EkonomiEnerjide 200 milyar dolarlık yeni vizyon

Enerjide 200 milyar dolarlık yeni vizyon

Paylaş
Enerjide 200 milyar dolarlık yeni vizyon

Enerjide 200 milyar dolarlık yatırım hedefleri ve projeleri olduğuna dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bu projelerimizin içerisinde yenilenebilir, nükleer, doğalgaz-petrol aramacılık, doğalgaz-petrol ve elektrik altyapı projelerimiz var” dedi. Bayraktar, özellikle yenilenebilir enerjide potansiyelin artacağını söyledi.

Hakan ÇELİK-POSTA Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Ankara’da bir araya geldik. Devam etmekte olan projeler ve Türkiye’nin gelecekteki enerji vizyonu hakkında konuşma fırsatı bulduk. Bakan Bayraktar, temel önceliğin vatandaşlara kesintisiz, kaliteli ve ucuz enerjiyi tedarik etmek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

AÇIĞIN ARTMASINA NEDEN OLUYOR

Bakan Bayraktar, “Türkiye’nin ekonomideki temel açmazlarından bir tanesi cari açık ve bu cari açığın temel sebeplerinden bir tanesi, maalesef enerji ithalatı, bahsettiğimiz dışa bağımlılık hadisesi. 2022 yılı için 96.5 milyar dolarlık bir ithalat yaptık. Malum dünyada petrol ve doğal gaz fiyatları izah edilenin ötesinde bir noktaya geldi. Dolayısıyla bu kadar büyük bir enerji ithalatıyla ekonomide de köklü bir değişimi-dönüşümü yapmak mümkün değil” dedi.

KURULU GÜÇ 3 KAT ARTTI

Enerjide gelecek döneme ilişkin projelerin detaylarını paylaşan Bayraktar, başlayan, biten ve devam eden yaklaşık 200 milyar dolarlık enerji projesi olduğunu söyledi. Bayraktar, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Bu projelerimizin içerisinde yenilenebilir, nükleer, doğal gaz-petrol aramacılık, doğalgaz-petrol ve elektrik altyapı projelerimiz, enterkonneksiyon projelerimiz var. 21 yıldır AK Parti döneminde, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde enerjide çok büyük bir dönüşüm oldu. Tamamen devletin kontrolünde ve yatırımında devam eden bir enerji sektörümüz vardı ve 30 bin megavatlık bir kurulu gücümüz vardı. Bugün, Türkiye’nin geldiği nokta 105 bin megavat kurulu güç, yani 2.5-3 tane Türkiye yapmışız bu dönemde. Bu yatırımın tamamını özel sektör yaptı.”

Enerjide 200 milyar dolarlık yeni vizyon

POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (sağda) ile görüştü.

YENİLENEBİLİRDE HEDEF BÜYÜK

Türkiye’nin muazzam bir yenilenebilir kaynağı, potansiyeli olduğuna dikkat çeken Alparslan Bayraktar, dolayısıyla biz yenilenebiliri fevkalade önemsiyoruz. Dışa bağımlılığı azaltmak için faydası var, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle alakalı hedefleri için, emisyonları azaltmak için faydası var. Yenilenebilirde karada ve denizdeki rüzgarı devreye almak istiyoruz. Önümüzdeki süreçte her yıl yaklaşık 1.500 megavat rüzgar projesi yapma hedefimiz var. 2035’e kadar 5 bin megavatlık denizde rüzgâr projemiz var. Güneşte biraz daha iddialı hedeflerimiz var. Yıllık en az 3 bin-3 bin 500 megavatlık yeni kurulu gücü devreye almamız gerekiyor, yani 2035 yılına kadar yaklaşık 40 bin megavatlık ilave hedef koyduk. Türkiye’de enerji sanayisindeki yatırımları da arttırmak ve önceliklendirmek istiyoruz.”

Haberin Devamı

NÜKLEER ENERJİ YATIRIMLARI

Alparslan Bayraktar’ın açıklamalarından öne çıkan diğer detaylar şöyle:

Akkuyu’da şu anda muazzam bir çalışma devam ediyor. Dünyanın en büyük nükleer şantiyesi, 4 tane reaktör aynı anda yükseliyor. Seneye elektrik üretmeye başlayacağız. İkincisini-üçüncüsünü yapmak için önemli çalışmalarımız var. İkinci santral veya lokasyon diyelim, Sinop olacak. Trakya’da da mutlaka bir nükleer santrale sahip olmamız lazım. Hem ikinci santral hem Trakya’yla Rusya, Güney Kore ve Çin’le görüşmelerimiz şu anda devam ediyor. Bağımsız denetim konusunda Fransa’yla Akkuyu’da çalışıyoruz.

Enerjide 200 milyar dolarlık yeni vizyon

YENİ PETROL KEŞİFLERİ

Türkiye’de günlük yaklaşık 1 milyon varil ham petrol tüketiyoruz. Bunun yüzde 8’ini kendi imkânlarımızla karşılıyoruz. Gabar’daki keşifle bu rakamı bu sene inşallah 100 bin varil gün üretime çıkaracağız. Hedef, 2024 sonunda bu rakamı 200 bin varile çıkarmak. 200 bin varil, Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 20’sini kendi kendine karşılaması anlamına gelir. Şırnak, aslında dünya petrolünün geçiş güzergâhlarından bir tanesi. Şimdi önemli bir petrol üretim yeri olacak.

Haberin Devamı

DOĞALGAZ MERKEZİ

  • Rusya’yla çok uzun yıllardan beri enerji ilişkimiz var. Rusya, kriz dönemlerinde dahi güvenilir tedarikçi rolünü yerine getirmiştir.
  • 2016-17 döneminde İsrail’le bir müzakere süreci yürüttük. Yeni dönemde bu süreçler yeniden başlayabilir. Dolayısıyla İsrail Başkanının Türkiye’ye ziyareti gündemde. Enerjide biz işbirliğini sadece doğal gazla sınırlandırmak istemiyoruz.
  • Irak keza alternatif gaz kaynağı olarak Türkiye için önemli. Türkiye kendi içerisinde gazı bollaştırırken, aslında Avrupa’nın arz güvenliği için de önemli bir rol oynuyor. Türkiye’deki altyapının Avrupa’nın arz güvenliği için kullanılması noktasında da destek oluyoruz, olmaya devam edeceğiz. TANAP, TAP boru hatları var. Bulgaristan’la yaptığımız uzun dönemli bir LNG anlaşması var.

MADENLERDE KOLAYLIK

Madenlerde iş sağlığı ve güvenliği önceleyerek yatırımları kolaylaştıracak, izin süreçlerini iyileştirecek düzenlemeler madenlerin ekonomiye katkısını artıracaktır. Madenin ekonomiye katkısı daha fazla olabilir.

KÖRFEZ ÜLKELERİYLE İŞBİRLİĞİ

Birleşik Arap Emirlikleri’yle enerjideki ilişkimizi stratejik ortaklık düzeyinde görüyoruz. Bu çerçevede anlaşma imzalamayı planlıyoruz.

MUTFAKTA KULLANILAN GAZ KARADENİZ’DEN

2021 yılında gemide yaktık gazı ve gaz 20 Nisan’da karaya geldi ve karada yandı. BOTAŞ hattına bağlantısı yapıldı, tamamlandı. Hedefimiz günlük 10 milyon metreküp gaz üretmek, bu yılda yaklaşık 3.5 milyar metreküp demek. O da aşağı yukarı hane halkında 25 metreküp mutfakta ve sıcak suda kullanılan gaz miktarı oluyor. Hane halkımızın, 19 milyon doğal gaz abonesinin konutlarında sıcak su ve mutfakta kullandığı gazı biz bir senede üretmeyi hedefliyoruz. 

Haberin Devamı