Evinizin sıcak kalbine iyi bakın
Evdeki ısı sisteminin kalbi olan kombileri ateşlemek için geri sayım başladı. Kış kapıya dayanınca aralıksız çalışacak bu cihazların her yıl bakıma ihtiyacı var. Metal yorgunluğu, su kaçağı, toz birikintisi, elektrik kaçağı… Küçük bir arıza veya performans kaybı doğalgaz tüketimini artırdığı gibi kombinin kullanım ömrünü de kısaltıyor. Sadece periyodik bakımla bile yüzde 20-30’a varan tasarruf sağlanabiliyor.
Bilal Emin Turan ile Hayatımız Tasarruf
YILLIK TÜKETİM 874 METREKÜP
Türkiye nüfusunun yüzde 84’ünün doğalgaza erişim imkanı bulunuyor. Yeni yatırımlarla bu oran artmaya devam ediyor. Yıllık ortalama 1 milyon abone sisteme dahil oluyor. Bugün toplam konut abone sayısı 21 milyona ulaşmış durumda. Türkiye’nin yıllık doğalgaz talebinin yüzde 35-40’ını konutlar oluşturuyor. Yıllık hane başı tüketim en son 2017 yılında 1000 metreküpün üzerine çıkmıştı. 2018-2022 döneminde bu miktar ortalama 956 metreküpe, 2023 yılında ise 874 metreküpe geriledi. Bu da güncel tarifeyle yıllık 8-9 bin lira arası faturaya denk geliyor.
ÇOĞU 10 YAŞ VE ÜZERİ CİHAZLAR
Abone sayısı baz alındığında hanelerde yaklaşık 21 milyon kombi bulunuyor. Bunların çoğu da 10 yaş ve üzeri. Kombi cihazlarının eski olması yakıt veriminin daha düşük olmasına neden oluyor. Dolayısıyla eski kombilerin sağlığı yani bakımı çok daha önemli. Periyodik bakım cihazın ömrünü uzatırken (bugün ortalama bir kombinin fiyatı 25-30 bin lira civarında), ısı verimliliğini artırıyor, gaz ve elektrik tüketimini yüzde 20-30 düşürebiliyor. Evinizi ve cebinizi ısıtacak detayları Türkiye’nin önde gelen kombi firmalarının birinde teknisyen olarak çalışan Ferhat Fettahoğlu’ya sorduk.
Kombide verimli kullanım için en uygun sıcaklık 20-21 derecedir. Sıcaklığı 1 derece düşürmek yüzde 5-6’ya varan oranda doğalgaz tasarrufu sağlar.
Kombide basınç değeri ne olmalı?
Basınç değerleri 1-2 bar arasında tutulmalı ve belli aralıklarla kontrol edilmeli.
SENSÖR VE POMPA SORUNLARI SIK GÖRÜLÜYOR
Kışa doğru en çok rastlanan kombi sorunları nelerdir?
Kışa girmeden önce kombilerin sensörleri arıza yapmaya başlıyor. Peteklerdeki pis sular cihazın içine gelip geçtiği hazneleri (sensörleri, pompa gözeneklerini) köreltiyor. Bu gibi durumlarda sıcak su açıldığında cihaz devreye girmiyor. Bir de bağlantı noktalarındaki contaların zamanla özelliğini kaybetmesinden dolayı su kaçakları oluşabiliyor. Bunun sonucunda basınç kaybı cihazın çalışmasını olumsuz etkiliyor. Su kaçakları hem cihazın paslanmasına neden olur hem de suyun elektrik devrelerine teması daha büyük arızalara sebebiyet veriyor.
ÖNCELİĞİNİZ YETKİLİ SERVİS OLMALI
Yetkisiz servislere neden baktırılmaz?
Google’da arattığınızda üst sıralarda yetkisiz servis reklamları ve numaraları çıkıyor. Bu yüzden kombisi arızalanan yanlışlıkla yetkili servisi aradığını sanarak taşeron servisleri arayabiliyor. Gelen yetkisiz servisler de yaptıkları işlemler karşılığında fahiş fiyat istiyor. Örneğin, bizim sensör değişim fiyatımız garantisiz cihazlarda 700 lira. Fakat taşeron servisler müşteriden 4 bin lira istemiş. Yetkili servis sorunu teşhis için geldiğinde 500-600 lira arası ücret talep ediyor (yetkisiz servislerde bile bu bedel 400-500 lira arası). Eğer arıza yapıldıysa bu tespit bedeli alınmıyor. Sadece arıza ve malzeme bedeli alınıyor. Ayrıca yapılan işleme de 1 yıl garanti veriliyor.
EK GARANTİYLE KAFANIZ RAHAT EDER
Garantisi bitmiş cihaza ek garanti yapılır mı?
Cihazın ömrü 10 yılı doldurmadıysa ek garanti yapılabiliyor. 1 yıllık ek garantinin fiyatı 3 bin- 3 bin 500 lira, 2 yıllık ek garanti ve hediye 1 periyodik bakım 4 bin 500-5 bin lira civarı, 3 yıl garanti ve hediye 2 periyodik bakım fiyatı 7 bin-7 bin 500 lira arasında. Ek garantiyi tavsiye ediyoruz. Çünkü anakartı, pompa gibi parçalar maliyetli. Anakart yandığında 6 bin liradan başlayan maliyet oluşuyor. Garantiyle bu gibi ekstra maliyetler önleniyor.
YILLIK KONTROL 900-1200 LİRA ARASI
Periyodik bakım neden gerekli?
Periyodik bakım olmazsa olmazımız! Cihazlar 3-4 ay yaz modunda kapalı kaldığından peteklerin içinde kalan pis sular oksitlenmeye neden oluyor. Cihaz açıldığında bu sular direkt cihazın içine geliyor. Bu yüzden cihaz arızalanıyor, petekler ısınmıyor veya alt taraf ısınıyor üst tarafı ısınmıyor. Periyodik bakımla hem peteklerin hem de cihazın bakımı yapılmalı. Yeni yapılan binalarda 2 yıl su değiştirmeye gerek yok. Ancak 2 yıldan sonra yılda bir değişmesi gerekiyor. Eğer peteklerin üst tarafı sıcak alt tarafı soğuksa orada korozyon vardır ve cihaz tıkanmıştır. Bu gibi durumlarda randıman alınmaz, ısınamadığınız gibi faturanız yüksek gelir. ‘Cihazım temiz’ deyip aldanmayın. Siz cihazın sadece dışını görüyorsunuz. Periyodik bakım fiyatları 900-1.200 lira arasında değişiyor. Kampanyalar yakından takip edilmeli.
Filtre temizliği gerekir mi?
Kombilerde bir temiz su filtresi bir de peteklerden gelen suyun süzülmesini sağlayan filtre vardır. Bakım zamanında bu filtrelerin temizlenmesi gerekiyor. Eğer temizlenmezse cihaz sıkışır ve alttan su boşaltır. Ya da alttan su geçmediği için cihaz bu durum karşısında ısınmış gibi işlem yapar ve çabuk durur, yani ısıtma yapmaz.
- 179 yıllık gizemli tarih! Hepsi ilk günkü gibi duruyor
- Devlet Bahçeli: Cumhurbaşkanımızla bağımız sarsılmaz
- İstanbul'da şoke eden anlar! Sipariş getiren kuryenin yaptığına inanamadılar
- Türkiye'nin en büyük içme suyu rezervinde alarm! 4 metreye kadar düştü
- Demirören Yayınları Sultan Abdülmecid’e sunulan Ayasofya albümünün tıpkıbasımını yaptı