Enerji tasarrufu rehberi
Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 3 milyonu aşkın müşteriye hizmet veren ve tüm Türkiye’de büyük çaplı müşterilere enerji tedarik eden Uludağ Elektrik, küçük adımların büyük farklar yaratabileceğini vurguluyor. Bu özel günde enerji tasarrufu konusunda çeşitli öneriler sunan şirket aynı zamanda toplumsal bilinci artırmaya yönelik projeler geliştiriyor. Hem yetişkinleri hem de çocukları hedefleyen şirket, çocuklara enerji temalı kitaplar dağıtarak ve Karagöz Gölge Oyunu gibi etkinliklerle enerji tasarrufu bilincini eğlenceli bir yolla aşılıyor.
Gazete haberi
KOMBİYİ SABİT SICAKLIKTA ÇALIŞTIRIN
Kombi ve oda termostatı kullanımı, ısınma maliyetlerini düşürmek adına önemli bir çözüm sunuyor. Kombinin, sürekli açılıp kapanması yerine sabit bir sıcaklıkta çalıştırılması, daha az enerji harcayarak ısınmayı daha verimli hale getiriyor. Oda termostatları ise her odanın ideal ısı seviyesini ayarlayarak, yalnızca ihtiyaç duyulan alanların ısıtılmasını sağlıyor. Bu şekilde hem enerji tüketimi azalıyor hem de faturalar üzerinde olumlu bir etki yaratılıyor. Evin ideal ısı seviyesini korumak için kalorifer peteklerinden verimli şekilde yararlanmak, basit düzenlemelerle mümkün. Oturma grubu ve perdeleri, peteklerin önünü kapatmayacak şekilde yerleştirmek ısının odaya eşit şekilde yayılmasını sağlıyor. Ayrıca, duvar ile kalorifer peteği arasına yalıtım levhası koymak ısının dışarı kaçmasını önlüyor. Kombi bakımını yaptırmak ise cihazın daha iyi çalışmasını sağlayarak enerji tüketimini azaltıyor ve uzun vadede önemli tasarruflar getiriyor.
VERİMLİLİĞİ ARTIRIN
Isı yalıtımı da enerji tasarrufunda önemli rol oynuyor. Pencerelerde ve kapılarda ısı kaçaklarını önlemek için yalıtım bantları kullanılarak sıcaklığın dışarıya kaçması engellenebiliyor. Özellikle çift camlı pencereler tercih edildiğinde, iç mekan sıcaklığını korumak daha kolay oluyor. Isı yalıtımı, kış aylarında ısınma maliyetlerini büyük ölçüde düşürmeye yardımcı olurken, yaz aylarında da soğutma için harcanan enerjiyi azaltıyor.
AKILLI PRİZLER VE ZAMANLAYICILAR
Akıllı prizler ve zamanlayıcılar kullanarak elektrikli cihazların gereksiz yere çalışması engellenebiliyor. Özellikle televizyon, bilgisayar ve diğer elektrikli aletleri uyku modunda bırakmak yerine tamamen kapatmak, enerjinin boşa harcanmasının önüne geçiyor. Zamanlayıcılar sayesinde belirli saatlerde otomatik olarak kapanan prizler, enerji tasarrufunu destekleyen basit ama etkili çözümler arasında yer alıyor.
TÜKETİMİ TAKİP EDİN
* Aylık ortalama 150 kWh tüketim yapan bir hanenin elektrik tüketimine ek olarak; 2000 Watt’lık bir elektrikli ısıtıcı, her gün 3 saat çalıştığında aylık faturaya yaklaşık 429 TL ekliyor. Buna karşılık, 1080 Watt’lık bir klima aynı koşullarda yalnızca 189 TL’lik ek maliyet oluşturuyor.
* Haftanın 7 günü 24 saat doğalgaz ile çalışan kombi ise faturaya 221 TL ek yük getiriyor.
* LED aydınlatma, günlük 5 saat kullanıldığında toplamda sadece 2 kWh enerji tüketiyor ve faturaya yalnızca 4 TL’lik bir artış ekliyor.
* Aynı koşullarda akkor lamba tercih edildiğinde elektrik tüketimi 14 kWh’a çıkıyor ve faturaya 29 TL ek maliyet getiriyor.
* Elektronik aletlerin ortalama tüketim değerleri www.uludagelektrik.com.tr adresindeki Enerji Danışmanım sayfası üzerinden hesaplanabiliyor.
KİŞİYE ÖZEL ÖNERİLER
Uludağ Elektrik Genel Müdürü Remezan Arslan, Enerji Danışmanım projesiyle tüketiciye rehberlik ederek daha verimli bir enerji kullanımı sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Enerji Danışmanları ile evlere ve iş yerlerine ziyaret gerçekleştirerek enerji tüketimini analiz eden proje, elektrikli cihazların kullanım alışkanlıklarını değerlendirip, kişiye özel tasarruf önerileri sunuyor.
- 2 İETT otobüsü ve 3 otomobil zincirleme kazaya karıştı
- Bakan Güler: PKK/YPG terör örgütünün bir an önce tasfiye edilmesi önceliğimiz
- Suriyelilerin geri dönüşleri için kolaylık adımları! Bakan Bolat duyurdu
- Muğla'da helikopter hastaneye çarpıp boş araziye düştü: 4 kişi hayatını kaybetti
- Zayıflamak isterken doktorları şoke etti! Ameliyat esnasında ortaya çıktı