daha yatırım yapılacak.
ÇİP ÜRETİMİNİN AYAK SESLERİ
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Lütfi Elvan, Avrupa’da ve Amerika’da örneği olmayan Kalyon PV’nin ekonomiye yüksek bir katkı sağladığını belirterek, “Gelecekte Türkiye olarak çip üretimini gerçekleştireceksek; bu fabrikada bunun ilk adımını atıyoruz. Burası aynı zamanda çip üretimi için gerekli olan, yarı iletken madde üretim altyapısına da sahip bir teknoloji şirketi. Özellikle; ithal ettiğimiz ürünleri artık yüzde 80 oranında burada üretebilecek kapasiteye ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
YATIRIM HIZLA DEVAM EDECEK
Sadece bu fabrika için 500 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Elvan, şöyle devam etti: “Hedefimiz ise 100 milyon dolar daha ilave yatırım yapmak. Fabrikamızdaki yıllık 2 GW’lik kapasiteyi de artırmaya devam edeceğiz. Tüm bunlar, Türkiye vizyonu dediğimiz vizyonun kendisi.” Holdingin, iklim değişikliği konusundaki hassasiyetine dikkat çeken Elvan, “Konya Karapınar’da 1300 MW güce sahip Avrupa’nın en büyük, dünyanın da sayılı güneş enerjisi santrallerinden birini kurduk. Bunun da ötesinde; sadece Karapınar’da değil, diğer bölgelerimiz için de sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlayan bir yaklaşım içerisindeyiz. Bu bakış açısıyla; enerji özelinde de önümüzdeki süreçte yatırımlar yapmaya devam edeceğiz” dedi.
KAPASİTE 10 GW’A ÇIKACAK
Kalyon PV CEO’su Ersan Tüfekçi ise tesisin 3.5 yıl gibi kısa bir sürede 100 bini kapalı olmak üzere 250 bin metrekarelik bir alanda konumlandığını anlattı. Tüfekçi, şöyle konuştu: “Tesisimizde 2 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyoruz. Yıllık 2 GW’lık güneş panelini; ingot, wafer, hücre ve panel olarak entegre biçimde üretiyoruz. Hedefimiz, üretim kapasitesini 10 GW’a çıkarmak ve Türkiye’nin ihtiyacı olduğu yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji ihtiyacını tamamen yerli ve milli kaynaklarımızla sağlayarak, enerji ithalatının önüne geçebilmektir. 10 GW üretim kapasitesine ulaştığımızda; yıllık 20 milyon ton karbon emisyonunu önleyebilecek ve 20 milyon kişinin günlük elektrik ihtiyacını karşılayabileceğiz.”
YILDA 20 ÜLKEDEN HEYET AĞIRLANIYOR
Geçtiğimiz aylarda ilk yüksek tonajlı ihracatı ABD’ye gerçekleştirdiklerini dile getiren Tüfekçi; şöyle konuştu: “2024’te teknoloji dönüşümümüzü tamamladıktan sonra, 2025’te 500 MW ihracat yapma hedefimiz bulunuyor. Avrupa ve Amerikalılar fabrikamıza çok kıymet veriyor. Burada elde edilen know-how ve fabrikanın üretim karakteri tüm ülkelerin dikkatini ve ilgisini çekiyor. Kalyon PV’de ABD, Almanya, Polonya, Rusya ve Çin gibi ülkeler başta olmak üzere yılda 20’nin üzerinde farklı ülkeden 50’nin üzerinde ziyaretçi heyet ağırlıyoruz.”
- Yoğun kar yağışı nedeniyle tatil kararı
- Dilan ve Engin Polat'ın ‘tedbir kararı kaldırılsın' talebine mahkemeden ret
- AK Partili Mustafa Şen, son anket sonuçlarını CNN Türk'te açıkladı
- Komedi filmi gibi: Evi sanıp mağazanın camını kırdı, yatakta uyudu! Polisler uyandırınca kızdı
- Lapa lapa kar yağışları geliyor! Meteoroloji tarih vererek uyardı