EkonomiEnflasyon yüzde 50'nin altına indi

Enflasyon yüzde 50'nin altına indi

Paylaş
Enflasyon yüzde 50'nin altına indi

Enflasyonda düşüş ivmesi devam ederken, 2023 yaz aylarından bu yana ilk kez yıllık enflasyonda yüzde 50’nin altı görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, eylülde tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49.38 arttı. Eylül ayında aylık enflasyon ise yüzde 2.97 oldu. Böylelikle yıllık enflasyon üç yılın ardından ilk kez politika faizinin altına geriledi. Eylülde aylık bazda en fazla fiyat artışı yüzde 50.4 ile diğer konaklama hizmetlerinde (öğrenci yurtları), en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 4.31 ile başka yerde sınıflandırılmamış diğer kişisel aksesuarlarda görüldü.

Haberin Devamı

KALICI REFAH İÇİN

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyondaki düşüşe işaret ederek, “Haziranda başlayan dezenflasyon süreci devam ediyor” dedi. Bakan Şimşek, “Bu dönemi, önümüzdeki yılın ikinci yarısında başlayacak ve enflasyonda kalıcı düşüşü sağlayarak tek haneye ulaşacağımız ‘istikrar dönemi’ takip edecek. Tüm politikalarımızı fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda eş güdüm içinde ve kararlılıkla uygulamayı sürdürüyoruz. Enflasyonu düşürmek, sadece hayat pahalılığı sorununu çözmeyecek, aynı zamanda vatandaşımızın refahını kalıcı olarak artıracaktır” diye konuştu.

Enflasyon yüzde 50nin altına indi

SIKI PARA POLİTİKASI VURGUSU

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, para politikasında kararlı duruşun sürdürüleceğini söyledi. Aylık enflasyonda kalıcı düşüş için alınacak bir miktar mesafe olduğunu belirten Karahan, “Enflasyonun ana eğiliminde gerileme 2025’te de devam edecek” dedi. Karahan, önümüzdeki aylarda kira enflasyonunda düşüş beklediklerini ifade etti.

Haberin Devamı