EYT ile ilgili kanun teklifi Meclis'e sunuldu! Yaş şartı yok kademeli prim var
Netleşen EYT yasa teklifine göre; 8 Eylül 1999 ve daha öncesi sigorta girişi olanlarda yaş şartı aranmayacak. Ancak emeklilik için gereken primde mevcut mevzuat dikkate alınacak. Buna göre SSK’lı bir sigortalı işe giriş tarihine göre 5000-5975 gün primi doldurduğu tarihte emekli olacak.
Primde genel beklenti 5000 gündü. Bağkur’da da kadın 7200, erkek 9000 gün primi, Emekli Sandığı’nda ise kadın 7200, erkek de 9000 gün primi tamamladığında emekliliğe hak kazanacak. Bu yıl 2 milyon 250 bin kişinin emekli olması bekleniyor. Yasa şubatta çıkacak, ilk maaş martta ödenecek.
SOSYAL MEDYADA 5975 GÜN TEPKİSİ
Milyonlarca kişinin beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifi dün Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Düzenlemenin detaylarını ise AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu açıkladı. Buna göre; 9 Eylül 1999’dan önce sigortası olanlar yaşa takılmadan emekli olabilecek. Yani talep edildiği gibi yaş şartı kaldırıldı. Primde ise şu anki mevzuata göre geçerli primler baz alınacak. SSK’da işe başlama tarihine göre 5000 gün ile 5975 gün arası kademeli prim uygulanıyor. EYT kapsamında olanların genel beklentisi 5000 gün primdi. Çoğu vatandaş askerlik ve doğum borçlanmasını da bu prim şartına göre yapmıştı. Taslak detayı açıklandıktan sonra sosyal medyada bu konudaki taleplerin ve mağduriyetlerin yoğun bir şekilde dile getirildiği görüldü.
BAĞKUR’DA 9000 PRİM GEREKİYOR
Diğer yandan SSK dışında kalan sigortalılarda yani Bağkur’da kadın 7200, erkek 9000 gün primle, Emekli Sandığı’nda ise kadın 7200, erkek de 9000 gün primi tamamladığında emekliliğe hak kazanacak. Teklifin 4 maddeden oluştuğunu belirten Akbaşoğlu, “Yürürlükteki mevzuata göre prim gün sayısını, çalışma süresi ve sigortalılık süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip olacak. İster Bağkur’lu, ister SSK’lı, ister Emekli Sandığı hangi noktada olursa olsun bu konuda emeklilikte yaşa takılma meselesi bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren artık tarihe kavuşmuş olacak. 5 milyon vatandaş düzenleme kapsamında olacak. 2 milyon 250 bin sigortalı 2023 yılı içerisinde emekliliği hak edecek” dedi.
ŞUBATTA BAŞVURU, MARTTA MAAŞ
Yasa teklifiyle ilgili görüşmeler bu hafta Plan Bütçe Komisyonu’nda başlayacak. Haftaya salı veya çarşamba günü yasalaşması bekleniyor. Yasa Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Yasanın şubat ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte emeklilik başvuruları e-Devlet’ten veya SGK merkezlerinden yapılabilecek. Mevcut mevzuata göre emeklilik dilekçelerinin başvuru tarihinden itibaren takip eden aybaşı itibarıyla emekliliğe hak edilmiş oluyor ve emekli maaşına hak kazanılıyor. Dolayısıyla şubatta başvuran bütün emeklilerin martta maaşlarını alabilmeleri sağlanacak. En düşük emekli maaşı da 5 bin 500 lira olacak. Bu maaşın altında maaş bağlanmayacak. Ödenen prim ve prime esas kazanca göre üstünde maaş almak mümkün olacak.
İŞTE İŞE GİRİŞ TARİHİNE VE SİGORTA TÜRÜNE GÖRE MEVCUT DURUMDA YAŞ DIŞINDA ARANAN PRİMLER
İŞVERENE 5 PUAN DESTEK PRİMİ
EYT’den emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edecek çalışanlar için işverene 5 puanlık sosyal güvenlik destek primi indirim yapılacak. Bu indirim Hazine tarafından karşılanacak. Bunun da karşılığı yaklaşık 500 lira. Prim desteğinden yararlanabilmek için çalışanın 10 gün içinde aynı işyerinde çalışmaya başlaması gerekecek. Böylece iş hayatı da desteklenmiş olacak.
ZORUNLU EMEKLİLİK YOK
Düzenlemede kadroya geçirilen taşeronların ve sözleşmelilerin durumuyla ilgili önemli bir madde de yer aldı. Bu kapsamdaki çalışanlar normal şartlarda emekliliği geldiğinde zorunlu olarak emekli ediliyor yani işten çıkarılıyordu. Şimdi emekliliği gelenlerin iş akdinin feshine yönelik düzenleme kaldırılıyor. Artık emekliliği hak eden taşeronlardan işçi kadrosuna geçenler isterse emekli olabilecek, isterse kendi yerlerinde çalışmaya devam edebilecek.
ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASIYLA GERİ ÇEKİLEBİLECEK
Mevcut düzenlemede askerlik ve doğum borçlanması bazı durumlarda sigorta başlangıcını geri çekiyor. EYT düzenlemesinin ilk maddesinde bu konuda bir hüküm yer aldı. Buna göre 8 Eylül 1999’dan sonra işe başlayanlar askerlik ve doğum borçlanmasıyla sigorta başlangıcını geri çekip EYT kapsamında emekli olabilecek. Sigortadan önce yapılan askerlik süresi, stajdan sonra yapılan doğumlar borçlanma yapılması durumunda sigorta başlangıcını öne çekiyor. Öte yandan sigortadan önce askerlik yapanlar EYT’li olsalar bile borçlanarak prim şartını düşürebilir.
- Bakan Uraloğlu'ndan 'İyidere Lojistik Limanı' açıklaması: Stratejik bir üsse dönüşecek
- Erdoğan'dan Özgür Özel ve İmamoğlu'na suç duyurusu ve tazminat davası
- Adalet Bakanı Tunç'tan 'Yenidoğan Çetesi' savcısı için açıklama: Haberler gerçek dışı
- Sıcaklıklar düşüyor kış geliyor! Meteoroloji uyardı, Orhan Şen tarih verdi: Kar geliyor
- Dünyanın en pahalı baharatının hasadı Eskişehir'de başladı!