Enerjinin nabzı Ankara'da atıyor
13’üncü ‘Türkiye Enerji Zirvesi’ Ankara’da başladı. ‘Barış için enerji’ temasıyla gerçekleşecek zirve, 29 Kasım’a kadar devam edecek.
Küresel enerji piyasalarındaki son gelişmeler ile piyasaları etkileyen yerel ve bölgesel sorunların tüm paydaşlarla masaya yatırılacağı zirveye 25 ülkeden 1500’ün üzerinde uzman katılımcının gelmesi bekleniyor. Zirvenin en dikkat çekici konukları arasında ise Avrupa Komisyonu Eski Başkanı ve Portekiz Eski Başbakanı Jose Manuel Barroso yer alıyor.
E-MOBİLİTEDEN HİDROJEN YAKITA
Açılışta Atlantik Konseyi Türkiye Özel Oturumu’nun düzenlendiği zirvenin son gün ise ‘Doğalgaz Piyasası’, ‘Çevre Piyasaları ve AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Oturumu’, ‘Yenilenebilir Enerji ve Depolama Yatırımları Oturumu’, ‘Balkanlarda Enerji Güvenliği ve Ticareti’, ‘Büyük Tüketici Oturumu’, ‘Yeni Nesil Yakıtlar Oturumu’, ‘E-Mobilite’, ‘Hidrojen Teknolojileri ve Piyasası Oturumu’ ve ‘Enerjide Kariyer Oturumu’
SAVAŞLARIN ETKİLERİ MASAYA YATIRILACAK
Aynı zamanda Enerji Piyasaları İşletme (EPİAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Zirve Başkanı Mustafa Karahan, bu yıl çok daha spesifik konu başlıkları üzerinde yoğunlaştıklarını kaydederek, “Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin savaşları hayatımızın her alanını etkilediği gibi bunun ekonomiye olumsuz yansımaları da sürüyor. Uzun süredir konuşulan ambargolar, daha uzun süre konuşulacak gibi görünüyor. Biz tüm bu perspektifle 13’üncüsünü düzenlediğimiz Türkiye Enerji Zirvesi’nin konuşmacı ve konu başlıklarını çok daha derinlemesine görüşeceğimiz ve sektörümüze yol gösterecek konular üzerinden belirledik” dedi.
‘TÜKETMEDİĞİNİZ ELEKTRİĞİ SATIN’
Mustafa Karahan, yeni dönemde Türkiye enerji piyasasında da ciddi gelişmeler olacağını kaydederek, sanayicinin tüketmediği elektrikten para kazanabileceğini söyledi. Karahan, “Hazırlıkları süren yeni yönetmelikle Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) sanayiciye, ‘Şu saatte elektrik kullanımında yoğunluk var, üretimini o saatte yapmazsan sana ödemeye yapacağım’ diyecek. Uygulama enerjiyi yoğun kullanan demir çelik, çimento, cam sanayinden başlayacak. TEİAŞ, bedelini ödeyerek sanayicinin gönüllülükle vazgeçebileceği elektriği ihaleyle satın alacak. Bu sayede elektrik yükü rahatlatılacak ve kesintilerin önüne geçilecek” diye konuştu.