Eşek derisinin de, kurtlu elmanın da müşterisi var!
220'nin üzerinde ülkeye 20 binin üzerinde mal ihraç eden Türkiye'ye, dünyanın her yerinden çok ilginç ürünler için talep yağıyor
Küresel ekonomik krize rağmen 2011 yılını rekor ihracat rakamıyla tamamlayan Türkiye’ye, çok değişik ürünler için talep yağarken, genişleyen ürün yelpazesi içinde, eşek derisinden kurtlu elmaya, domuz postundan kavun-karpuz kabuğuna, tabuttan vişne sapına, tavuk bacağından kurtlu elmaya ve kurutulmuş kefal yumurtasına kadar çok ilginç ürünleri ithal etmek isteyenler da bulunuyor.
Ekonominin lokomotifi olarak gösterilen ihracat 2011 yılında 135 milyar dolara ulaşırken, kuzeyden güneye, doğudan batıya 220 ülkenin üzerinde, Türk ürünleri için talep yağıyor.
Yaklaşık 20 bin çeşit ürün ve 53 binin üzerinde ihracatçı firma ile dünya ticaret sahnesinde yer alan Türkiye, sanayi, tekstil, konfeksiyon, demir-çelik ve tarımsal ürünleri gibi temel ürünlerin dışında, akla gelmeyecek kadar ilginç ürün talepleriyle karşılaşıyor.
İhracatçı birlikleri bültenlerine göre, Avrupa ve ABD pazarının miktar ve kalem olarak Türk ürünlerine talebi fazla olurken, bunları Ortadoğu ve Arap ülkeleri izliyor. Türk ihracatçıları Belize, Virgin Adaları, Ceuta ve Mellilla, Lesotto, Mayotta, Tuvalı, Kape Verde, Cayman adaları gibi haritada yeri bile zor bulunan ülkelere bile ihracat yapıyor.
-Eşek derisinden vişne sapına
Ülkelerin ithalat şirketleri, eşek derisinden domuz postuna, vişne sapından salyangoza, tavuk bacağından kahve kavurma makinesine, hayvansal iç yağı, dondurulmuş karides, kadın saçı, kuş tüyü ve kurutulmuş kefal yumurtasına kadar çok sayıda ilginç mal istiyor. Türkiye’de basılan Kur’an-ı Kerim’e de Avrupa ülkelerinden yoğun ilgi bulunuyor.
Geleneksel Türk yemekleri, milli içecek sayılan rakı ve boza, Türk şarabı, Türk lokumu, döner bıçağı, çemen, halı, ponza taşı, hayvansal iç yağı, atık yağ, baklava, seccade de çok talep gören ürünler arasında yer alıyor.
- Tavuk bacağı, kurtlu elma
Türkiye’de pek tüketilmeyen ürünler de ihracatçılar için adeta fırsat kapısı. Kurbağa ve tavuk bacağı ve organik olduğu gerekçesiyle tercih edilen kurtlu elma gibi ürünlerin ihracatçıya ciddi karlar bıraktığı belirtiliyor. Türkiye’de tüketilmeyen bu tür ürünler özellikle Avrupa ve Uzakdoğu’da alıcı buluyor.
Kurbağa ve kurbağa bacağı Fransa başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleri, Lübnan ve Uzakdoğu’dan ciddi talep geliyor. Çin’de tüketilen tavuk bacağı için de bu ülkeden yoğun talep geliyor.
Türkiye’nin Melburn Ticaret Ataşeliğine ilan bırakan Avustralyalı KP Lawyers And Baristerss firması tıbbi üretimde kullanılmak üzere eşek derisi talebini iletmiş durumda.
-Kozmetik sektörünün ilginç talepleri-
Özellikle kozmetik sektöründe kullanılmak için kavun, karpuz, turunçgil kabukları, kayısı ve zerdali çekirdeği, keçi boynuzu, meyan kökü yurt dışından gelen en fazla talepler arasında yer alıyor. Salyangoz ihracatının da girişimcilere ciddi karlar bıraktığı belirtiliyor. Türkiye’de tüketilmeyen salyangoz daha çok Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihracat ediliyor.
-Gelen talepler-
Türkiye’ye gelen mal taleplerinden bazıları şöyle:
ABD: Meyan kökü, kerevit (tatlı su ıstakozu), kuluçka makinesi, kurtlu elma, dansöz kıyafeti, çömlek.
Almanya: Meşe palamudu, palamut tırnağı, keçi boynuzu, kurtlu elma, kavun ve karpuz kabuğu, salyangoz, kerevit, şal, çörek otu.
Avustralya: Eşek derisi.
Birleşik Arap Emirlikleri: Dondurulmuş tavuk eti, kullanılmış ayakkabı, ikinci el buzdolabı.
Bulgaristan: Atık yağ.
Çin: Tavuk bacağı.
Fransa: Ponza taşı, tabut, giyim mağazaları için manken, parfüm için cam şişe, kurbağa bacağı, kavun, karpuz ve turunçgil kabuğu, meyan kökü, salyangoz, doğadan çıkan bitkiler, geleneksel Türk yemekleri kitapları, antika, sakız hammaddesi, kemik yağı, kiraz çekirdeği.
Finlandiya: Üfleme cam.
Güney Kore: Dondurulmuş incir, organik pamuk, kurutulmuş kefal yumurtası, tavuk bacağı, balık yemi, kedi bağırsağı.
Hindistan: Traverten ve kalker, doğalgaz taşlar, Antep fıstığı, tahin, helva, nargile, koyun yünü.
Hong Kong: Tuz, tuvalet kağıdı, kozmetik ürünleri için boş kap.
İngiltere: Keçi boynuzu.
İran: Tuz, petrol ve gaz sondaj çamur ve kimyasalları, zımpara taşı, seccade.
İrlanda: File şeklinde torba, iş eldivenleri, kurutulmuş meyve, ipek ve pamuklu kaftan.
İspanya: Meyan kökü, şifalı bitkiler, yılan balığı, keçi kılı.
İsviçre: Meşe palamudu, palamut tırnağı.
Rusya: Vitrin mankeni, ressam gereçleri, hurda, prezervatif ve prezervatif makinesi, deniz tuzu.
Japonya: Dondurulmuş karides, kumaş, Türk şarabı ve rakısı, pasta, nazar boncuğu, namaz takkesi.
Kenya: Duvardan duvara halı.
Kırgızistan: Hayvansal iç yağı.
Kuveyt: Kadife seccade, kadife halı, banyo süngeri, ayna, araba lastiği.
Lübnan: Mavi boncuk, taklit mücevherat.
Mısır: Maya, sabun, duvar kağıdı, dondurulmuş tavuk, mandıra ürünleri, kümes hayvanları, halı kilim.
Polonya: Ayakkabı tabanı için dana ve kuzu derisi, domuz postu, ameliyat masası.
Suudi Arabistan: Yaprak sarması, Türk yemekleri kitabı, başörtüsü, seccade.
Tunus: Taranmış yün.
Ukrayna: Beyaz hardal tohumu
Yeni Zelanda: Kahve kavurma makinesi.
Yunanistan: Döner bıçağı, geri dönüşüm kovası, takı, halı, pil, kozmetik ürünleri, saç ve saç ekleme ürünleri, gelinlik, tabut, antika, Türk hamamı malzemeleri.
Leyla Ataman Özel - AA