Evde hatalı fiyatı değerleme önler

Konut fiyatları geçen yıl Türkiye genelinde ortalama yüzde 30 artış gösterirken, reel (enflasyondan arındırılmış) olarak yüzde 10 civarında kaybettirdi. Son yıllarda konut fiyatlarındaki artış yalnızca maliyetlerle açıklanamıyor. Sıfır konuta gelen zam, ikinci eli de tetikliyor ve böylece hatalı bir fiyatlama oluşuyor. Gayrimenkul projelerine pazarlama ve satış yönetimi hizmeti veren Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, bu duruma dikkat çekerek, “Gayrimenkul şirketlerinin stratejiden yoksun, sistemsiz bir şekilde fiyat belirlemesi hem sektöre hem de tüketiciye zarar veriyor” dedi.
MELTEM KARA
‘İKİ DUDAK ARASINDA’
ABD’deki sistemden örnek veren Bucak, “Bir kişi evini emlak sitesi Zillow’a satışa koyduğunda fiyat kontrol sistemi sizi ‘bu fiyat eder veya etmez’ diye uyarıyor. Bizde ise fiyat piyasası iki dudak arasında. Bir üretici ‘yüzde 30 zam yaptım’ diyor, diğeri ‘ben de yüzde 40 yapayım’ diyor. İkinci elde evini satacak vatandaş da bu suni artışa uyuyor ve piyasa gerçeklerinden uzak rakamlar ortaya çıkıyor” diye konuştu. Satışını üstlendikleri Yedi Mavi projesinde değerleme yaptırıp fiyat belirlediklerini ve bunun da meyvesini ‘hızlı satış’ olarak aldıklarını belirten Bucak, “Gördük ki fiyatlama esaslarına göre fiyat koyunca kriz yaşanmıyor” dedi.
HER İŞLEMDE ZORUNLU OLSUN
Doğru fiyatlama için tüm gayrimenkul satışlarında değerleme raporunun zorunlu olmasını öneren Bucak, şunları söyledi: “Rayiç değer üzerinden işlem yapmak usulsüzlük olsa da bu adeta Türk toplumunun alışkanlığına dönüştü. Ev 30 milyon lira, tapuda 5 milyon gösteriliyor. 1 milyar liralık arsa için 20 milyon üzerinden harç ödeniyor. Devlet değerleme raporuna göre vergi alsın. İsteyen o değerden az ya da fazlaya satsın. Ancak şu an yüzde 4 olan tapu harcı da düşürülsün. Böylece harç geliri de yükselir. Tapuda gerçek değer gösterilirse, yapay zekâ desteğiyle hatalı fiyata geçit verilmez.”
İstanbul Zeytinburnu’ndaki Yedi Mavi projesinde Marmara Vizyon Gayrimenkul AŞ’ye ait 356 dairenin satışına Mayıs 2024’te başladıklarını söyleyen Hakan Bucak, “Birinci el satışların yavaşladığı, yatırımcıların bekle-gör politikası izlediği bir dönemde satışa Hakan çıkardığımız dairelerin yüzde 40’ını sattık” dedi.
FIRSAT DÖNEMİ
Konut fiyatlarının seyrini de değerlendiren Hakan Bucak, şunları söyledi: “İkinci el fiyatları bir iki ay daha gerilemeye devam edebilir, biraz daha dip yapacak. Ticari hayatta zorluk yaşayan kesimin satışa geçmesiyle satılık arzı artar. Aslında bu da alıcı için fırsat. Çünkü bu durumda yüzde 20’ye kadar pazarlık marjı oluşuyor. Yeni konut tarafında ise zaten fiyatlar hiç düşmedi ama istenen zam da yapılamadı. O tarafta da bekleyen zamlar yılın ikinci yarısında devreye girmeye başlar. Bu nedenle, konut alacaklar için fırsat dönemindeyiz.” Bucak, bu yıl konutta enflasyonun yüzde 20 üzerinde fiyat artışı beklediklerini ifade etti.
AMORTİ SÜRESİ 16 YILA İNDİ
Konut yatırımında amortisman süresinin cazip hale geldiğine de dikkat çeken Bucak, “Geçtiğimiz yıllarda konut yatırımının geri dönüş süresi 30 yıla kadar çıkmıştı. Bugün 16-17 yıla geldi. Bu da yatırımcıyı harekete geçiren bir etken” diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 24 şirkete kayyum atandı
Emine Erdoğan BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı ile görüştü
Liseli kızı arkadaşlarının darbettiği görüntülere polis inceleme başlattı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, BM Genel Kurulu Başkanı Yang ile görüştü
Trabzon’un dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de nisan karı güzelliği