Evlenip işten ayrılan kadına şartsız tazminat
Kıdem tazminatı genelde işçinin kendi isteği dışında işten ayrılması durumunda yani işten çıkarılması halinde ödeniyor. Fakat haklı fesih sebepleriyle ya da yasal durumun tanıdığı imkanlar çerçevesinde istifa edenler de tazminat alabilir. Bu istisnalardan biri de yeni evlenen kadınlara tanınmış durumda.
Yılda yaklaşık 550-600 bin çift evleniyor. Yasalara göre; kadın işçilerin evlilik nedeni ile işten ayrılması durumunda, çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödeniyor. Bu haktan yararlanmak için kadın işçinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekiyor. Resmi evlilik tarihi, 1 yıllık sürenin başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor.
İHBAR HAKKI DOĞAR MI?
Evlilik nedeniyle iş akdinin feshedilmesi halinde işçi ve işveren ihbar tazminatı talep edemez, ihbar süresi uygulanmaz. Evlilik nedeniyle iş akdini feshetmek isteyen işçinin, işverenine evlilik cüzdanının bir örneği ile başvurması ve iş akdini bu nedenle feshetmek istediğini yazılı olarak bildirmesi gerekiyor. Bazen hamilelik veya doğum nedeniyle işten ayrılmanın da kıdem hakkı oluşturduğu sanılıyor. Fakat istifayla tazminat hakkı bu noktada geçerli olmuyor!
BAŞKA YERDE ÇALIŞABİLİR Mİ?
İş sözleşmesini evlilik nedeniyle feshederek kıdem tazminatını alan kadının yeni bir yerde işe başlamasının önünde engel bulunmuyor. Fakat, sırf kıdem için evlenip boşanma durumu tespit edilirse bu durumda işveren tazminatı geri isteyebilir. Bu durumda mahkeme süreci başlayabilir. Böylece hileli boşanmayla hakkını kötüye kullanan işçi tazminatını işverenine faiziyle geri ödemek durumunda kalacağı gibi işinden de olmuş olur.
Maaşlar brüttür. Kıdem tazminatı brüt ücrete göre hesaplanır.
20 bin 2 lira asgari ücretin brüt tutarıdır. 41 bin 828 lira ise kıdem tazminatı tavanıdır.
Kıdem tazminatından Damga Vergisi (binde 7.59) kesiliyor. Hesabımız vergisi düşülmüş net tutarlardır.
PRİM DE ETKİLİ OLUYOR
Kadınların istifayla kıdem tazminatı elde etmesinde belli dönemler ve prim süreleri de etkili oluyor. 8 Eylül 1999’dan önce ilk kez sigortalı olup da 15 yıl 3600 gün sigortalılık süresini dolduran yani yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren kadın çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) işyerinin talep ettiği yazıyı ibraz ederek, istifa ederse kıdem tazminatına hak kazanıyor. 9 Eylül itibarıyla işe girenlerde ise iki şart aranıyor. Buna göre; ya 7000 gün prim süresi dolacak ya da 25 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte en az 4500 gün prim ödenmiş olacak.
BAŞKA HANGİ HALLERDE MÜMKÜN OLUR?
Çalışmakta olduğu işyeri, bir belediye (büyükşehirlerde büyükşehir belediyesi) sınırını aşacak şekilde taşınırsa, kadın işçi ile işveren arasında var olan hizmet sözleşmesinde aksi yazmıyorsa, işçi yeni adrese gitmek zorunda değil.
İşin, işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlike oluşturması, işçinin sürekli görüştüğü işveren veya başka bir işçinin bulaşıcı hastalığa yakalanması ya da işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulması, işçiye iş akdini feshetme hakkı veriyor.
Eksik ve zamanında ödenmeyen ücret nedeniyle istifa durumu da kıdeme imkan tanıyor.
İşverenin iş sözleşmesi yapıldığı sırada sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış bilgiler ve sözler vermesi istifa nedeni olabiliyor.
İşverenin; işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söylemesi, işçiye cinsel tacizde bulunması veya mobbing (psikolojik baskı) uygulaması halinde de tazminat hakkı doğuyor.
İşçinin, diğer çalışanlar tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemleri almaması da tazminat nedeni.
Çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıktığında da işçi iş akdini feshedebiliyor.
- Kazdıkları kuyuya düştüler! Şehrin göbeğinde define aradılar
- Bakan Memişoğlu'ndan Yenidoğan Çetesi açıklaması: Örgüt fiilen 26 Nisan tarihinde çökertildi
- 'Fon' dolandırıcılığına ilişkin yeni iddianame! Hakan Ateş ve Mehmet Aydoğdu'nun 240 yıl hapsi istendi
- Mavi Vatan'da tarihi an! Selçuk Bayraktar yeni görüntüler paylaştı
- 332 hakim ve savcının görev yeri değişti