EkonomiEmeklilik sistemi değişecek mi?

Emeklilik sistemi değişecek mi?

Paylaş
Emeklilik sistemi değişecek mi?

Emekli adaylarının dikkatleri, 2024-2025 yılına ilişkin maaş farkları için yapılacak düzenlemelere çevrildi. Bu konuda çalışmalar devam ederken AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Kanal 7 yayınında emeklilik sistemiyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

Etki analizi ile kaç kişinin bu süreçten etkilendiğinin ortaya koyulması gerektiğini belirten Abdullah Güler, “Çalışma Bakanlığımız ile Hazine ve Maliye Bakanlığımız beraber çalışıyorlar. Sayısal veriler ortaya çıktıktan sonra yol haritası belirlenecek” dedi.

Haberin Devamı

BU HALİYLE SÜRDÜRÜLEMEZ

Daha hakkaniyetli bir emeklilik sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Güler, “Gelişmiş Batı toplumlarına bakın, 45’li 50’li yaşlarda emekli olamazsınız orada. EYT var, geçmişten gelen birçok yük var. Merkezi bütçemizden her yıl çok yüksek miktarda bir kaynağı düşük emekli maaşı alan emeklilerimize yönelik harcıyoruz ve taban maaşı 12 bin 500 liraya tamamlamaya çalışıyoruz. Bizim yeniden prim miktarını, yaşı konuşmamız lazım. Sistem bu haliyle sürdürülebilir değil” diye konuştu.

16.1 MİLYON KİŞİYE MAAŞ

16 milyon 120 bin civarında emeklinin olduğunu belirten Abdullah Güler, şunları söyledi: “Emeklilik bütçesi arttıkça merkezi bütçemizden daha çok harcıyoruz. Şu anda emekliler için 1.2 trilyon liralık bir bütçe aktarıyoruz. Seneye bu artacak. Bizim bugünden itibaren bazı tedbirler geliştirmemiz lazım ki gelecek nesillere aktaracağımız bir sistem olsun. Ortak bir akılla çözümü ortaya koyup sahiplenmek gerek. En düşük maaşı artırınca daha çok prim ödeyen mağdur oluyor. Ortaya adil, dengeli ve bütçeye yük getirmeyecek bir sistem çıkartmalıyız.”

Haberin Devamı