EkonomiEvde üretip internette satana vergi muafiyeti

Evde üretip internette satana vergi muafiyeti

Paylaş
Evde üretip internette satana vergi muafiyeti

El emeği ve göz nuru ile evlerde üretim yapanları devlet destekliyor. Havlu, örtü, çarşaf, halı, kilim, örgü, dantel, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, boncuk işleme, tarhana… Bu gibi ürünleri internetten satanların elde ettikleri gelir vergiden muaf. Peki kimler muafiyetten faydalanabiliyor? Ürünler nerelerde satılabilir? Hangi ürünler kapsama dahil? İşte detayları...*

Milyonlarca kadın, hem ev ekonomisine destek olmak hem de ekonomik özgürlüğünü kazanmak adına evde üretim yapıyor. Bunlar genellikle el işi ürünler oluyor. Yani örgü, dantel, hasır, sepet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, havlu, çarşaf, halı, kilim, paspas, ip ve urganları, turşu, sirke, salça, tarhana, erişte, mantı, boyama ve hatta seramik işleri bile var. Vergi Kanunu’nda evde bu şekilde üretim yapan kadınlara vergi muafiyeti sağlayan düzenlemeler bulunuyor. Bu ürünlerin el emeği ile üretilmesi gerekiyor. Yani seri üretim cihazları kullanılmamalı. Dikiş-nakış makinesi, mutfak robotu, ütü ve benzeri ev aletleri kullanılabilir.

Haberin Devamı

YARARLANMA KOŞULLARI NELERDİR?

* Satış işyeri açılmadan yapılmalı.
* Oturulan evde imalat yapılmalı.
* Sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanılmamalı.
* Gelir vergisi mükellefi olunmamalı.
* İşçi çalıştırılmamalı.

GELİR ŞARTI NE KADAR?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 9’uncu maddesi kapsamında yer alan bu esnaf muaflığından faydalananlar, evlerde imal ettikleri ürünleri, internet ve benzeri elektronik ortamlarda da satabilecek. Bu muaflıktan faydalanılabilmesi için, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yıl içinde yapılan satış tutarının o yılki asgari ücretin yıllık brüt tutarını (2024 yılı için 240 bin lira) aşmaması gerekiyor. El emeği, göz nuru ile üretilen bu ürünler ayrıca pazarda, çarşıda, kermeslerde de satılabilir.

Haberin Devamı

NEREDE SATIŞ YAPILABİLİR?

Satış yapmak için birçok yol var. Bunlardan en yaygın olanları Instagram, Twitter gibi sosyal medya sitelerinin yanı sıra internet sitesi. Kendi sitenizi kurabilirsiniz. Ancak bu maliyetli olur. Bunun yerine halihazırda satış imkanı sunan Trendyol, Hepsiburada, N11 vs. gibi pazaryeri siteler tercih edilebilir. Burada sadece satış üzerinden belirli komisyonlar ödeniyor. Ancak bazen evden satış yapan üreticilere özel komisyonsuz satış imkanı gibi kampanyalar sunulabiliyor. Ayrıca Etsy gibi pazar yerleri de vatandaşın el yapımı ürünlerini yurtdışına satmasına olanak tanıyor.

MÜKELLEFİYET NE ZAMAN BAŞLAR?

Eğer internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yıl içerisinde yapılan satışlar muafiyet tutarını geçerse, esnaf muafiyeti kaybedilir ve izleyen takvim yılı başı itibarıyla gelirini beyan etmesi gerekir. Örneğin; esnaf muaflığından yararlanan bir kadın, evinde ürettiği tarhanayı, kamu kurumlarınca düzenlenen kermes, festival, panayırlarda ve internet üzerinden satışa aracılık eden bir platform aracılığıyla satmış olsun. Kadının, 2024’te internetten yaptığı satış tutarı 160 bin lira, kermesteki satış tutarı ise 90 bin lira olsun. Bu vatandaşın, internetten yaptığı satış tutarı olan 160 bin lira 2024 yılı için belirlenen yıllık asgari ücretin brüt tutarı olan 240 bin lirayı aşmadığından muafiyetten faydalanmaya devam edebilir. Ancak, 2024 yılında internetten satışı 240 bin lirayı aşarsa muafiyet kaybedilir.

Haberin Devamı

İŞİ BÜYÜTMEK İSTEYENLER DİKKAT!

Vergi Kanunu’nun 9’uncu maddesine göre bir diğer vergi muafiyeti türü de işini büyütmek isteyenlere yönelik. Bu muaflıktan faydalanılabilmesi için; ürünlerin ‘işyeri açmaksızın’ satılması, sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve aletler kullanılmaması, ürünlerin sadece internet ve benzeri elektronik ortamdan satış yapılması, ikametgahlarının bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine başvurarak ‘Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi’ alınması gerekiyor (Esnaf vergi muafiyeti belgesi talep dilekçesi; interaktif vergi dairesi üzerinden verilebiliyor). Bu muafiyetten faydalanılması için bir takvim yılında elde edilen hasılat 2024 için 1 milyon 100 bin lirayı aşmamalı (2023 yılı için 700 bin liraydı).

SADECE İNTERNETTEN

Bu muafiyetten faydalanılabilmesi için evlerde imal edilen ürünlerin sadece internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satılması şart. Satışların bir kısmının internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden, bir kısmının ise diğer şekillerde yapılması halinde muafiyet sona eriyor. Ayrıca bu kişilerin bankalarda internetten yapılan satış gelirleri üzerinden yüzde 4 kesinti yapılabilmesi için bir ticari hesap açması gerekiyor. Destek kapsamında 1 veya üzeri işçi çalıştıranlar için yüzde 4’lük kesinti yüzde 2 olarak uygulanıyor. İndirim için işçinin ayda en az 10 gün çalıştırılması şartı var. İşçi çalıştıranlar SGK’dan aldıkları belgeyi bankaya ibraz etmeli. Bu muafiyetten yararlananların tüm fatura ve giderlere ilişkin belgeyi 5 yıl saklaması gerekiyor.

Haberin Devamı

‘HAND MADE’ ÜRÜNLER REVAÇTA

Son dönemde doğal/organik ürünlere ilgi giderek artıyor. Bu kapsamda kendi bahçesindeki meyveleri ve yine bu meyvelerden yapılmış reçel, tarhana, salça, turşu gibi her evin olmazsa olmazı ürünleri satanlar çoğaldı. Bunun dışında kozmetikte de doğal ürünler revaçta. Bahçesinden kopardığı çiçekleri kullanan üreticiler, aroma terapik yağ, bitkisel bakım ürünleri ve sabun üretiyorlar. Bu ürünlerden bazıları sağlık alanında da kullanılıyor. En çok talep görenlerden biri de hand made yani el yapımı ürünler. Bunlar arasında kişiye özel resimler, ahşap bebek oyuncakları, örgü ya da kumaşlardan yapılmış bebeklerin çok fazla alıcısı var.

Haberin Devamı

İŞTE DETAYLAR

240 bin liralık geliri aşıp 1.1 milyonluk geliri aşmayacak olanların destekten yararlanabilmesi için şu şartları yerine getirmesi gerekiyor:

* İşyeri açılmayacak.
* Sanayi tipi seri üretim makine ve ekipman kullanılmayacak.
* Vergi mükellefi olunmayacak.
* İstenirse işçi çalıştırılabilecek.
* Sadece internetten satış yapılacak.
* ‘Esnaf muafiyet belgesi’ mutlaka alınacak.
* Bankada ticari hesap açılacak.