Ekonomi Enflasyon 8 ay sonra düşüşe geçti

Enflasyon 8 ay sonra düşüşe geçti

Paylaş
Enflasyon 8 ay sonra düşüşe geçti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyonunu açıkladı. Buna göre; aylık enflasyon (TÜFE) yüzde 1.64, yıllık enflasyon ise yüzde 71.60 oldu.

Yıllık enflasyonda 8 ayın ardından ilk kez gerileme kaydedilirken, aylık bazda son 1 yılın en düşük fiyat artışı yaşandı. Yıllık enflasyon bir önceki ay yüzde 75.45 olmuştu. Haziranda zam şampiyonları taşımacılık (yüzde 12.71) ve şebeke suyu (yüzde 12.69) olurken, yıllık bazda zam şampiyonu yüzde 107 ile eğitim oldu. Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 47.84 ile giyim ve ayakkabı oldu. Aylık olarak bakıldığında ise giyim ve ayakkabı grubunda mayısa göre yüzde 0.58’lik düşüş yaşandı.

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek haziran ayı enflasyon verileriyle ilgili X hesabından şu açıklamayı yaptı: “Dezenflasyon süreci başladı. Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur. Yüzde 1.64’lük aylık haziran verisi ise yüzde 22’lik yıllıklandırılmış enflasyonu işaret ediyor. Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde ettiğimiz başarıyı programımızın ana hedefi olan dezenflasyonda da belirgin bir şekilde göreceğiz. Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımızı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacağız.”

AKARYAKIT VE ALKOLDE ÖTV GÜNCELLEMESI

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) dün açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksine (Yİ-ÜFE) bağlı olarak akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında yüzde 19.49 oranında güncelleme yapıldığını bildirdi. ÖTV güncellemesinin ardından benzin 2.21 lira, motorin 2.07 lira, otogaz 95 kuruş arttı. 70’lik rakı 775 liradan 850 liraya yükseldi. ÖTV tutarları bir paket sigarada 33.3 liradan 39.5 liraya, birada 7.78 liradan 8.29 liraya