Emekliye zam ocakta
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emeklilere yapılacak 5 bin liralık ödemeye değinerek “Bütçe imkanlarını sonuna kadar zorladık. Tek seferlik bir ödeme kararlaştırdık. Emeklilerimizin maaş artışı rutin yani yılın başında olacak. Memurumuzu, işçimizi, emeklimizi enflasyona karşı ezdirmeyeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada çalışmayan emeklilere 5 bin lira ödeme yapılacağını, bundan 12.2 milyon emeklinin yararlanacağını söylemişti. Erdoğan, bu ödemenin bütçeye maliyetinin de 61 milyar lirayı aşacağını ifade etmişti. Emekliye ikramiye ile ilgili bir açıklamada da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. A Haber’de katıldığı programda soruları yanıtlayan Şimşek, 5 bin lira emekli ikramiyesi için bütçenin sonuna kadar zorlandığını belirterek, “Tek seferlik bir ödeme kararlaştırdık” dedi.
REEL OLARAK YÜKSELDİ
Emekliye yapılacak zamma ilişkin de sinyaller veren Şimşek, şöyle devam etti: “Emeklilerimiz için tüm çalışanlarımız için bir sözümüz var. Memurumuz, işçimiz, emeklimiz bir kere hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmeyecekler. Onun ötesinde refahtan pay alınması noktasında da şartlarımızı giderek zorladık. En düşük emekli maaşı Aralık 2022’de 3 bin 500 liraydı, bugün 7 bin 500 lira. Enflasyon yüzde 65 bile olsa enflasyonun iki katı oransal artıştan bahsediyorum. Aynı konuda memurlar için söyleyebiliriz. Reel olarak bizim büyümemizin çok ötesinde toplumun tüm kesimlerine reel olarak çok büyük artışlar verdik.”
ENFLASYON TAAHHÜDÜ
Önümüzdeki dönemde de emeklilerin önceliklendirileceğini vurgulayan Bakan Şimşek, “Biz bu enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye düşüreceksek enflasyonla uyumlu artış düzenine geçilmesi gerekiyor. Bu kısır döngüyü biz para politikasını rasyonelleştirerek yapacağız. Maliye politikasında harcamaları kontrol ederek yapacağız. Kamuda tasarrufla yapacağız bunu. Bizim taahhüdümüz toplumun yani hiçbir kesimini enflasyona ezdirmeme noktasında taahhüdümüz var. Emeklilerimizin maaş artışı rutin yani yılın başında olacak” diye konuştu.
PİYASA BEKLENTİSİNE GÖRE OLASI ARTIŞLAR
Merkez Bankası’nın eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre yıl sonu enflasyon rakamlarının yüzde 67.22 olması bekleniyor. Buna göre 2023 yılının 2’nci yarısı için enflasyon oranı yüzde 39.61 olarak hesaplandı. Yani bu rakam SSK ve Bağkur emeklileri için refah payı hariç ocak zammı olarak beklentilere girmiş oldu.
Temmuz-aralık tahmini enflasyon yüzde 39.6.
Refah payı hariç 6 aylık SSK ve Bağkur emekli zammı yüzde 39.6.
6 aylık memur enflasyon farkı yüzde 31.7.
Memur toplu sözleşme zammı yüzde 15.
6 aylık memur zammı yaklaşık yüzde 51.5 oldu.
TL’DE DEĞER KAYBI İÇİN SEBEP KALMIYOR
Enflasyonda yıllık bazda düşüşün 2024’ün ikinci yarısında olacağını açıklayan Şimşek, “Bugün aldığımız tedbirler aylar sonra kendisini gösterecek. Fiyat istikrarı yani enflasyonun tek haneye düşmesi, maliye ekonomisi, kur korumalıdan (KKM) çıkış gibi entegre birbirini destekleyen bir bütüncül yaklaşım var. Maliye ve para politikasında çok güçlü adımlar attık. Enflasyonu çıpalayacak eşiklere doğru geliyoruz” ifadelerini kullandı. Pozitif reel faiz patikasına girildiğini de belirten Bakan Şimşek, “Artık TL’nin eskiden olduğu gibi değer kaybı için sebep kalmıyor” dedi.
KKM’DEN ÇIKIŞ BAŞLADI
Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkışların başladığını söyleyen Şimşek, şöyle devam etti: “Rezerv birikimi çok büyük hızla devam ediyor. Bu piyasa koşulları el verdiği ölçüde devam edecek. Cari açık daralacak. Büyümede yeniden dengelenme sürecindeyiz. Büyüme şu an ciddi anlamda iç talep kaynaklı bunu dengelemeye çalışıyoruz. Para politikasındaki rasyonelleşmeyle birlikte altına olan talebin düşeceğini öngörüyoruz.”
İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI
İsrail-Filistin çatışmasının ekonomi üzerinde olası etkilerine de değinen Şimşek, “Bu çatışmanın geçici ve sınırlı olmasını temenni ediyoruz. Küresel ekonomide büyüme en fazla yüzde 3 olarak görülüyor. Bununla uyumlu enerji fiyatları bugünün fiyatları değil. Bu belirsizlik ve çatışmaların geçici olumsuz etkileri olabilir. Ama belirleyici olan taleptir. Petrol şoku öngörmüyorum. Etkisi sınırlı olur. Bu da bir belirsizlik ve olumsuzluk. O nedenle ekonomimizin temelini sağlamlaştırmaya, dış şoklara karşı güçlenmeye çalışıyoruz dedi.”