Erişilebilir konutta hedef gelirin yüzde 30'u
Son 2 yılda hızla artan konut fiyatları ve kira bedellerindeki fahiş artışlar, hem kiracıları hem de ev almak isteyenleri zorladı.
MELTEM KARA
Konut talebinin büyük çoğunluğu dar gelirliden olsa da fiyatlar üst gelir grubuna hitap eder hale geldi. Bu noktada kamunun sosyal konut projelerinin yanında özel sektörden de ‘erişilebilir konut’ önerileri gelmeye başladı. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), kamuya ait arsalarda özel sektörün kiralama amaçlı konut üreteceği ve böylece kiraların yarı yarıya düşebileceği bir model sunmuştu.
GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
GYODER Başkanı Neşecan Çekici, GYODER Yeni Konut Modeli için Türkiye’de ve Türkiye dışında ilgili taraflarla görüşmelerin tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, “Kamunun kiraya veren konumunda olduğu bu modelin finansmanını, GYF’ler gibi, hatta menkulleştirme mekanizması gibi sermaye piyasası enstrümanlarını da içine alan çeşitli modellerle destekliyoruz” dedi. Çekici, bu model için devletten bir tek arsa istediklerini, arsa için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve İstanbul’da 4 belediye ile görüştüklerini söyledi.
2 KAT ARTMASI GEREKİYOR
“Erişilebilir konut, hane halkı gelirinin yüzde 30’unun barınmaya ayrılması demek” diyen Çekici, “Eve 100 lira giriyorsa bunun yüzde 30’unu kiraya veya konut kredisine ayırmanız demek. Şu anda kira için hane halkı harcanabilir net gelirinin 1.95 kat artması, krediyle konut almak için ise hane halkı harcanabilir net gelirinin 5 kat artması gerekiyor” dedi. Çekici, model bugün gerçekleşirse, bugünün şartlarında asgari ücretli iki çalışanın bulunduğu bir hanenin gelirinin yüzde 30’u olan 10-12 bin TL bandında kiralık konut üretebileceklerini vurguladı.
YURTDIŞINDAN KAYNAK ARAYIŞI
GYODER Başkan Yardımcısı Burak Kutluğ da finansman maliyetleri çok arttığı için yurtdışından kaynak görüşmeleri yaptıklarını belirterek, “Dünya Bankası ve benzeri kalkınma bankalarından (Avrupa, Asya), Avrupa’dan, Uzak Doğu’dan kaynak oluşturmaya çalışıyoruz. Ayrıca Fransa’da düzenlenen gayrimenkul fuarı MIPIM’de de yatırımcılarla görüşeceğiz” açıklamasını yaptı.
DÜNYANIN RADARINDAYIZ
Erişilebilir konut pazarının Türkiye’de oluşturulmak zorunda olduğunu anlatan Çekici, şunları söyledi: “Erişilebilir konut konusunda dünyada fırsat ülke olarak görülüyoruz. Görüştüğümüz tüm yabancı kurumlar bu konuda verilerle geliyorlar. Bizim demografik verilerimizi (evlilik, boşanma, düşen hane sayısı vs.) biliyorlar. Bütün bu segmentlerde yurtdışında büyük bir farkındalık var. O yüzden Türkiye olarak erişilebilir konutta da dünyanın radarındayız.”
- Silahlı saldırıda hayatını kaybeden belediye başkanının, AK Parti'ye geçiş hazırlığında olduğu ortaya çıktı
- Ordu-Giresun Havalimanı'nda uçuşlar yeniden başladı
- Fenerbahçe tribün liderlerinden Cem Gölbaşı tutuklandı
- CHP'de Ebru Gündeş konseri kriz çıkardı! ABB'den açıklama geldi
- Sahte 'bungalov tatili' ilanları ile onlarca kişiyi 15 milyon TL dolandırdılar