En büyük düşman enflasyon
DenizBank Finansal Hizmetler Grubu CEO’su (Üst Yöneticisi) Hakan Ateş, Antalya’da DenizBank ana sponsorluğu ile düzenlenen 12’nci Uluslararası Resort Turizm Kongresi öncesinde ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. / Meltem Kara Söyleyenoğlu- Posta
Büyüme ve istihdama dikkat çeken Ateş, “Ben Hakan Ateş olarak, siyasetin iki amacı olduğunu düşünüyorum; bir büyüme, iki büyümenin getirdiği istihdam. Özellikle seçime doğru gidilen bir dönemde istihdamın azalmaması, büyümenin de sürdürülebilmesi önem arz ediyor. Türkiye, geçen yıl yüzde 11 ile dünyada en fazla büyüyen ülkelerdendi. Bu yıl da büyümede yüzde 5.5 sürpriz değil ki bu rakamla dünyada yine ön sıralarda olacağımızı şimdiden söyleyebiliriz” dedi.
VARLIĞIMIZI YİYİP BİTİRİYOR
Enflasyonun tek haneye düşürülmesinin önemine dikkat çeken Hakan Ateş, şunları söyledi:
“Baktığımızda, makro ihtiyati tedbirler oluşturup enflasyonun bu kadar yüksek seyrettiği bir ahvalde, para piyasalarının bu kadar düşük faizle sürdürülmesi çok zor bir iş. Faiz oranında tek hanedeyiz ama önemli olan gerçek anlamda enflasyonun tek haneye düşürülmesi. Enflasyon baz etkisi ile yüzde 40-50’lere düşebilir ama bu yeterli değil çünkü bir de yapışkan enflasyon diye bir şey var. Hatırlayın 1980-1990’ları... Enflasyon yüzde 35, 40, 60 seviyelerindeydi. O dönem fukaralaştık, yatırımlar geriledi, hiçbir altyapı yapılamadı. Enflasyon sizin bütün varlığınızı yiyip bitiriyor. En büyük düşman enflasyondur.”
STRATEJİK ALANLARA ÖNCELİK
Yaklaşan seçim döneminde ekonomiyi daraltıcı tedbirleri almanın kolay olmadığını vurgulayan Ateş, “Dolayısıyla bu politikalar, en azından seçime kadar böyle sürebilir. Sonrasında tercihen enflasyonun kalıcı tedbirlerle düşürülmesi zaruri. Seçim sonrası ilan edilecek orta vadeli planla enflasyonun dizginlenip, istikrarlı büyümeye dönülmesi ile yatırımcı iştahı geri döner diye düşünüyorum. Sadece inşaatta değil, turizm, yurtdışı müteahhitlik, gemicilik ve tarım gibi stratejik alanlarda yapılacak yatırımlarla sürdürülebilir büyümemizin devam edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
TURİZMDE BATIK KREDİ YOK
Hakan Ateş, turizm yatırımlarının yavaşladığına dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yani son 4-5 yılda 2-3 milyar dolar arasında bir yatırımdan bahsediyoruz. Halbuki bu yatırım tutarında 2015’e kadar 10 milyar dolar civarındaydı. O tarihten sonra yaşanan bazı talihsizliklerle turizm yatırımları inişe geçti. Bankacılık sektörünün turizme yönelik kredileri de azalışa geçti. İşin bir de iyi bir tarafı var; turizme doğrudan yatırım olarak yurtdışından da para girişi olmuş. Yabancıların otel yatırımları olmuş. Biz isteriz ki turizm sektörüne herkes gelsin, biz de bankacılık sektörü olarak çivi çakan herkesin hizmetkarı olalım.” Ateş, turizm sektöründe batık kredi olmadığına da dikkat çekti.
- Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
- Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
- Meteoroloji son raporu açıkladı; Kar yağışları ve sağanaklar hayatı olumsuz etkileyecek! AKOM'dan İstanbul'a kar uyarısı geldi: Sıcaklıklar 12 derece birden düşecek
- Bakan Güler, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar'ı kabul etti
- Adana’da güldüren görüntü! Taburenin üzerine bıraktığı dürümü kedi götürdü