‘Elektrik 4.0’ dönüşümü aşkına! Şarj istasyonu yatırımları rekor kırıyor
Türkiye, elektrikli araç dönüşümünde en dikkat çeken ülkelerden biri. Şüphesiz yerli oto Togg’un bunda etkisi büyük. Elektrikli araç sayısı hızla artmaya devam ederken, şarj istasyonları da daha geniş bir alana yayılıyor.
BİLAL EMİN TURAN
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) verilerine göre; Türkiye’de şarj istasyonu sayısı 9 bin 464’e çıkarken toplam şarj soketi sayısı 23 bin 226’ya yükseldi. Şarj istasyonlarının artması tek başına yeterli değil. Çünkü bu istasyonların araçları ne kadar sürede şarj ettiği de çok önemli. Belki de en kritik detaylardan biri bu.
SON 1 YILDA MUAZZAM ARTIŞ
Türkiye’de iki tip şarj istasyonu kuruluyor. Bunlardan biri AC (Alternatif Akım), diğeri de DC (Doğru Akım). DC şarj istasyonları otomobillerin bataryasını çok hızlı dolduruyor. Örneğin; 100 km için gereken enerji, 11 kW’lık bir AC elektrikli şarj ile yaklaşık 1.5 saatte elde edilebilirken 180 kW’lık DC’de süre 10 dakikaya iniyor. Türkiye’deki 23 bin 226 soketin 14 bin 500’ü AC, 8 bin 726’sı ise DC’den oluşuyor. DC istasyon sayısı az gibi görünse de Temmuz 2023’teki 1664 adetlik sayıya bakınca Türkiye’de muazzam bir iştahın olduğu görülüyor. Elektrikli araç sayısı da temmuz itibarıyla 132 bin 600’e çıktı. Ağustosta satılan 100 otonun 10’u elektrikliydi.
BÖLGEDE 4’ÜNCÜ BÜYÜK PAZAR
Elektrikli dönüşümdeki bu iştah bir araya geldiğimiz Schneider Electric Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı İsmail Yamangil’in de gündemindeydi. Elektrikli araçların şarj sistemlerini üretip dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pazara sunduklarını belirten Yamangil, “Schneider Electric’in faaliyet gösterdiği Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde Türkiye, bu iş kolunda 4’üncü büyük pazarımız. Bunun Türkiye’nin elektrikli otomobiller ekosistemine yatırım yapma iştahı açısından önemli bir gösterge olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.
EVLERİN ALTYAPISI HAZIR MI?
Apartman ve sitelerin elektrik altyapılarının beyaz eşya ve aydınlatma gibi elektrikli cihazlar hesaplanarak oluşturulduğuna dikkat çeken İsmail Yamangil, “Apartmanlarda aslında toplam kurulu gücün yüzde 30’u boşta. Dolayısıyla elektrikli otonun şarjında şimdilik bir altyapı sorunu oluşturmuyor. Ancak tüm kat malikleri elektrikli otoya geçerse o zaman altyapı sorun oluşturabilir” dedi. Yamangil, bir hanenin elektrikli oto sahibi olmasının elektrik tüketimini yüzde 25-30 artırdığını vurguladı.
YAPAY ZEKA GOOGLE’DAN 10 KAT FAZLA ENERJİ HARCIYOR
BestBrokers raporuna işaret eden Yamangil, bir ChatGPT (yapay zeka) sorgulamasının bir Google aramasına kıyasla 10 kat daha fazla enerji tükettiğini söyledi. Buna göre, bir ChatGPT sorgulaması 2.9 Watt/saat elektrik tüketirken, bir Google araması ise 0.3 Watt/saat elektrik tüketimine neden oluyor. Yamangil, yeşil bir gelecek için 3 devrim gerektiğini söyledi: 1- Daha fazla elektrik. 2- Daha fazla yenilenebilir enerji. 3- Daha fazla dijitalleşme.
SADECE YÜZDE 35’İ FABRİKALARDA KULLANILIYOR
Dünyada enerjide bir dönüşüm olması gerektiğine dikkat çeken Yamangil, sözlerine şöyle devam etti: “Dünya genelinde toplam enerjinin sadece yüzde 30-35’i fabrikalarda kullanılıyor. Geri kalanı ulaştırmada, yaşadığımız evlerde, ofis binalarında kullanılıyor. Kalan yüzde 65’te bir devrim olmazsa konuştuğumuz net sıfır hedeflerine ulaşamayız. Bu nedenle enerji kullanılan her yerde bir devrime ihtiyaç var ve bunun da adını Schneider Electric olarak Elektrik 4.0 koyduk.”
SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞE REHBER OLACAK
Binaların, fabrikaların ve altyapı tesislerinin enerji yönetimi alanında faaliyet gösteren Schneider Electric, 7-8 Ekim tarihlerinde İnovasyon Zirvesi gerçekleştirecek. Şirket, zirve kapsamında Zorlu PSM’de dev bir inovasyon merkezi kurarak, enerji yönetimi, enerji verimliliği ve dijital dönüşüm alanındaki en güncel uygulamaları gerçek zamanlı olarak 2 bin 500’ü aşan ziyaretçiye anlatacak.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye halkına mektup: Zulme ve zalime asla boyun eğmediniz
- Polis Çerkez Cengiz'in villasına operasyon düzenledi! Nil timsahı ve anakonda yılanı ele geçirildi
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mardin'de temaslarda bulundu, valiliği ziyaret etti
- Tülay Dağaşan'ı katili ile ilgili şok eden detaylar ortaya çıktı! Cinayeti ve cezaevini araştırıp çanta hazırlamış
- Bakan Yumaklı: Üretime konsantre olduk, arttırmak için çabalıyoruz