Ev hanımına emeklilikte geri sayım
Kendine ait aktif bir sigortası ve sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak. Aylık sigorta priminin üçte birini devlet karşılayacak.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen yıl AK Parti Seçim Beyannamesi toplantısında, Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında ev hanımlarına emeklilik desteği sağlanacağının müjdesini vermişti. Bu konuda çalışmalara hız verildi. Katıldığı programda konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Ev kadınlarına üçte bir prim desteğinin verilmesi konusundaki çalışmalarımızı başlattık. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında, yükümlü olunan primin üçte birinin devlet tarafından ödenmesi yönünde bir sistem kuruyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü ve biz bunu yerine getireceğiz” dedi.
SOSYAL GÜVENCE DE SAĞLAYACAK
Düzenleme kapsamında sendikalardan, kadın örgütlerinden ve birçok sivil toplum kuruluşundan fikir alacaklarını belirten Bakan Işıkhan, “Ondan sonra belirli bir noktaya getireceğiz. Daha sonra da ortaya çıkan tabloyu Hazine ve Maliye Bakanlığımızın yetkilileriyle bir araya gelerek bunu da hayata geçireceğiz. Hedefimiz orta vadede bunu uygulamaya aktarmak olacak” diye konuştu. Söz konusu düzenleme herhangi bir yerde çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayan milyonlarca ev kadınına ve anneye emeklilik yolunu açacak. Bugün çalışma imkanı bulamayan ev kadınları isteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödeyebiliyor.
GÜNCEL RAKAMA GÖRE DESTEK NE KADAR?
1 Ocak 2024 itibarıyla isteğe bağlı sigorta priminin aylık tutarı 6 bin 400 lira. Yasa bugün çıkmış olsaydı devletin ödeyeceği katkı 2 bin 133 lira, ödenecek prim ise 4 bin 267 liraya inecekti. Böylece, ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek. Ev hanımları, sosyal güvence ile sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecek. İsteğe bağlı sigorta Bağkur kapsamında değerlendiriliyor. Kadınlar Bağkur’dan 9000 gün prim ve 58 yaş şartıyla emekli olabiliyor. Prim şartının SSK ile eşitlenmesi gündemde. Bu durumda 7200 gün prim yetecek. Ayrıca yaş şartıyla kısmi emeklilik hakkı da 5400 günden 4500 güne inebilecek.
ÇOCUK SAYISINA GÖRE YIPRANMA HAKKI
İkinci adımda, çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanları devreye alınacak. Üçüncü adımda da çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi gelecek. Son adım ise doğum borçlanması ile ilgili olacak. Örneğin; çocuk sahibi olan ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırdıklarında kendilerine verilecek prim desteğinin yanında erken emeklilik hakkına da kavuşmuş olacak. Fiili hizmet zammı olarak belirtilen yıpranma sistemi ile çocuk sayısına göre hem prim katkısı hem de yaş şartında esneklik gerçekleşecek. Anneler için her yıl primlerine belli miktarda eklenme yapılacak. Burada kriter çocuk sayısı olacak.