EkonomiEn düşük emekli aylığı için harekete geçiliyor! İşte masadaki formül

En düşük emekli aylığı için harekete geçiliyor! İşte masadaki formül

Paylaş
En düşük emekli aylığı için harekete geçiliyor! İşte masadaki formül

Emekliye yapılan zamma rağmen 10 bin lira maaş alan emeklilere müjde. Kök maaşının düşüklüğünden dolayı zamlı kök maaşı 10 bin TL'nin altında kalan 1,8 milyon emekli için ilave düzenleme yapılacak. En düşük emekli aylığının 10 bin liradan yüzde 25 zamla 12 bin 500 ya da 13 bin liraya çıkartılması için çalışma yapılacağı ifade edildi.

Haziran ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte netleşen zam rakamları doğrultusunda ayarlanan tutarlar milyonlarca memur ve emeklilerin hesaplarında gelecek hafta yatırılmaya başlanacak.

Haberin Devamı

ZAMLI MAAŞI 10 BİN TL'NİN ALTINDA KALANLAR VAR

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam alacak. Ancak kök maaşı düşük olduğu için zamlı maaşı bile halen ödenen 10 bin liranın altında kalacak olan emekliler var.

ERDOĞAN'A SUNULACAK

Bunların durumunun ne olacağı konusunda sorular gündemdeyken bir yeni düzenleme için hazırlık yapıldığı belli oldu. AK Parti kurmaylarının sadece en düşük emekli maaşı olarak uygulanan rakamda bir hazırlık yaptığı öğrenildi. Henüz kesinleşmiş bir tablo ya da rakam yok. Kurmayları çalışmaya son şeklini verdikten sonra düzenleme önce Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Bu adım için bir yasa gerekiyor. Bu yasa çalışması Meclis'te yürütülürken kesin rakam belli olacak.

Haberin Devamı

YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR 

CNN TÜRK Editörü Gülşen Coşkun, detayları canlı yayında anlattı.

Gülşen Coşkun'un kulislerden edindiği bilgiler şöyle:

En düşük emekli maaşı ile ilgili bir çalışma var ortada. Bu çalışma kesinlikle devreye girecek diye bir şey anlamına gelmiyor. Sadece bir çalışma var, sonucunda kararı son olarak Cumhurbaşkanına iletilecek. Yasa gerekiyor. Ancak bundan sonra netleşti diyebiliriz.

Nasıl bir çalışma var? En düşük emekli maaşının yükseltilmesi yönünde bir çalışma var. Yapılabilir mi diye bir çalışma var aslında, maliyeti ne olur diye.

Memur ve emeklisine zam oranları netleşti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24.73’lük zam alacak. Bir kesim var ki onlar kök maaş alıyor. Bu zam oranı maaşlarına yansıtılsa bile 10 bin TL’nin altında kalıyor. 10 bin TL’nin altında kalan herkesin maaşı 10 bin TL’ye tamamlanıyor. Bunun üzerine çıkamadıkları için maaşlarında bir değişiklik olmamış oluyor.

SORUN NASIL AŞILACAK?

Peki, bu sorun nasıl aşılacak? Bu durumda yaklaşık 1.8 milyonluk bir kesim kapsadığı yönünde tablo çıktı.

NE KADAR ARTIŞ YAPILACAK?

Ne kadar artış olacak? 10 bin TL olan emekli maaşı 12 bin TL’ye çıkar mı? Bu konuya ilişkin bazı rakamlar telaffuz ediliyor. Henüz kesinleşmiş bir karar yok.

Haberin Devamı

En azından çerçeveye ilişkin nasıl bir hazırlık var. Detaylar nedir? Belki bugün bir açıklama gelirse resmi bir çerçeveye oturtabiliriz. Kesinleşmiş bir karar yok, sadece böyle bir çalışma var.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, CNN TÜRK canlı yayınında şu ifadeleri kullandı:

Yaklaşık 2 senedir en düşük emekli maaşında güncelleme yapılarak kök maaşı en düşük emekli maaşının altında kalanlara Hazine tarafından karşılanması şeklinde bir uygulama yapıldı.

Şu anda en düşük emekli maaşı 10 bin TL. Biz bu rakamın 12 bin 500 TL ile 13 bin TL arasında olmasını bekliyoruz.

Yüzde 25’lik enflasyon farkının en düşük emekli maaşına yansıtılacağı kanaatindeyiz.