EYT'ye rağmen emekli olamayana primi iade
Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) mağduriyetini bitirecek formülde sona yaklaşılıyor. Aralıkta Meclis’e gelecek düzenlemeyle emekliliği uzayanlar için yeni bir dönem başlayacak. Fakat bu düzenlemeye rağmen emekli olamayanlar, şartları taşımaları halinde şu ana kadar ödedikleri primleri geri alabilecek.
8 Eylül 1999 tarihi itibarıyla 23 yıldan az süredir sigortalı olan erkek sigortalılar ile 18 yıldan az süredir sigortalı olan kadın sigortalıların yeni şartlara geçişi kademeli olarak sağlandı. Kademe şartlarının tespitinde sigortalılık süresi dikkate alındı. Sigortalılık süresi az olanlar yeni yasadan fazla, çok olanlar daha az etkilenecek şekilde emeklilik şartları yeniden belirlendi (4447 sayılı yasa ile). Belirlenen kademelere göre emekliliği 18 yıla kadar uzayanlar oldu. İşte EYT’li kesim bu düzenlemeyle ortaya çıkı. Şimdi bu mağduriyetin giderilmesi için geri sayım başladı.
TÜM İMKANLARA RAĞMEN…
Bu yılın aralık ayında Meclis’e gelecek ve tek formülden oluşan düzenleme milyonlarca kişiye emeklilik yolunu açacak. Emeklilik için üç şart aranıyor. Yaş, yıl ve yasalarda yer alan sigortalılık süresi. Bu şartları yerine getirenler emeklilik maaşı bağlatabiliyor. Ancak bazı sigortalılar, EYT yasası çıksa dahi borçlanma seçeneklerine rağmen çeşitli nedenlerle yaş ve yıl şartını tamamladığı halde primini tamamlayamayacak
BAŞVURU YAPMASI GEREKİYOR
Borçlanma imkanlarına rağmen prim gününü tamamlayamayacak durumda olanlar yani emekli olamayanlar şimdiye kadar ödedikleri sigorta primlerinin iadesini talep edebiliyor. Ayrıca bilmeden askerlik veya doğum borçlanması yapanlar borçlanma tutarını da geri alabiliyor. Primleri iade almak için kişinin bağlı bulunduğu ilçedeki sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne dilekçeyle başvurmak gerekiyor. Eski SSK’lılar (4A) için 2008’den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008’den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor.
SİGORTALI VEFAT ETMİŞSE VARİSLERİ DE ALABİLİR
Bağkur’lular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor. Memurlarda ise bu durum kesenek iadesi şeklinde oluyor. Bunu vefat eden sigortalıların kanuni mirasçıları da alabiliyor. Kanuni mirasçılarına ölüm aylığı yani dul ve yetim maaşı bağlanmamış olması gerekiyor.
BU ŞARTLAR SAĞLANMALI
Toplu parayı alabilmek için iki şart gerekiyor. Bunlar;
1- Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağkur) yürütüyor olmamak.
2- Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak. (Yaş şartı ilk sigorta girişine göre değişiyor). Bu şartları taşıyanlar eğer gerekli primleri tamamlamışlarsa zaten emekli oluyorlar. Ancak primleri eksik ise ve tamamlama imkanı da yoksa paralarını geri alabiliyor. Örneğin; 60 yaşında bir sigortalının geçmişte 2000 gün primi varsa ve bunu 3600’e çıkarmak için çalışma imkanı da bulunmuyorsa bu günlerin parasını SGK’ya müracaat ederek geri alabiliyor. Böylece ödenmiş olan 2000 gün boşa gitmemiş oluyor. Bir kişi prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamış olsa bile yaşı doldurmamışsa emekli aylığı alamaz.
BAŞVURU YAPMADAN ÖDENMEZ
Prim iadesi için kişilerin ikamet adreslerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Kurumu İlçe Merkezlerine dilekçe ile başvurularını yapması gerekiyor. e-Devlet üzerinden ‘toptan ödeme talebi’yle de başvuru yapmak mümkün.
- Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
- Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
- Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
- Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
- Meteoroloji son raporu açıkladı; Kar yağışları ve sağanaklar hayatı olumsuz etkileyecek! AKOM'dan İstanbul'a kar uyarısı geldi: Sıcaklıklar 12 derece birden düşecek