Emekli olmak isteyenler dikkat! İşte prim eksiğini tamamlama rehberi
Emeklilik her çalışanın hayali. Ancak emeklilik için yaş, prim gün ve sigortalılık süresinin tamamlanması gerekiyor. Bu koşulların yerine getirilmesi ile ilgili de zaman zaman çalışanın hayatında aksaklıklar yaşanabiliyor.
Örneğin kişinin yaşı ve sigortalılık süresi dolsa bile primi eksik kalabiliyor. İşte böyle durumlarda da prim eksiğini tamamlamak için ‘borçlanma’, ‘borçları yapılandırma’ ve ‘hizmet tespit davası’ gibi sağlanan kolaylıklar var.
TOPLU PARA YATIRILIYOR
Bunlardan en çok bilineni borçlanma. Borçlanma için toplu para yatırılması gerekiyor. Yatırılacak miktarın en düşük tutarı o anki asgari ücrete göre belirleniyor. Hem kadın hem erkek sigortalıların doğum, askerlik, staj ve yurtdışı borçlanması yoluyla esik günlerini tamamlama imkanları bulunuyor. Bazı dönemlerde Bağkur’lu esnafa dönük ise dondurulan günlerin ihyası (canlanması) için yapılandırma fırsatı tanınıyor.
5 YILLIK SÜREYE DİKKAT!
Prim eksiğinin sebeplerinden biri kayıt dışılık. Yani sigortasız çalıştırılan işçi için prim ödenmiyor. Sigortasız olduğundan ya da sigortası geç yapıldığı için veya eksik yatırıldığından dolayı kişinin primi yetersiz kalabiliyor. Bu durumdaki işçiler, sigortasız çalıştıkları sürelerini, işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde açacakları hizmet tespit davası ile tespit ettirebilir. Bu yolla kayıp günlerin geri kazanılabilmesi için şahit ve belgenizin olması önemli.
BORÇLANMA 6 YIL KAZANDIRIYOR
ANNE, ASKER, GURBETÇİ
Sigortadan sonra yapılan 3 doğum, kadına 2160 gün (6 yıl) kazandırıyor. İlk sigorta yaptırılmadan önce gerçekleştirilen askerlik görevinin borçlanmasıyla da 540 güne kadar prim kazanmak mümkün.
Doğum ve askerlik borçlanması kişinin işe giriş tarihini geri çekebildiği için daha az primle daha erken emeklilik imkanı doğuyor.
Staj emeklilik hesabında dikkate alınmasa da doğum borçlanmasında hesaba katılıyor.
Yani kadınlara staj ile sigortalı çalışmaya başladıkları tarihler arasında doğan çocukları için doğum borçlanması yapabilme imkanı var.
Bu sayede annelere daha erken maaş bağlanabiliyor. Yurtdışında çalışanlar belli şartlarda, çalıştıkları süreleri borçlanarak emeklilik hesabına katabiliyor. Yine kadınlar yurtdışında 18 yaşından sonra geçirdikleri süreleri çalışmış olmasalar bile borçlanabiliyor.
BAŞKA HANGİLERİ VAR?
Memurlar ücretsiz izin sürelerini daha sonra borçlanarak emeklilik hizmetinden saydırabiliyor.
Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurtiçinde veya yurtdışında geçirilen doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri de borçlanma kapsamında. Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri de borçlanmaya dahil.
Sigortalı yapılan avukatlık stajı diğerlerinden ayrı olarak emeklilik hesabından sayılıyor. Tutukluluk ve gözaltında geçen süreler de borçlanılabiliyor. Bu süreleri mahkum olunmadığı sürece borçlanarak hizmetinizden saydırabilirsiniz.
Doktorlar, fahri asistanlık hizmetinde geçirdikleri süreleri borçlanabiliyor.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimizin sıkıntılarını çözecek parti ve ittifak yine biziz
- Samsun'da dehşet: Kız arkadaşının annesini öldürüp, intihar etti
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Noel pazarına düzenlenen menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum
- Aydınlı çiftin hayali gerçek oldu: Hoş geldin Honda bebek
- İstanbul'da uçaklar havada tur atıyor