EkonomiEnflasyon 2025'te yüzde 20'nin altına düşecek

Enflasyon 2025'te yüzde 20'nin altına düşecek

Paylaş
Enflasyon 2025'te yüzde 20'nin altına düşecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin büyümesinin devam ettiğini, yıl sonunda beklenilen milli gelir düzeyinin nominal dolar bazında 1.3 trilyon doların üzerinde, kişi başına gelir seviyesinin ise ilk defa 15 bin dolar civarında görüleceğini belirtti.

Enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmek istediklerini anlatan Yılmaz, “Bu konuda da başından itibaren ‘üç dönem’ olacak dedik. Bir geçiş dönemi, dezenflasyon dönemi, bir de kalıcı fiyat istikrarı dönemi. Geçiş dönemini bu yılın haziran ayı itibarıyla tamamlamış olduk” dedi.

Haberin Devamı

DEZENFLASYON DÖNEMİ

Haziranla birlikte dezenflasyon dönemine girildiğinin altını çizen Yılmaz, şunları söyledi: “Başından beri hep söyledik, ‘Bakın yılın ikinci yarısında belirgin bir düşüş olacak.’ dedik. Nitekim mayıs ayına kadar enflasyonunuz arttı, mayısta tepeyi buldu. Mayıs ayından bugüne 26 puanın üzerinde bir düşüş oldu enflasyon oranında. Fiyat düşüşünden bahsetmiyoruz, enflasyon oranının düşüşünden bahsediyoruz. Tabii bu ayrımı yapmak gerekiyor.”

HEDEF TEK HANE

Son açıklanan rakamın yüzde 49.4 olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Uzun bir aradan sonra yüzde 50’nin altını görmüş olduk. Yıl sonunda 41.5 gibi Orta Vadeli Programı’mızda tahminimiz söz konusu. Gelecek yıl enflasyonu 20’nin altına düşürmeyi hedefliyoruz. 2026’da ise yeniden ülkemizi tek haneli rakamlarla buluşturmak istiyoruz” diye konuştu. Yılmaz, ihracatın da yıl sonunda 264 milyar dolar olmasını hedeflediklerini belirterek, bütün bunların Orta Vadeli Programın çalıştığını, sonuç ürettiğini gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı