Emekliye 2 ayda yüzde 11.54 zam göründü
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı enflasyon rakamlarını dün açıkladı. Buna göre; enflasyon şubat ayında aylık bazda yüzde 4.53 yükseliş kaydetti. Yıllık bazda ise 67.57’ye yükseldi.
Merkez Bankası, yıllık enflasyonun mayıs ayında yüzde 73 ile zirve yapacağını, yıl sonunda ise yüzde 36’ya gerileyeceğini öngörüyor. Enflasyon verileri milyonlarca memur ve emeklinin maaş zammını tayin ettiği için her ay düzenli olarak takip ediliyor. Memur ve emeklinin maaşı, her yıl ocak ve temmuz aylarında açıklanan geriye dönük 6 aylık artış baz alınarak tespit ediliyor.
TÜM ARTIŞ ORANI EŞİTLENMİŞTİ
TÜİK tarafından 3 Ocak’ta yüzde 64.77 olarak açıklanan 2023 yılı enflasyon rakamıyla memur ve emeklilerin maaş artış oranı da netleşmişti. Buna göre; memur ve memur emeklisinin maaşı yeni yılda yüzde 15 toplu sözleşme zammı dahil yüzde 49.25 oranında artmıştı. Buna karşın işçi (SSK) ve Bağkur emeklisinin zam oranı son 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 37.57’de kalmıştı. Arada yaklaşık 12 puanlık zam farkı oluşunca SSK ve Bağkur emeklileri tarafında ek artış beklentisi oluşmuştu. Hükümet de bu beklentiyi karşılayıp 12 puanlık artış yaparak tüm emekli maaş zammını yüzde 49.25 olarak belirlemişti.
YÜZDE 30’LARA YAKLAŞABİLİR
Memur ve emeklilere son 2 aydır zamlı maaş ödeniyor. Ancak ilk 2 ayda açıklanan enflasyonla şimdiden temmuz ayında alınacak zam hesaplanmaya başladı. Ocak enflasyonu yüzde 6.70, şubat enflasyonu da yüzde 4.53 olunca son iki aylık kümülatif enflasyon yüzde 11.54’e çıktı. Bu orana göre SSK ve Bağkur emeklisi şimdiden yüzde 11.54’lük zammı garantiledi. İlk 6 ayda enflasyonun yüzde 25-30 arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durumda ek bir refah payı düzenlemesi olmazsa SSK ve Bağkur emekli zammı yüzde 30’lara yaklaşabilir.
TOPLU SÖZLEŞME DE GEÇERLİ
Diğer yandan memur ve memur emeklisinin alacağı zamda toplu sözleşme hükümleri de uygulanıyor. İki yılda bir yapılan toplu sözleşmenin sonuncusu geçen yıl ağustos ayında yapılmıştı. Buna göre; memur ve memur emeklisine 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10; 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılması kararlaştırılmıştı. İlk 2 aylık enflasyona göre memur ve memur emeklisi için henüz bir enflasyon farkı oluşmadı. Bu farkın mart enflasyonu ile oluşması bekleniyor. Farkın oluşması için enflasyonun ilk 6 aydaki yüzde 15’lik sözleşme zammını aşması şart.
SSK VE BAĞKUR’LU AVANTAJLI OLACAK
Eğer enflasyon ilk 6 ayda yüzde 25 olursa, yüzde 10’luk bir fark oluşacak. Böylece temmuzda önce yüzde 10’luk toplu sözleşme zammı, ardından da enflasyon farkı maaşlara eklenecek. Bu durumda memur ve memur emekli maaş zammı yüzde 20’ler seviyesinde gerçekleşecek. Ocakta SSK ve Bağkur emekli maaş zammı düşük kaldığından ilave artış yapılmıştı. Şimdi beklentilere göre SSK ve Bağkur emeklisi temmuzda memur ve memur emeklisinden daha yüksek zam alacak gibi görünüyor. Böyle bir gerçekleşmede, zam oranlarının eşitlenmesi tekrar gündeme gelebilir.
KÖK MAAŞ DA ARTACAK
En düşük emekli maaşı 1 Ocak itibarıyla 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilmişti. Bir başka deyişle kök maaşlar 5-6 bin lira olsa dahi devlet aradaki farkı karşılıyor. Dün açıklanan enflasyon verisi bu kök maaşların da artmasını sağlayacak. Yani şimdiden kök maaşlarda yüzde 11.54’lük artış olacağını söyleyebiliriz. Mart, nisan, mayıs ve haziran enflasyon verileriyle birlikte temmuzda ortaya çıkacak oranla kök maaş artışları da netleşmiş olacak.
İKRAMİYE 3 BİN LİRAYA ÇIKTI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ocak ayında yüzde 49.25 oranında zam alan emeklilerin bayram ikramiyesinin de yüzde 50 artışla 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılacağını açıklamıştı. Bayram ikramiyesinin artırılmasına yönelik düzenlemenin de yer aldığı 8. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Böylece emeklilere bu yıl iki dini bayramda toplam 6 bin lira ödeme yapılacak. Ramazan Bayramı bu yıl 10-11-12 Nisan tarihleri arasında olacak. 10 Nisan tarihinden önce ilk bayram ikramiyesinin ödenmesi gerekiyor. Bu noktada 8-9 Nisan tarihleri öne çıkıyor.