Ev internetine modem dopingi
Binlerce kişi, eski modemleri yüzünden fiber altyapının sunduğu yüksek hızlardan yararlanamıyor. İnternetinizde yavaşlama, wi-fi alanında daralma ya da bağlantıda kopmalar yaşıyorsanız, büyük ihtimalle modeminizin ömrü dolmuş demektir.
MURAT GÜLDEREN
Evinde ya da işyerinde fiber altyapı olmasına rağmen eski bir modem kullandığı için gerçek internet hızından faydalanamayan binlerce kişi var. Bunun en büyük nedeni teknolojik farkındalık eksikliği. Çoğu kişi modemin de bir ömrünün olduğunun ve sinyal gücünün zamanla zayıflayacağının farkında bile değil. 3-4 yaşındaki bir modem, yeni nesil modemlerin desteklediği yüksek hızları kaldıramaz. Bu nedenle sık sık bağlantıda kopmalar yaşanır. Wi-Fi performansları da doğal olarak düşer. Siz de internetinizde zayıflama hissediyorsanız önce internet hızınızı ölçün, sonra da bunu modeminizin performansıyla karşılaştırın.
RASTGELE ALMAYIN
Modem, internet servis sağlayıcınızdan gelen sinyali alır ve evinizdeki cihazlara dağıtır. Bu nedenle, modemin özellikleri, internet hızınızı ve bağlantı kalitenizi doğrudan etkeler. ADSL, VDSL, Fiber gibi farklı teknolojiler için farklı modem türleri bulunur. Her bir teknoloji, kendine özgü bir altyapı ve veri aktarım hızı gerektirdiği için, bu teknolojilere uygun olarak tasarlanmış modemler kullanmak, internet bağlantınızın en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Farklı modem türleri, farklı maksimum hızlara sahiptir. Örneğin, fiber modem, ADSL modeme göre çok daha yüksek hızlar sunar. Dolayısıyla bağlantı hızına uygun cihaz seçimi çok önemli.
GÜVENLİK DUVARLARI
Modem tercihinde şu kriterlere de dikkat etmenizde büyük fayda var:
* Modeminiz altyapınızın sunduğu hızı desteklemeli. Örneğin, 100 Mbps’lik bir planınız varsa modem bunu karşılamalı.
* En yeni Wi-Fi standardı olan Wi-Fi 6 desteği de önemli. Bu, özellikle çok sayıda cihazın aynı anda internete bağlı olduğu evlerde büyük avantaj sağlar.
* Hem 2.4 GHz hem de 5 GHz bantlarını destekleyen modemler, hız ve kapsama alanı açısından avantaj sağlar.
* Modemin güvenlik duvarları da iyi olmalı. Yeni nesil kablosuz ağ şifreleme standardı olan WPA3, daha güçlü bir kimlik doğrulama mekanizması sunar.
* Asus, TP-Link, Zyxel, Huawei gibi güvenilir ve teknik destekleri güçlü olan markaları tercih edin.
* Mobil uygulama desteği de önemlidir. Bu, cihazları izleme, ağ hızlarını kontrol etme, ebeveyn kontrolleri ayarlama gibi işlemleri kolaylaştırır.
KONUMA DİKKAT EDİN
İnternetin avantajlarını tam anlamıyla yaşamak için modeminizi doğru konumlandırmanız da kritik önem taşır. Modemi, evinizin merkezi bir noktasına yerleştirin. Ayrıca, modemin yazılımını düzenli olarak güncellemek de performans açısından hayati öneme sahiptir. Üreticilerin sunduğu yazılım güncellemeleri, hem bağlantı hızını artırabilir hem de yeni güvenlik tehditlerine karşı koruma sağlar. Güncelleme desteği olmayan çok eski modemler için yeni bir model tercih etmek, her zaman daha verimli bir çözüm olacaktır.
UYGULAMA DESTEĞİ
İyi bir fiber modemi 2.000 TL ile 10 bin TL arasında değişiyor. Mevcut modem ile biraz daha idare etmek istiyorsanız, sinyal gücünü artırmaya veya ağ performansını optimize etmeye yardımcı olabilecek bazı mobil uygulamalardan da faydalanabilirsiniz. Fiber internet bağlantınızın performansını artırmaya yönelik mobil uygulamalar, doğrudan internet hızını artırmasa da sinyal gücü, bağlantı kalitesi ve modem/ router ayarlarını optimize etmenize yardımcı olabilir. Tp-Link Tether, Asus Router uygulamaları tercihe edilebilir.
- Operasyon düzenleyen polise Esenyurt'ta silahla ateş açıldı; 1 polis yaralandı
- Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan CHP lideri Özel'e tepki: Hakaret diline ve hakaret siyasetine millet müsaade etmez
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı Ferhan Al Suud ile görüştü
- DDM'den öğrencilere verilen desteklerle ilgili açıklama geldi
- İstanbul Çekmeköy'de polis memuru tartıştığı kişilere ateş açtı: 2 ölü 2 yaralı