EkonomiEmekliye yüzde 8.92 zam göründü

Emekliye yüzde 8.92 zam göründü

Paylaş
Emekliye yüzde 8.92 zam göründü

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla emeklilerin alacağı zam hesapları da yapılmaya başlandı. Temmuz, ağustos ve eylül ayı verileriyle SSK ve Bağkur emeklileri şimdiden yüzde 8.92’lik zammı garantiledi. Memur kesimi için enflasyon farkının bir sonraki enflasyon rakamıyla oluşması bekleniyor.

OCAKTA YÜZDE 50’YE DAYANMIŞTI

Haberin Devamı

Enflasyon verileri memur ve emekliler tarafından yakından takip ediliyor. Çünkü memur ve emeklilerin maaşı her yıl ocak ve temmuz aylarında açıklanan geriye dönük 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından 3 Ocak 2024’te açıklanan enflasyon verisine göre; memur ve memur emeklisinin maaşı yeni yılda yüzde 15 toplu sözleşme zammı dahil yüzde 49.25 oranında artmıştı. Yine aynı dönemde SSK ve Bağkur emeklisinin zam oranı son 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 37.57’de kalmıştı. Daha sonra yapılan düzenlemeyle 12 puanlık fark kapatılmış ve tüm emeklilere ve memurlara yüzde 49.25 zam yapılmıştı.

YIL SONU YÜZDE 15-16 CİVARI OLACAK

3 Temmuz’da açıklanan 6 aylık enflasyon verisine göre ise SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 24.73, memurlar ve memur emeklileri de enflasyon farkıyla yüzde 19.31 zam almıştı. Zamların üzerinden 3 ay geçti ve ortaya çıkan rakamlar yılbaşı zamlarına yönelik ipuçları vermeye başladı. Enflasyon temmuz ayında yüzde 3.23, ağustosta yüzde 2.47, eylülde ise yüzde 2.97 olarak gerçekleşti. Böylece son 3 aylık kümülatif enflasyon yüzde 8.92 oldu. Buna göre; SSK ve Bağkur emeklisi şimdiden yüzde 8.92 zammı garantiledi. Geri kalan 3 aylık sürede enflasyon her ay yüzde 2 gelirse zam yüzde 15-16 civarında olacak. Aylık enflasyon 3 ay boyunca yüzde 1.5 gelirse ocak zammı yüzde 14 seviyesinde gerçekleşecek.

Haberin Devamı

YILLIK ARTIŞ YÜZDE 90’A DAYANDI

Ocak ayında memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 49.25 oranında zam yapıldığını belirtmiştik. SSK ve Bağkur emeklileri de aynı oranda zam almıştı. Temmuz zammıyla birlikte SSK ve Bağkur emekli aylıkları yıllık kümülatif yaklaşık yüzde 86 oranında artmış oldu. Memur ve memur emekli maaşındaki artış da yaklaşık yüzde 78 olarak gerçekleşti.

MEMUR KESİMİNDE HESAP FARKLI

TOPLU SÖZLEŞME BELİRLİYOR

Memur ve memur emeklisinin alacağı zamda toplu sözleşme hükümleri uygulanıyor. İki yılda bir yapılan toplu sözleşmenin sonuncusu geçen yıl ağustos ayında yapılmıştı. Buna göre; memur ve memur emeklisine 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10; 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılmasına karar verilmişti. İlk altı aylık enflasyona göre yüzde 8.46 oranında fark oluşmuş ve memur ile memur emeklisinin alacağı zam oranı temmuzda yüzde 19.31 olarak hesaplanmıştı.

Haberin Devamı

YÜZDE 10 BARAJINI AŞMALI

Memur kesimine zam farkının oluşması için enflasyonun ikinci yarıda yüzde 10’luk barajı aşması gerekiyor. Aşan oranda fark Ocak 2025’te geçerli olacak yüzde 5’lik toplu sözleşme zammına eklenecek. 3 aylık verilere ve beklentilere baktığımızda kasımda açıklanacak ekim ayı enflasyonu ile yüzde 10’luk barajın aşılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Dolayısıyla kasım ve aralık enflasyonuyla farkın ne kadar olacağı görülecek. Aylık enflasyonlar yüzde 2 olursa bu kez fark yüzde 5-6 civarı olacak ve ocak zammı yüzde 10-11 seviyesinde gerçekleşecek.

BEKLENTİLERE GÖRE SENARYOLAR

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 38 olarak belirlenmişti. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 34 ve 42 açıklanmıştı. Piyasa katılımcılarının beklentileri de yüzde 40-42 civarında şekillendi. Yıl sonu enflasyonu Merkez Bankası’nın yüzde 38’lik hedefine gelmesi halinde SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranı yüzde 10.63 olacak. Yıl sonu enflasyonu yüzde 40’a doğru yaklaşırsa emekli zam farkı yüzde 12.24 civarında şekillenecek. Yıl sonu enflasyonun hedefin üst bandı olan yüzde 42 civarında gelmesi halinde emekliler yüzde 13.9 zam alacak.

Haberin Devamı