Erkek turistler spa için sıraya girdi
Pandeminin ardından tüm dünyada sağlıklı yaşam ön plana çıktı. Bunun için en çok tercih edilenlerin başında spa ve masaj gibi uygulamalar geliyor. Türkiye özellikle Rus, Alman, Arap, Amerikalı turistlerin ilgisini çekiyor. Uzmanlara göre, erkekler kendine daha çok bütçe ayırıyor ve erkek turistlerin yüzde 60’ından fazlası mutlaka spa alanını kullanıyor.
HÜLYA ÇAYLAK
Pandemi sonrası daha sağlıklı bir yaşam biçimi ön plana çıkmaya başladı. Özellikle fiziken ve ruhen yani bütünsel olarak iyi yaşam sunan programlara talep arttı. Tam da bu nedenle dünyada pandemi sonrası yaşanan resesyona rağmen büyüme hızını hiç kesmeden sürdüren sektörlerin arasında wellness (yani iyi beslenme, bütünleyici tıp, sağlıklı yaşam) sektörü yer aldı. Global Wellness Institute’e göre 2017’de küresel değeri 4.3 trilyon dolar olan wellness ekonomisi, 2019’da 4.9 trilyon dolara çıkarak yüzde 6.6 büyüdü. Pandemide her ne kadar gerilese de wellness sektörü, 2022’den bugüne kadar da yüzde 4.1 oranında büyüdü.
TÜRKİYE 20’NCİ SIRADA
2023’te 6 trilyon dolara ulaşan küresel wellness pazarının, 2025’te ise yüzde 25’lik artışla 7 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Dünya çapında en büyük wellness ekonomisine sahip 5 ülke sırasıyla; ABD, Çin, Japonya, Almanya ve Birleşik Krallık oldu. Bu bölgeler küresel wellness ekonomisinin yüzde 90’ını oluşturuyor. Türkiye ise wellness pazarında 20’nci sırada. Küresel wellness pazarından Türkiye’nin aldığı pay yaklaşık yüzde 1 seviyesinde. Sektörün büyümesiyle Türkiye’nin de sektördeki payını artıracağı tahmin ediliyor.
EN ÖZEL BAKIM HAMAM
Wellness pazarında sadece SPA alanı ele alındığında, dünyadaki pazar payı 24 milyar doları aştı. Türkiye’de SPA hizmetinin otellerin cirosundaki paylarının yüzde 7 ile 11 arasında değiştiğini belirten Sanitas SPA&Wellness kurucu ortağı ve MeduluxHealth Seyahat ve Sağlık Acentası sahibi Dr. Şebnem Akman Balta, “Dünyadaki tüm wellness gelişmelerini Türkiye de yakından takip ediyor. Wellness alanında dünyadan ayrılan en özel bakımımız hamamdır. Dünyanın her yerinde masaja erişebilirsiniz fakat detoks etkisi yapan hamam bakımına erişmek Türkiye dışında pek de mümkün değil” dedi.
HER YIL YÜZDE 10 ARTIYOR
Özellikle Rus, Alman, Arap, Amerikalı turistlerin çok fazla SPA kullanımı yaptığını dile getiren Balta, şöyle konuştu: “Türk misafirlerimizde de sauna, buhar hamam, masaj kullanımı hatta cilt bakımı yaptırma sayısı da her yıl en az yüzde 10 artışla giderek yükseliyor. Erkek misafirlerimiz yüzde 55-60 daha fazla SPA kullanıyor. Kadınlara özgü SPA merkezleri, kadınlara özel saatlerle çalışan bazı site içi SPA merkezleri de bulunuyor ama en çok erkek misafirler dinlenmeye vakit ayırıyor.”
MALİYETE GÖRE ÜCRETLER DEĞİŞİYOR
SPA ücretleri şehirlere göre hatta ilçelere göre bile farklılık gösterebiliyor. Kira maliyeti, kalifiye personel seçimi, ücret politikası, kullanılan ürün maliyeti, kullanılan masaj yataklarının markaları bile yan yana olan SPA merkezlerinin fiyatlarını etkileyebiliyor. Üstüne üstlük bir de marka değeri yüksek zincir bir SPA’da hizmet almak isterseniz rakam yine değişiyor. Havuzu, saunası, buhar alanı olan, açık ve kapalı havuz, spor salonu kullanımı yapabildiğiniz SPA merkezleri diğerlerinden ayrılır. Ortalama 70 Euro (2 bin 300 lira) ile 400 Euro (13 bin 135 lira) arası değişen rakamlarla hizmet veriyorlar.
“Wellness”, bütünsel olarak sağlıklı olma durumuna götüren faaliyetlerin, tercihlerin ve yaşam tarzının aktif takibi olarak tanımlanıyor. “Bütünsel sağlık” ise fiziksel sağlığın yanı sıra zihinsel, duygusal, sosyal ve çevresel iyi olma halini kapsıyor.
TÜRK MİSAFİRLER İÇİN KUR SABİTLEMELİ KAMPANYA
Sektör geliştikçe en çok ilgi görecek alanların başında; önleyici tıp, teknoloji ve bilimi iyi olma haliyle buluşturan ürün ve servisler, doğanın ilham olduğu şifa ve beslenme metodları, zihinsel iyi olma hali ve sürdürülebilirliğin olduğunu belirten TheLifeCo Wellbeing’in kurucusu Ersin Pamuksüzer, “Türkiye’deki wellness endüstrisi de son yıllarda hızla büyüyen bir sektör. Bu sektör Türkiye’de de; wellness ve SPA merkezleri, fitness kulüpleri, sağlıklı beslenme ürünleri, yoga ve meditasyon stüdyoları gibi çeşitli sektörleri içeriyor” dedi.
SEANS ÜCRETİ 300 EURO
TheLifeCo olarak Bodrum, Antalya ve Phuket’teki konaklamalı tesislerinde hizmet verdiklerini belirten Pamuksüzer, şunları söyledi: “Detoks ve arınma programlarından en yüksek faydayı elde edebilmek için minimum 4 günlük programa katılınmasını öneriyoruz. Konaklama, öğünler, yoga-meditasyon seansları ve terapiler dahil programlarımız yüksek sezonda günlük 400 Euro (13 bin 145 TL), düşük sezonda günlük 300 Euro (9 bin 856 TL) civarlarında. Türk misafirlerimiz için; daha fazla kişinin yaşamına dokunabilmek adına kur sabitleme ve benzeri ek avantajlar da sunuyoruz.”
YÜZDE 70’İ YABANCILAR
Pandeminin ardından wellness merkezlerine olan ilginin oldukça arttığını vurgulayan Pamuksüzer, “Türkiye’deki tesislerimizde ortalama yüzde 70 Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden, yüzde 30 Türkiye’den misafir ağırlıyoruz. Avrupa’da yoğun olarak; önce İngiltere olmak üzere, Romanya, Ukrayna ve Kazakistan, Ortadoğu’da ise önde Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere, Lübnan, Katar ve Ürdün misafirlerimizin yoğun olduğu ülkeler arasında. Tayland tesisimizde ise yüzde 70 oranla; Avustralya, Singapur ve Ortadoğu ülkelerinden, yüzde 30 ise Avrupa ve Amerika’dan misafir ağırlıyoruz” diye konuştu.
TURİZM GELİRLERİNE KATKISI ÖNEMLİ
SPA ve wellness sektörünün Türkiye’deki turizmin yüzde 25’lik dilimini kapsadığını belirten Nirvana ME SPA By Loccitane Manager Zeynep Ateşoğlu da şu bilgileri verdi: “Türkiye, sağlık turizminde dünyada ilk 10’da. Özellikle sağlıklı yaşam ve beslenme ile doğru orantılı olarak SPA ve sağlık paketlerine, detoks programlarına ilgi daha da arttı. Türkiye’de SPA ücretleri kişi başı 100-150 Euro’dan başlıyor. Tesislerimizde Almanya, İngiltere, Avrupa ve Rusya’ya büyük ölçüde hizmet veriyoruz.”
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi