En 'gerilimli' ilçe
Ordu'nun Gölköy ilçesinden yaklaşık 2 bin kişi, 63 yıldır yüksek gerilim hattı direkleri dikip, kablosunu çekerek Türkiye'yi aydınlatıyor
1950 yılında Gölköy İlçesi’ne bağlı 2 bin 467 nüfuslu Aydoğan Beldesi’nden gurbete işçi olarak çıkan merhum İzzet Yiğit, İtalyanlardan yüksek gerilim hattı çalışmalarını öğrenerek bu işçiliği beldede yaşayanlara öğretti. Türkiye’de yüksek gerilim hatları çekme işinde çalışmaya başlayan Aydoğanlı’lar kısa sürede bu alanda söz sahibi oldu. Aydoğan’dan başlayıp tüm İlçeye yayılan elektrik işçiliği mesleği Türkiye dışında yurt dışına kadar ulaştı. Yaklaşık 60 metre yüksekliğindeki demir direklere çıkan işçiler, makarayla yukarı çektikleri parçaları birbirine montajlayarak yüksek gerilim hattı çekiyor.
’BU MESLEKTE UZMANLAŞTILAR’
Aydoğan Belediye Başkanı Fikri Uludağ, Türkiye’nin yanı sıra birçok ülkede enerji sektöründe yüksek gerilim hattı çekiminde, baz istasyonlarının kurulumunda Gölköylü işçilerin çalıştığını söyledi. Merhum İzzet Yiğit’in beldede yaşayan gençlere mesleği öğretip Türkiye’nin değişik yerlerinde bu sektörde çalıştırmasıyla bu serüvenin başladığını söyleyen Başkan Uludağ şunları anlattı:
"Merhum İzzet Yiğit’in sayesinde 60 yılı aşkın süredir beldemizde insanlarımız öğrendikleri bu elektrik mesleğinden ekmek yiyor. Onun öğrettiği meslekle, beldemizde yaşayanların yüzde 90’ı geçimini elektrik işçiliğinden sağlıyor. Gölköy ilçesinde yaklaşık 2 bin kişi geçimini bu işten sağlıyor. Türkiye’nin hatta yurt dışında çoğu ülkelerde yüksek, alçak gerilim ve baz istasyonlarında Aydoğan Beldesi’nin emeği ve katkısı vardır. Özellikle gençlerimiz hala bu sektörde çalışıyor. Beldemizde bir çok kişi bu sektörden emekli oldu. Yüksek gerilim hattı montajı ve tel çekiminde uzmanlaşmış Aydoğanlı’lar bu mesleği Trabzon, Mersin, Kahramanmaraş ve Tokatlılar’a da öğretti."
Beldede işsizlik sorunu yaşanmadığını, gelir düzeyinin de oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Başkan Uludağ, Aydoğanlı işadamlarının Türkiye dışında dünya çapında dev milyon dolarlık firmalarla kıyasaya yarışarak ihale almaya çalıştığını söyledi. Başkan Fikri Uludağ, "Orta Asya ülkeleri, Irak, Lübnan, Almanya, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ermenistan’da milyon dolarlık iş alabilmek için ihalelere giriyorlar. Artık Aydoğanlı, Gölköylü işçilerimiz sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok yerinde bu meslekte ve sektörde söz sahibi oldu" diye konuştu.
70 KİŞİ İŞ KAZASINDA ÖLDÜ
İş kazalarının da çok olduğunu belirten Başkan Uludağ, "Çoğunluğu genç olmak üzere 43 senede 70 kişi, elektrik işçiliğinde kaza sonucu hayatını kaybetti. Elektrik sektörü tehlikeli bir sektör. Sürekli iş kazası oluyor. Ancak, son yıllarda alınan tedbirlerle kazalar azaldı" dedi.
BABA MESLEĞİNİ YAPIYORLAR
Merhum İzzet Yiğit’in oğlu Orhan Yiğit DE babasının 70 yıl önce İtalyanlardan mesleği öğrendiğini, daha sonra Beldeden ekipler götürerek onları da meslek sahibi yaptığını söyledi. Yüksek gerilim enerji nakil hattı montajı ve kablo çekiminde uzmanlaşan Gölköylü’lerin Türkiye’nin her noktasında çalıştığını da belirten Orhan Yiğit, "Babamın sayesinde yüzlerce kişi bu işten ekmek yedi. Emekli oldu, hala da yüzlerce kişi çalışıyor. Ben ve erkek kardeşlerim de baba mesleğini sürdürüyoruz" diye konuştu.
Hurriyet.com.tr
- Ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü
- Bakan Tekin'den 'belediye kreşleri kapatılacak' iddialarına yanıt
- Narin Güran cinayetinde düğümü çözecek delil!
- Erdoğan: Türkiye kadına şiddete karşı yasal düzenlemeler yaptı, sözleşme değil kanunlar yaşatır
- İkinci bahar hayali suya düştü, otomobilde yaşamaya başladı