EkonomiEmlakçıya ve ev sahibine ilan uyarısı

Emlakçıya ve ev sahibine ilan uyarısı

Paylaş
Emlakçıya ve ev sahibine ilan uyarısı

Ticaret Bakanlığı’nın, tüketici haklarını korumak, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçmek ve taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığı önlemek amacıyla emlak ilan sitelerinde uygulayacağı ‘doğrulanmış ilan’ düzenlemesi 15 Eylül itibarıyla başlıyor. Bakanlıkça kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), bu tarihte devreye alınacak ve yılbaşından itibaren zorunlu olarak emlak ticaretinde uygulanacak. Böylelikle, platformlardaki emlak ilanları, taşınmaz sahibi, birinci-ikinci derece hısımları, eşi ya da yetkilendirilen emlak işletmesince sunulabilecek.

SÜRESİ BELİRLENECEK

Haberin Devamı

Sistemle taşınmaz sahibi, emlak işletmesini e-Devlet’te oluşturulan ekrandan yetkilendirecek, bu ekrandan ilana konu taşınmazı, yetki vermek istediği emlak işletmesini ve süresini belirleyecek. Vatandaşların, verdikleri yetkinin kapsamına ilişkin herhangi bir endişe taşımamaları gerektiğini belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Vatandaşlarımız tarafından emlak işletmesine verilecek yetki sadece bu işletmece ilanın verilmesine ilişkindir. Yetki, emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacak” diye konuştu.

İŞLETMELER BELGE ALMALI

Konuyla ilgili emlak işletmelerini de uyaran Bolat, şunları söyledi: “İşletmelerin, yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, alım satıma ve kiralamaya aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenleme zorunluluğu devam ediyor. Diğer taraftan, sistemin devreye alınmasıyla emlakçılık yapılabilmesi için bakanlığımızdan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan emlak işletmelerince ilan girişi yapılamayacak. Bu nedenle halihazırda yetki belgesiz şekilde faaliyet gösteren işletmelerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için ivedilikle yetki belgesi almalarını hatırlatmak isterim.”

Haberin Devamı

EİDS LOGOSUNA DİKKAT!

EİDS yetki doğrulama uygulamasında, 15 Eylül-31 Aralık 2024 döneminin bir geçiş süreci olarak öngörüldüğünü vurgulayan Bolat, “Bu süreçte doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS’den doğrulandığına yönelik bir logo yer alacak” dedi. Bolat, uygulamanın 1 Ocak 2025 itibarıyla yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyecek şekilde tamamen devreye alınacağına dikkati çekerek, “Söz konusu sistemin devreye alınmasının tüketici mağduriyetlerinin azalmasına ve istikrarlı bir piyasa yapısının tesis edilmesine katkı sağlayacağını değerlendiriyoruz” dedi.