Ev ve işyeri kirada olanlar dikkat! Vergi cambazlığı da kurtarmıyor
2023 yılında kira geliri elde eden konut ve işyeri sahiplerinin beyanname verme süresi 1 Nisan’da sona eriyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, olması gerekenden daha düşük beyanda bulunanlara ya da hiç beyanda bulunmayanlara karşı işi sıkı tutuyor. Yapılan çapraz denetimlerle tapu müdürlüklerinden başlayarak elektrik ve su faturalarına kadar her veriyi değerlendiriyor. Ayrıca kiracılardan da bilgi topluyor. Kısacası kira geliri vergisinden kaçmak mümkün değil. Ancak bu gerçeğe rağmen halen vergiden kaçmak için farklı yöntemler deneniyor.
CEZALAR KATLANIR
Adli Muhasebe ve Hile Denetim Uzmanı Fikriye Aslan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Türkiye genelinde 400 bin kişiye gayrimenkul kira gelirinden beyanname vermediğine dair ihtar çektiğine dikkat çekti. Aslan, “Verilen kirayı mal sahibi beyan etmediği takdirde vergi cezası ile birlikte katlanarak devam eden bir tahsilat programı bulunmaktadır” dedi. Fikriye Aslan, beyanname sürecinde kiracı ve mal sahipleri arasında gerçekleşen bazı dolandırıcılık yöntemlerine dikkat çekti ve uyarılarda bulundu.
ÖNE ÇIKAN 3 YÖNTEM
1-Vergiden kaçma: İşyerlerinde kira sözleşmesi yapılırken mal sahibi ve kiracı, daha az stopaj ödemek için anlaşılan rakamın altında sahte bir kontrat yaratarak daha az bir vergi ödeyebiliyor. Bir başka yöntem de mal sahibi ve kiracı anlaştığı kira bedelini elden alarak daha düşük bir rakamda kontrat imzalayarak yine daha az vergi ödeyebiliyor. Ancak bu tür yollar, hukuki ve mali açılardan çok daha büyük sorunlar yaratıyor.
2-Şirketler aracılığıyla dolandırma: İş yerinizi kiraya verdiniz. Kiraya verdiğiniz kişi kira ödememek için bir şirket kuruyor. Ancak zamanla şirketin hissedarlarını sürekli değiştiriyor. Yani, ilk başta sizin tanıdığınız kişilerle sonradan karşınıza çıkanlar farklı kişiler oluyor. Böylece kira ödemiyorlar. Bu sürekli değişen hissedarlar aracılığıyla, mülk sahibi sürekli olarak kiradan kaçmaya çalışan kişinin peşinden koşmak zorunda kalıyor.
3-Kiracının mülkü başkasına kiralaması: Mal sahibi izin vermediği halde kiracının mülkü başkasına ya da başkalarına kiraya verme durumu. Bu, daha çok konutlarda görülüyor. Evi tek kişi tutuyor, sonra bunu oda oda kiralıyor. Bu tür durumlar genelde binada oturan diğer sakinler tarafından farkedilir ve ev sahibine haber verildiğinde durum netleşir. Bu durum, sözleşmenin anında feshedilmesine yol açabilir. Ev sahibi, kiracıya dava açabilir ve tazminat talep edebilir.
- Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
- Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
- Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
- Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
- Meteoroloji son raporu açıkladı; Kar yağışları ve sağanaklar hayatı olumsuz etkileyecek! AKOM'dan İstanbul'a kar uyarısı geldi: Sıcaklıklar 12 derece birden düşecek