EkonomiEYT emeklisinin ortalama yaşı 48 maaşı 17 bin TL

EYT emeklisinin ortalama yaşı 48 maaşı 17 bin TL

Paylaş
EYT emeklisinin ortalama yaşı 48 maaşı 17 bin TL

Emekli sayısı ve EYT konusunda değerlendirmelerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Emekli sayımız, bugün itibarıyla 16.4 milyon. EYT düzenlemesinden faydalanılan sigortalılarla ilgili bilgi verdiğimde, 2023 yılında 2 milyon sigortalıya aylık bağladık. 2024 ağustos sonu itibarıyla da aylık bağlanan kişi sayısı 2.3 milyon” dedi. EYT’den emekli olanların ortalama aylıklarının 17 bin lira olduğunu belirten Işıkhan, “EYT emekliliğinin ortalama yaşı, en üzüldüğümüz konulardan bir tanesi, 48. Ayrıca 38 yaşında emekli olan 450’ye yakın vatandaşımız mevcut” diye konuştu.

Bakan Işıkhan, geçen yıl emekli olanlardan kaynaklı 42.1 milyar lira prim kaybı da olduğunu bildirerek, “2024 yılında EYT’nin maliyetinin 592.6 milyar lira olacağı öngörülmektedir” dedi. EYT’den toplam 5 milyon kişinin emekli olma hakkı kazandığını ancak bunlardan 2.5 milyonunun emekli olmadığını belirten Işıkhan, sistemde kalanlara teşekkür etti. Türkiye’nin emeklilik sisteminin gelecek yıllarda nasıl şekilleneceğine ilişkin soruya Işıkhan, “Aktüeryal dengeyi çok iyi korumak zorundayız. Gerçekten iyi bir durumdaydık. Fakat EYT ile birlikte bu aktüeryal denge aleyhimize dönmüş durumda” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET PAZARLIĞI İÇİN GERİ SAYIM

Asgari ücret pazarlığına da sayılı günler kaldı. Şu anda net 17 bin 2 lira olan asgari ücretin 20-25 bin lira arasında bir seviyede olacağı konuşuluyor. Bu konularda da açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, şunları söyledi: “2025’ten itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için de Asgari Ücret Tespit Komisyonumuz var. Aralık ayı başında bu süreci başlatacağız. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı komisyon toplanacak. Biz her zaman işçimizin, işverenimizin bu süreçte maksimum faydayı elde etmesini sağlıyoruz, o yönde çabalarımızı sürdürüyoruz. Komisyon bu kararı alırken enflasyonu , ekonomik büyümeyi, iş gücü piyasasını ve yaşam standardını göz önünde tutacak.”

Haberin Devamı

MAAŞ FARKI GİDERİLECEK Mİ?

2024 ila 2025 yılında emekli olacakların maaşlarında oluşacak yüzde 30’luk farka ilişkin soru üzerine Işıkhan, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde bu tür tartışmaların gündeme geldiğini söyledi. Vedat Işıkhan, şu ifadeleri kullandı: “Emeklilik sistemiyle çok fazla oynamayı düşünmüyoruz. Burada konuyu ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Bu tür durumlarla daha önceki yıllarda da karşılaştık.”

KIDEM TAZMİNATI FONU GÜNDEMDE Mİ?

Çalışanların haklarını gözetmenin dikkat etmeleri gereken bir konu olduğunu bildiren Işıkhan, “Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili bakanlığımızın herhangi bir çalışması yok. Bazen ‘Kıdem tazminatının yerine mi geçecek’ diye endişeler var. Bu konuda hem işçi hem de işveren kesimimizin rahat olmasını istiyoruz” dedi.