E-ihracatta hedef 8 milyar dolar

Türkiye’nin ihracatında artış devam ederken, e-ihracat da her geçen yıl ivme kazanıyor. 2030’a kadar Türkiye’nin ihracatının yüzde 10’unu e-ihracatın karşılaması hedefi var.
MELTEM KARA
1 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Geçen yıl ise yaklaşık 6.4 milyar dolarlık e-ihracata imza atıldı. Türkiye’nin e-ihracat şampiyonu olan Trendyol da bu alandaki hedeflerini büyüttü. E-ihracattaki büyüme stratejisi için son 1 yılda teknoloji, lojistik ve pazarlama gibi alanlara 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptıklarını söyleyen Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, “2030 yılına kadar ihracat hacmimizi 8 milyar doların üzerine çıkarmayı ve yurtdışı kullanıcılar da dahil olmak üzere 55 milyon aktif kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
17 ÜLKEDE FAALİYETTE
2 yıl önce e-ihracata başlayan Trendyol, şu anda 7 Doğu Avrupa ülkesi, 3 Dach ülkesi (Almanca konuşulan ülkeler), 6 Körfez ülkesi ve Azerbaycan olmak üzere 17 ülkede lokal platformuyla faaliyet gösteriyor. Doğu Avrupa operasyonlarının birinci yılını doldurması üzerine Budapeşte’de e-ihracata yönelik son durumu değerlendiren Çetin, “Türkiye’deki üreticilerimizi, esnafımızı, KOBİ’lerimizi ve ‘Made in Türkiye’ etiketli ürünlerimizi e-ihracat yoluyla dünya pazarlarında milyonlarca yeni müşteriyle buluşturuyoruz. Türk ürünlerinin dünyayla buluşması için köprü olmaya devam ediyoruz” dedi. Çetin, 2025 yılı Doğu Avrupa bölgesi hedefinin ise aktif kullanıcı sayısında 4 milyon, sipariş sayısında 12 milyona ulaşmak olduğunu söyledi.
YENİ PAZARLAR RADARDA
Önümüzdeki dönemde yatırımlarının odağında e-ihracatın olmaya devam edeceğini ifade eden Çetin, “Bugüne kadar dijitalleşmesine katkıda bulunduğumuz ve mikro ihracat çözümlerimizle ihracatçı hale getirdiğimiz 120 binden fazla iş ortağımız bulunuyor. Önümüzdeki dönemde 250 binden fazla satıcımızın tamamını e-ihracatçı yapmak için çalışıyoruz. İş ortaklarımız son bir yılda 1.5 milyar dolardan fazla yurtdışı satış hacmi yarattı. 2025 yılında bu hacmin 2.5 milyar dolar olmasını hedefliyoruz” diye konuştu. Aktif oldukları pazarlarda müşteri sayısını büyütmenin yanı sıra yeni pazarlara da gireceklerini aktaran Çetin, Irak, Ukrayna, Özbekistan gibi ülkeleri araştırdıklarını, faaliyette oldukları ülke sayısını 2 katına çıkarmak istediklerini ifade etti.
SEPET TÜRKİYE’DE 24 DOLAR ORTADOĞU’DA 150 DOLAR
Şu anda yurtdışında aktif 10 milyon müşterilerinin bulunduğunu ifade eden Çağlayan Çetin, bu sayının 6 milyonunun Ortadoğu bölgesinde olduğunu belirtti. Çetin, sepet büyüklüklerine ilişkin de şu bilgileri verdi: “Türkiye’de sepet büyüklüğü ortalama 22-24 dolar. Tabii Türk müşteri neredeyse haftada 2-3 kere alışveriş yapıyor. Ortadoğu’da bu rakamın 150 dolarların üzerinde olduğunu görüyoruz. Doğu Avrupa’da ise 80-90 dolar” dedi. Ortadoğu müşterilerine yönelik yaptıkları bir anketten de söz eden Çetin, şunları söyledi: “Ortadoğu’daki müşterilerimize ‘Tekstil ürünlerinde Türk malı mı Çin malı mı tercih edersiniz?’ diye sorduk. Bir yılda Türk malı tercih oranı yüzde 65’lerden yüzde 90’lara geldi. Bu niye önemli? Biz oradaki müşteriyi kazandıkça hep beraber ülke olarak kazanacağız.”
İSTANBUL HAVALIMANİ’NA LOJİSTİK ÜSSÜ
İstanbul Havalimanı İGA’da yeni bir operasyon merkezi yatırımına başladıklarını sözlerine ekleyen Çağlayan Çetin, “Yeni e-ihracat üssümüz olarak konumlandıracağımız İstanbul Havalimanı IGA operasyon merkezimizin inşaatını bu yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.
YAPAY ZEKA İLE DİL DESTEĞİ
Her pazarda kurdukları altyapı için ciddi ölçekte teknoloji ve yazılım geliştirmesi ihtiyacı olduğunu belirten Çetin, şöyle konuştu: “Biz bunu Türkiye’deki 2 binin üzerinde yazılım mühendisimizle gerçekleştiriyoruz. Yapay zeka ve veri analizleri başta olmak üzere geliştirdiğimiz teknolojilerle yeni bir ülkeye platform açarken çok hızlı hareket edebiliyoruz. Dış pazarda en önemli konulardan biri de dil. Her girdiğimiz ülkede, oranın yerel dilinde hizmet veriyoruz. Bu anlamda da Türkiye’deki ilk yerli yapay zeka dil modelini (LLM) oluşturduk. Böylece bir üretici satış yapmak istediği ülkenin dilini bilmese de ürünlerini platforma yükleyebiliyor, gelen soruları yanıtlayabiliyor.”
Köpeğe halatla şiddet uygulayan şahıs gözaltına alındı
Kırklareli'nde 4 kişi süs havuzunda elektrik akımına kapıldı
Dışişleri Bakanlığı: KKTC merkezli bir yayın organında dile getirilen iddialar gerçek dışıdır
Anadolu tarihinin başladığı yerde sırlar gün yüzüne çıkıyor! Türkçe'deki bazı kelimeler, 4 bin yıl öncesinden geliyor
Avrupa'da bir ilk! İstanbul Havalimanı’na aynı anda 3 uçak iniş yaptı