EkonomiEmekliye zamlı ikramiyede geri sayım

Emekliye zamlı ikramiyede geri sayım

Paylaş
Emekliye zamlı ikramiyede geri sayım

Bayram ikramiyeleriyle ilgili çalışma yapılacağının açıklanmasıyla birlikte 16.5 milyon emekli olası rakamları merak etmeye başladı. Geçen yıl 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılan ve iki dini bayram öncesi ödenen ikramiyelerin bu yıl 4 bin 500- 5 bin lira civarında olabileceği tahmin ediliyor. İşte merak edilen tüm detaylar...

2018 yılında yapılan yasal düzenlemeyle, emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı olmak üzere iki dini bayramda 1.000’er lira ikramiye ödenmeye başlamıştı. İkramiye tutarı 2021 yılında ise 100 liralık artışla 1.100 liraya yükselmişti. 2023 yılında ise yüzde 82 zamla 2 bin liraya çıkmıştı. Geçen yıl da yüzde 50 artışla 3 bin lira olmuştu. Bu yıla ilişkin rakam da merak edilmeye başlanmıştı. Bu konuda açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Emeklilerin bayram ikramiyesiyle ilgili çalışma yapacağız. Şu an rakam söylemek için çok erken” demişti.

Haberin Devamı

21 ŞUBAT’TA GÖRÜŞÜLECEK

Bayram ikramiyesinde yapılacak artış, 21 Şubat’ta Giresun’da gerçekleşecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında ele alınacak. Bu yılın ilk ikramiyesi ise 30 Mart’ta başlayacak olan Ramazan Bayramı’ndan önce hesaplara yatacak. Emekliler geçen yıl ocak ayında yüzde 49.25, temmuz ayında ise yüzde 24.73 zam almıştı. Böylece yıllık kümülatif artış yüzde 86.1 olmuştu. Ocak ayında ise SSK ve Bağkur emeklisine yüzde 15.75, memur emeklisine ise yüzde 11.54 zam yapılmıştı. Peki ikramiyelerdeki artış ne olacak?

4-5 BİN LİRA ÖNE ÇIKIYOR

İkramiye zammında hangi artış oranlarının baz alınacağı henüz kesin değil. Ancak geçen yılki gibi yüzde 50 zam yapılırsa ikramiye tutarı 3 bin liradan 4 bin 500 liraya çıkmış olacak. 2024 yılı enflasyonu yüzde 44.4 olmuştu. Dolayısıyla gerçekleşen enflasyona göre bir artış yapılırsa yeni ikramiye tutarı 4 bin 332 lira olabilir. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminin yüzde 21’den yüzde 24’e revize etmişti. Hedeflenen enflasyona göre bir artışın olması durumunda ise 3 bin liralık ikramiyenin 3 bin 720 liraya çıkacağı hesaplanıyor.

Haberin Devamı

DUL VE YETİMLERE HİSSESİ ORANINDA

İkramiyeyi kimler alıyor?

SGK’dan aylık alan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri.

Hak sahiplerine ne kadar ödeniyor?

Vefat eden sigortalılardan dolayı aylık almakta olan hak sahiplerine (dul, yetim) bayram ikramiyesi ödemesi, hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılıyor. Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa maaş ödeniyorsa, ikramiye de o oranda paylaştırılıyor. Bu durumda örneğin; bir işte çalışmadığı, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almadığı için eşinin maaşının yüzde 75’ini almakta olan dul eşe şu anki rakamla 2 bin 250 lira ikramiye ödeniyor.

Haberin Devamı

YENİ BAŞVURU YAPAN DA ALIR

Yeni emekli olanlar faydalanabilecek mi?

Evet. Ödemenin yapıldığı tarihte değil, bayramın olduğu ayda SGK’dan gelir ve aylık alma hakkı olan kişiler ikramiyelerini alacak. Bu kapsamda nisana kadar emeklilik dilekçesi veren SSK’lı ve Bağkur’lular ile memur emeklileri bayram ikramiyesi alabilecek. Yeni emeklinin ikramiyesi, ilk maaşıyla yatacak.

İkramiyeye haciz uygulanabiliyor mu?

Emeklilere yılda iki kez bayram ikramiyesi verilmesine ilişkin 5510 sayılı kanunun ek 18’nci maddesinde, ‘bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez’ hükmü yer alıyor. Yani haciz uygulanamaz.

Banka ve sandık emeklileri ikramiye alabilecek mi?

Bu yönde bir düzenleme yapılmadığı için bu bayram da banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara bayram ikramiyesi ödenmeyecek.

İŞTE OLASI TAHMİNLERE GÖRE HESAPLAR

Asgari ücretteki gibi yüzde 30 zam yapılırsa 3 bin 900 lira.

2024 enflasyonu olan yüzde 44.4’e göre zam yapılırsa 4 bin 332 lira.

Haberin Devamı

Geçen yılki gibi yüzde 50 artış olursa 4 bin 500 lira.

Yüzde 60’lık bir artış yapılırsa 4 bin 800 lira.

Artış oranı yüzde 70’e çıkarsa 5 bin 100 lira.

2023’teki gibi yüzde 80 civarı artış olursa 5 bin 400 lira.

ÇİFT MAAŞ ALANDA DURUM

İki aylık alanlar ne yapacak?

Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla maaşa imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılacak. Örneğin; emekli aylığı ile birlikte vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı da alan bir emekliye, en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden bayram ikramiyesi yatırılacak.

NE ZAMAN ÖDENECEK?

Bu yıl Ramazan Bayramı 30 Mart’ta, Kurban Bayramı ise 6 Haziran’da kutlanacak. İkramiyeler bu tarihten önce hesaplara geçecek. SGK bu tarihleri duyuracak.

1 MİLYON İŞÇİYE DE TEDİYE VAR

Sayıları 1 milyonu bulan kamu işçilerine de bayramdan önce ikramiye (tediye) ödenecek. 2025 yılının ilk ilave tediyesi 24 Ocak’ta hesaplara geçmişti. Tediyenin ikinci yarısı 24 Mart’ta ödenecek. Ödemelerden kadro alan taşeronlar, kamu işçileri ve 4D’li sürekli işçiler yararlanıyor. En az bir tam yıl çalışmış olmak da aranan şartlar arasında.

Haberin Devamı