Evde üret internetten vergisiz sat
Evinde, el emeği ile ürettiğini internetten satanlara 120 bin liraya kadar vergi muafiyeti sağlanıyor. Bu uygulama özellikle aile bütçesine katkı sağlamak isteyen ev kadınlarına önemli bir kolaylık sağlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu kapsamda nelere dikkat edilmesi gerektiğini tek tek açıkladı. İşte üretimi teşvik eden detaylar…
Hülya ÇAYLAK / POSTA
Evde üretim yaparak aile bütçesine destek sağlamak isteyenleri yakından ilgilendiren vergi düzenlemesi 30 Ocak 2019 yılında devreye girmişti. Bu düzenlemeyle evlerinde kendi el emekleriyle imal ettikleri ürünleri bir işyeri açmadan internetten satan kişiler, esnaf muaflığından yararlanmaya başlamışlardı. Gelir İdaresi Başkanlığı konuyla ilgili bir rehber yayımlayarak, hem detaylı bilgi paylaştı hem de yeni muafiyet tutarını açıkladı.
KİMLERİ KAPSIYOR?
Öncelikle üretimde sanayi tipi üretim makinesi kullanılmamalı. Bu kapsamda oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri satanlar bu muaflıktan faydalanabiliyor. Başka bir ifadeyle bu kişiler ekonomik olarak destekleniyor.
MUAFİYET TUTARI NEDİR?
Esnaf muaflığından faydalanılabilmesi için, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarının ilgili yıl içinde geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması gerekiyor. 2023 yılı için bu tutar 120 bin 96 lira (10.008x12) olarak belirlendi. Bu tutar, her bir ürün cinsi için ayrı ayrı değil, tüm ürünlerin toplam satış tutarı için geçerli olacak. Satışların bir kısmı internetten dışından yapılırsa burada belirlenen muaflık sınırında internet satışı baz alınacak. Diğer satışlar hesaba dahil edilmeyecek.
120 BİN LİRA SINIRI İÇİN ÖRNEK
Esnaf muaflığından yararlanan Ayşe Hanım, evinde ürettiği tarhana, erişte ve mantıları, kamu kurumlarınca düzenlenen kermes, festival, panayırlarda ve internet üzerinden satışa aracılık eden bir platform aracılığıyla satmaktadır. Ayşe Hanım’ın 2023 takvim yılında internet üzerinden yapmış olduğu satış tutarı 30 bin lira, diğer satış tutarı ise 80 bin liradır. İnternet satış tutarı 120 bin 96 lirayı aşmadığından Ayşe Hanım, muafiyetten faydalanmaya devam edecek. Eğer internet satışı 130 bin lira olsaydı muafiyet ortadan kalkacak ve takip eden yıl itibarıyla gelir için beyanname vermek gerekecekti.
ARANAN ŞARTLAR NELER?
Vergi muafiyeti için ürünlerin evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü vb. aletlerle yapılmış olması gerekiyor. Yani ürünlerin yapımında sanayi tipi ve ya seri üretim yapabilen makine ve aletler kullanılmamalı. Ayrıca muafiyetten faydalanmak için dışarıdan işçi çalıştırılmaması ve ürünlerin bir işyerinde satılmaması gerekiyor. Yani satışın tamamının internetten yapılmış olması şart. Ancak ürünlerin bazı kurallar çerçevesinde kermes ya da panayırlarda satılmasına izin veriliyor.