EYT bekleyenlere müjde! Süreç hızlandı, Maliye Bakanlığı da....
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT çalışması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'la ilgili çalışma grubu oluşturulduğunu belirterek, "Maliye Bakanlığı da sürece katılacak. En uygun formülü devreye sokacağız" dedi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar'la ilgili çalışmalar hızla devam ediyor. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'yle ilgili olarak çalışma grubu oluşturulduğunu söyledi. Bakan Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen çalışma neticesinde en uygun formülün devreye sokulacağını söyledi.
Bakan Bilgin, "Bakanlık bünyesinde çalışma grubu oluşturduk. Maliye Bakanlığı da sürece katılacak. En uygun formülü devreye sokacağız" dedi.
İŞTE EYT İÇİN KONUŞULAN 5 FORMÜL
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 3600 ek göstergenin ardından EYT'liler için de kolları sıvadı ve geri sayım başladı. Peki EYT ile ilgili hangi formüller üzerinde duruluyor? İşte EYT için konuşulan 5 formül ve detayları...
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya şu ifadeleri kullandı:
"Birincisi biliyorsunuz kısmi emeklilik diye tabir ettiğimiz 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 15 yıllık sigorta süresi ve 3600 günü tamamladıklarında 50 yaşında kadınlar, 55 yaşında erkekler emekli olabiliyordu. Kademeli yaş şartı getirildiği için 23 Mayıs 2014’ten sonra şartları yerine getirenler emekli olabiliyor. Bu durumda erkekler 60 yaş, kadınlar 58 yaşında emekli olabiliyor.
Yani 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan kadınlar 15 yıllık sigorta süresi ve 3600 günü tamamladıklarında kadınlar 58 erkekler 60 yaşında emekli olabilir.
Birincisi 15 yıl 3600 süresini yerine getiren ve 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlarda emeklilikte yaş şartı aranmayacak. Buna biz kısmi emeklilik şartı diyoruz.
İkincisi ise 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar arasında kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl hizmet süresi aranır. Burada maksimum 5 bin 975 gün prim şartı aranmaktaydı. İkinci alternatif olarak üzerinde çalışılan durum şu; erkekler 25 yıl ve 9 bin günü tamamlamış, kadınlar 20 yıl 7 bin 200 günü tamamlamışsa yaş şartına bakılmaksızın emeklilik formülü üzerinde duruluyor.
‘50 YAŞINI TAMAMLAMA FORMÜLÜ ÜZERİNDE DURULUYOR’
Üçüncüsü biliyorsunuz eskiden 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 5 bin gün ile 5 bin 975 gün arasın prim ödeme şartı vardı ve yaş şartı yoktu. Burada bir sınırlama getirilmesi söz konusu olabilecek. 50 yaşını tamamlaması formülü duruluyor.
Dördüncü olarak da bekleme süresinde indirim formülü üzerinde duruluyor. Ben 50 yaşıma geldim tamamlamam gün sayısı 5 bin 975 ise bu süreyi yaşı doldurana kadar beklemem gerekiyor. Yaşı bekleme süresini yarı yarıya düşürme formülü üzerinde duruluyor.
Beşinci formül ise Avrupa modelidir. Bazı Avrupa ülkelerinde böyle bir uygulama var. 67 yaşında emekli olması gerekirken vatandaş 63 yaşında emekli olma talebinde bulunuyor. Burada maaşında belli bir kesinti yapılarak emekli aylığı bağlanıyor.
Mesela 63 yaşında emeklilik isterse 67 yaşına kadar kesintili emeklilik maaşı alıyor. 67’yi doldurduğu taktirde normal emekliliğe geçiyor. Burada puanlama sistemi var ve bu puanlama sistemini yakalamışsa bundan yararlanabilir.
‘5 FORMÜLDEN HANGİSİ UYGUN OLURSA HAYATA GEÇİRİLECEK’
Bu 5 formül üzerinden çalışma yürütülüyor. Bu formüllerden hangisi Türkiye’deki sosyal güvenlik yapısına uygun olursa, sosyal güvenlikte aktif, pasif dengesini bozmayacak ve ilave yük getirmeyecekse bunlardan birisi hayata geçirilecek.
Bu EYT konusu herkesin ağzında herkes bunu konuşuyor. Buna da belli bir formül getirilecek çözüm üretilecek."
- Sıla bebek iddianamesinde şoke eden detaylar! Anne kanlı bezi çöpe atmış
- 3 gün aralıksız kar yağacak! İstanbul için de uyarı var! AKOM hafta sonuna dikkat çekti
- İstanbul'da metro alt geçidini kanalizasyon suyu bastı
- Vakalar günden güne artıyor! ABD'de 'Acil durum' ilan edildi: Çiftliklerin yarısından fazlasında var
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trump'ın mesajına yanıt: Doğru söze ne denir? tespitler yerinde!