EkonomiEkonomiye sağladığı katkı artıyor! 155 milyon araç 2 milyar dolarlık fayda

Ekonomiye sağladığı katkı artıyor! 155 milyon araç 2 milyar dolarlık fayda

Paylaş
Ekonomiye sağladığı katkı artıyor! 155 milyon araç 2 milyar dolarlık fayda

2016’da açılan Avrasya Tüneli’nden 155 milyon araç geçti. Tünel, 8 yılda ülke ekonomisine 2 milyar dolarlık katkı yaptı. Devletin kasasına para da giriyor. Tünel, dünya çapında ses getirdi ve OECD bünyesindeki ‘Blue Dot’ ağında ilk sertifikasyonu alan proje oldu. Yapı Merkezi Başkanı Başar Arıoğlu, “Türk müteahhitlerin imzası olan mega projeler uluslararası arenada yerini alıyor” dedi.

Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometrelik tünelle birbirine bağlayan Avrasya Tüneli, 20 Aralık 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı görkemli bir törenle hizmete girmişti. İnşasına 2012 yılında başlanan ve 4 yılda bitirilen projenin yatırım bedeli 1.3 milyar dolardı. Yatırım döneminde devletin kasasından tek kuruş çıkmadığı gibi 8’inci yılda 70 bin 733 olan 2024 yılı garanti araç sayısı geçildi. Yani devletin kasasın para da giriyor.

Haberin Devamı

17 YIL SONRA DEVREDECEK

8 yıldır faaliyette olan tünelin ülke ekonomisine sağladığı katkı 2 milyar doları buldu. Sağlanan faydanın 2041’e kadar 8.6 milyar doları bulması bekleniyor. Tünelin işletmesi 17 yıl sonra devlete geçecek. Mevcut işletmeci, Yapı Merkezi ve Güney Kore’den SK E&C’nin eşit ortaklığında kurulan ‘Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ)’. Geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimiz Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, tünelin ülkeye sağladığı faydayla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

GÜNDE 82 BİN ARAÇ GEÇİYOR

Bu gibi prestijli projelerin Türk müteahhitlerin uluslararası görünürlüğünü artırdığını ve referans olduğunu vurgulayan Arıoğlu, şu bilgileri paylaştı: “Günlük ortalama trafik 82 bine ulaştı. İki yaka arası yolculuğu 5 dakikaya indiren tünel sabah ortalama 36 dakika, akşam 41 dakika zaman kazandırdı. Toplam 77 dakikalık zaman tasarrufunun yanı sıra, yakıt, emisyon ve kaza maliyeti de eklendiğinde günlük çift yönlü seyahatlerde ortalama 601 TL’lik kazanç sağlıyor.”

Haberin Devamı

24 NİSAN’DA TÖREN VAR

Türkiye’nin global arenada en stratejik yatırımlarından biri olan Avrasya Tüneli, ulaştığı rakamlarla da örnek model oldu. Başar Arıoğlu, şimdi de OECD bünyesinde kurulan Blue Dot Network (Mavi Nokta Ağı) sertifikasyonu ile uluslararası çapta bir ilke imza attıklarını söyledi ve “Türk müteahhitlerin imza attığı projelerin saygınlığı, uluslararası görünürlüğünü artırmak adına bunlar oldukça önemli” dedi. Buna hak kazanan dünyadaki ilk projeler için 24 Nisan’da Paris’te bir tören düzenlenecek. Toplamda 7 proje sertifika alacak. Şu ana kadar ilk açıklanan proje Avrasya Tüneli, ikincisi ise Brezilya’daki Aguas do Rio projesi.

KENDİ GELİRİN SAĞLAYAN SÜRDÜRÜLEBİLİR MODEL

ATAŞ Genel Müdür Yardımcısı Murat Gücüyener de projeden devlete para aktarılmaya başladığına dikkat çekerek, “Projede, Türkiye’de karayolu projelerinde ilk defa ‘gelir paylaşımı’ modeli uygulandı. İhaleye çıkılan 2008 yılında İstanbul’daki araç sayısı 2.7 milyondu. Bu rakam bugün 5.6 milyona ulaşmış durumda. Bu durum, projenin doğru bir öngörüyle tasarlandığını ve şehir trafiğine yönelik önemli bir ihtiyacı karşıladığını gösteriyor. Avrasya Tüneli, garanti ödemesine gerek kalmadan kendi gelirini sağlayan sürdürülebilir bir iş modeli oluşturdu” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN KRİTİK ROLÜ

OECD Blue Dot Network Sekreteryası Başkanı Edwin Lau ise şunları söyledi: “Türkiye, hem gelişmiş mühendislik ve proje yönetimi kapasitesine sahip bir OECD ülkesi hem de gelişmekte olan ekonomilerin ihtiyaçlarını güçlü bir şekilde anlayan bir ülke olarak dünyada benzersiz bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, Türk müteahhitlerinin gelişen piyasalarda kaliteli altyapı uygulamalarını projelere taşıyarak, bağlantıyı ve ekonomik fırsatları güçlendirmede önemli bir rol oynadığını, aynı zamanda sürdürülebilirlik ve dayanıklılığa olan bağlılıklarını devam ettirdiklerini görmekteyiz.”

Ekonomiye sağladığı katkı artıyor 155 milyon araç 2 milyar dolarlık fayda

RUSYA’NIN AÇILMASI DAHA ÖNEMLI

Yapı Merkezi’nin Başkanı Başar Arıoğlu, Afrika ve Doğu Avrupa ülkelerinde fırsatlara odaklandıklarını, yurt içinde de demiryolu projelerine ağırlık verdiklerini söyledi. Arıoğlu, Adıyaman ve Çorum demiryolu projelerinde görev aldıklarını hatırlattı. Irak’tan geçecek Kalkınma Yolu Projesi’ni de yakından izlediklerini burada 1.176 km demiryolu yapılacağını belirten Arıoğlu, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesiyle özellikle Rusya’da müteahhitlik firmaları için yeni iş imkanları doğacağına işaret etti.

Haberin Devamı

RAKAMLARLA AVRASYA TÜNELİ

Proje, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile yapılarak, geleneksel yönteme oranla 769 milyon dolar (yüzde 30 oranında) tasarruf sağladı.

Avrasya Tüneli trafiği 2023 yılı son çeyreğinden itibaren minimum trafik garantisinin (70 bin 733) üzerinde seyrediyor ve 2041 yılında devrine kadar garanti ödemesi beklenmiyor.

Kamu elde edilen garanti üzeri gelirden yüzde 30 pay alıyor.

Mayıs 2022’den beri de 2 milyon motosiklet geçiş yaptı.

Boğaz karayolu geçişlerinde Avrasya Tüneli’nin payı yüzde 10’dan yüzde 14’e çıktı.

Kullanıcılarına 211 milyon saat zaman tasarrufu, 261 bin ton yakıt tasarrufu sağladı.

Haberin Devamı

15 uluslararası ödüle layık görüldü.