Emeklilikte kritik ayrıntı: 90 gün erken emekli olabilirsiniz!
Emeklilikle ilgili çok önemli detay...Kamuda veya özel sektörde çalışan herkesi yakından ilgilendiriyor. Bir çok meslekte erken emekli olmanızı sağlayan haklar bulunuyor. Mesleklere göre değişkenlik gösterse de 45 ila 90 gün arasında erken emeklilik hakkınız olabilir. 45 meslek için bu hak tanınıyor. Hangi mesleklerde erken emekli olunabiliyor? İşte detaylar...
Emekli olacak herkesi yakından ilgilendiren haber... ‘Fiili hizmet süresi zammı’ yani yıpranma bazı meslekler için sağlanmış önemli bir haktır. Hem kamu kurumu çalışanları hem de SGK’lı çalışanlar bu haktan yararlanabiliyor. Bu yolla, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlar ilave prim elde ediyor. Ilave primler, emeklilik primine ekleniyor ve ihtiyaç duyulan primin daha erken tamamlanmasını sağlıyor. Ayrıca sigortalılık süresinin de erkenden tamamlanmasına imkan tanıyor. Bu yolla yılda sağlanan prim 180 güne kadar çıkabiliyor.
MADENCİLERDE FAZLA
Yıpranma hakkından 45 işkolu yararlanıyor. En fazla ek prim hakkı da madencilere sağlanıyor. Maden işçileri için 180 gün, yani 6 ay ek prim verilebiliyor. Yeraltı madenlerinde çalışan bir işçi 360 gün çalıştığında fiili hizmet süresi zammı uygulandığında 540 gün çalışmış sayılıyor. Yıpranma sayesinde maden işçisi 43 yaşında emekli olabiliyor.
İKRAMİYE DE ÖDENİYOR
Ceza infaz kurumlarında çalışanlara sağlanan yılda 90 günlük yıpranmadan ceza infaz kurumu müdürü, idare memuru, infaz ve koruma başmemuru, infaz ve koruma memuru unvanlı kadrolarda bulunlar ile ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklularla bilfiil irtibat içinde olan diğer görevliler yararlanabiliyor. Memurların yararlandıkları yıpranma sürelerine ayrıca emeklilik ikramiyesi ödeniyor. Sağlıkçılara da her 360 güne karşılık ilave 60 gün yıpranma hakkı sağlanıyor. 5 yıl yıpranma hakkı elde eden bir sağlık çalışanı, 2.5 yıl erken emekli olabilecek.
ÖRNEK:
Soru: 5 Kasım 1971 doğumluyum. 1 Ağustos 1988’de 4/A statüsünde işe başlangıcım mevcuttur. Askerliğimi Nisan 1994-30 Haziran 1994 tarihleri arasında Yedek Subay Okulu'nda başlamış olup 15 Temmuz 1994-16 Ağustos 1995 tarihleri arasında Asteğmen olarak görev yaptım. Bugün itibariyle 4/A statüsünde 9165 gün, 4/C statüsünde 488 gün prim ödemem mevcuttur. Mevcut şartlara 5 Kasım 2022 tarihinde emekli olacağım. Ancak yedek subaylık süreme bakıldığında 3 ay 8 günlük Fiili Hizmet Süresi Zammı’na (FHZ) istinaden emeklilik tarihimin daha erken olup olmayacağı hakkında bilgi vermenizi rica ediyorum. Kamil Erkan ÜNAL
Cevap: Yedek subaylık hizmetinizde kazandığınız 3 ay 8 gün yıpranmanız, 23 Mayıs 2002’deki sigortalılık sürenizi 3 ay 8 gün artırması sonucu emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Aranan şartları sağladığınızdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.
- Restoran yangınında 1 kişi öldü, 17 kişi yaralandı
- Zorunlu karşılıklarda değişiklik kararları Resmi Gazete’de
- Meclis'te kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımında cezalar artıyor
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir