Ekonomide 3 yıllık yeni yol haritası
Ekonomide gelecek 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program’ın (OVP) ayrıntıları dün açıklandı. Programda üzerinde en çok durulan konu enflasyon oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, OVP’nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada “Ekonomik büyümeden taviz vermeyeceğiz. Enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden kaldıracağız” dedi. Programa göre; enflasyonun 2026’da yüzde 8.5 ile tek haneye düşürülmesi hedefleniyor. 14 bin 855 dolar kişi başına gelir, her yıl 909 bin yeni istihdam, 302.2 milyar dolarlık ihracat ve deprem bölgesine 3 trilyonluk kaynak da programda dikkat çeken detaylar oldu.
Gazete Haberi
YİNE TEK HANEYE İNECEK
Ekonomide 2024, 2025 ve 2026 yıllarında uygulanacak politikalar ve öngörülen hedefleri içeren Orta Vadeli Program (OVP) dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıklandı. Büyüme, istihdam, ihracat, cari açık gibi hedeflerin yer aldığı OVP’de en dikkat çekici başlık ise enflasyon oldu. Programın tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Dünyada olduğu gibi enflasyon bizim de sorunumuz. Sıkı para politikasının da desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye düşüreceğiz. Orta Vadeli Programda uygulayacağımız politika sepetiyle, enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden kaldıracağız” dedi.
13 YILDIR ARALIKSIZ BÜYÜME
Programa göre, enflasyon bu yıl sonunda yüzde 65, 2024’te yüzde 33, 2025’te ise yüzde 15.2 olacak. 2026’da ise enflasyonun yüzde 8.5 ile tek haneye düşürülmesi hedefleniyor. Bu hedefler gözetilirken büyümeden de taviz verilmeyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda şunları söyledi: “Program döneminde ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Yüksek katma değerli yatırımların önünü açarak ve finansmanını kolaylaştırarak sağlıklı ve kaliteli bir büyüme sağlayacağız. 2023’ün ilk yarısında yüzde 3.9 büyüme kaydederek performansımızı kesintisiz 12 çeyreğe çıkardık. Yıllık bazda 13 yıldır aralıksız büyüyoruz.”
DEPREM BÖLGESİNE 3 TRİLYON LİRA KAYNAK
Hükümet olarak OVP tam destek olduklarını belirten Erdoğan, “Hedeflerimize ulaşma noktasında en küçük şüphemiz yoktur. Program 2024-2026 döneminde Türk ekonomisi için kapsamlı bir yol haritası teşkil edecektir. İş dünyamızın ve toplumumuzun destekleriyle OVP’nin ülkemiz ekonomisine en üst düzeyde katkı sağlamasını bekliyorum” diye konuştu. Ekonomi ile ilgili planlarda depremi gözardı etmediklerini ifade eden Erdoğan, “Ekonomimize maliyeti 104 milyar doları bulan deprem felaketi yükümüzü ağırlaştırmakta ve mücadelemizi zorlaştırmakta. Ek bütçe ile bölgeye 762 milyar lirayı ayırmıştık. OVP döneminin tamamında yaklaşık 3 trilyon lira kaynak, deprem bölgesi için kullanılmış olacak” dedi.
‘VATANDAŞLARIMIZIN ALIM GÜCÜNÜ YÜKSELTECEĞİZ’
Orta vadede bir taraftan tek haneli enflasyon hedefi ile uyumlu gelirler politikası izlerken diğer taraftan sabit ve dar gelirli kesimlerin alım gücünü yükselteceklerini söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Program ile istihdamı artıracak sağlıklı bir yatırım ve iş yapma zemini oluşturmayı amaçlıyoruz. Program döneminde istihdamın yıllık ortalama 909 bin kişi toplamda da 2.7 milyon kişi artmasını, işsizlik oranının program dönemi sonunda tek haneli rakamlarda gerçekleşmesini hedefliyoruz. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen politikalarımızın merkezine yeşil ve dijital dönüşümü içeren ikiz dönüşümü koyduk. Bu şekilde ürün ve hizmetlerimizin teknolojik kompozisyonunu iyileştirmeyi hedefliyoruz.”
KKM’DEN ÇIKIŞ STRATEJİSİ
Kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması döviz piyasalarında oluşan panik havası ve yüksek oynaklık sonucu Aralık 2021’de devreye alınmıştı. Bu hesaba parasını yatıranlar dövizdeki artış farkını alabiliyor, döviz düşerse veya sabit kalırsa faiz geliri elde edebiliyor. KKM’nin bu risksiz yapısı birçok tasarruf sahibinin bu hesaba yönelmesinde etkili oldu. Geçtiğimiz günlerde 3.4 trilyon liraya kadar çıkan KKM rekor kırmıştı. Ancak ekonomi yönetimi KKM’den çıkış stratejisi kapsamında bankalara, vadesi gelen KKM hesaplarının TL mevduata dönüştürülmesi konusunda hedefler koyunca KKM hesapları düşmeye başlamıştı. Erdoğan KKM konusunda ise şunları söyledi: “Kur korumalı mevduat sistemimiz görevini yerine getirmiş, kur istikrarını sağlamada önemli katkı sağlamıştır. Kur korumalı mevduatlarımızın kur istikrarının pekiştiği bir zeminde Türk lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız.”
İŞTE YILLARA GÖRE ORTAYA KOYULAN TAHMİNLER
BELİRSİZLİKLERİ AZALTACAK
Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise “OVP’de 2024-2026 dönemine lişikin temel amaçlar, tahminler, yapısal reform tahmini yer alacak. OVP belirsizlikleri azaltacak. Tek haneli enflasyona giderken büyüme ve istihdamı ihmal etmeyeceğiz. OVP’nin dört temel amacı var. Afet yaralarının sarılması, makro istikrarın sağlanması ve enflasyonun tek haneye inmesi, büyüme ve istihdamın devamı, sosyal adalet. OVP’de üç temel politika aracı olacak. Bunlar deprem harcamaları hariç mali disiplinin sağlanması, para politikası ve yapısal dönüşümlerdir” dedi. Yılmaz, OVP’de yapısal reformlar için öncelikli 7 alan belirlendiğini belirterek bunları şöyle sıraladı: “Büyüme ve ticaret, beşeri sermaye ve istihdam, fiyat istikrarı ve finansal istikrar, kamu maliyesi, afet yönetimi, yeşil ve dijital dönüşüm, iş ve yatırım ortamı.”
ÜRÜN BAZLI YATIRIM YOL HARİTASI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
* Depremlerin etkisiyle artan bütçe açıklarını dönem sonunda Avrupa Birliği standartlarına uyumlu şekilde yüzde 3’ün altına çekeceğiz.
* Gelir kurumlar ve vergi usül kanunları başta olmak üzere temel vergi kanunlarında yatırımcı dostu, sade, anlaşılır ve adil bir vergi sistemi oluşturmaya yönelik düzenlemeler yapacağız.
* Dijital Türk Liramız ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili takvimi ayrıca paylaşacağız.
* Konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirerek dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkanını artıracağız.
* Yeni yenilenebilir ve yerli enerji kaynakları ile arz güvenliğini garanti altına alacak adımlar atmaya devam edeceğiz.
* Ataşehir’de şu andaki İstanbul Finans Merkezi’ni aynı zamanda bizim enerji ‘hub’ımız haline getireceğiz.
* Sanayide yerli üretim ve teknolojik dönüşüme yönelik ürün bazlı yatırım yol haritaları hazırlayacağız.
* Turizm ve taşımacılık gibi döviz kazandırıcı hizmet ticaretini destekleyeceğiz.
* Avrupa Birliği ile ticaretimize yeni bir boyut kazandırmak üzere gümrük birliğinin güncellenmesine yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.
* Özellikle gençlerimize meslek edindirici nitelikli istihdamı ve üretkenliği artırıcı bir yaklaşımla iş gücü potansiyelimizi azami şekilde kullanacağız.
* 2053 net sıfır emisyon hedefimiz ve kalkınma önceliklerimiz kapsamında ekonominin her alanında yeşil dönüşümü gerçekleştirmek üzere çalışacağız.
ORTALAMA KUR BEKLENTİSİ
Hükümetin açıkladığı göstergelerdeki TL ve dolar cinsi milli gelir tahminleri üzerinden yapılan hesaplamaya göre 2023 sonu itibarıyla ortalama dolar kuru tahmini 23.85 lira, 2024 yılı tahmini ise 36.78 lira, 2025 yılı tahmini 43.93 lira, 2026 yılı tahmini ise 47.79 lira olarak hesaplandı.
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi